A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pofonegyszerű módszer a gyerekek átmozgatására, amit a magyar iskolákban is bevezethetnénk

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-11
Skóciában a magyarországihoz hasonló méreteket öltött a gyerekek mozgásszegény életmódja és ebből eredő elhízása. Egy iskolaigazgató egyszerű, ingyenes és mindenki számára elérhető módszert dolgozott ki a probléma kezelésére, amely csakhamar az egész országban elterjedt.
Pofonegyszerű módszer a gyerekek átmozgatására, amit a magyar iskolákban is bevezethetnénk

Elaine Wyle igazgatóként dolgozott egy skóciai általános iskolában. Mivel intézményükben – hasonlóan az egész országhoz – rengeteg volt az elhízott és fizikailag passzív gyermek, kísérletbe kezdett: egy hónapon keresztül mindegyiküket megfuttatta napi 15 percen keresztül.

Az eredmény bámulatos volt. Hamar azt tapasztalták, hogy a rendszeres mozgás nem csak hogy tetszik a gyerekeknek, hanem az agyuk is jobban fog a nap hátralévő részben. Ezért az egy hónap elteltével is tovább folytatták a programot, sőt, csakhamar követőik is akadtak szerte az országból, így ma már a skót iskolák több mint felében a mindennapos rutin része a futás, amelyet „napi mérföld”-nek neveztek el, mivel úgy tapasztalták, nagyjából ekkora távot tesznek meg negyed óra alatt a gyerekek.

A futás semmi előkészületet nem igényel. Amikor a tanító jónak látja, egyszerűen szól a gyerekeknek, hogy tegyék le a kezükből a tollat, és indulhat a szaladgálás. Át sem kell öltözni, ez nem tornaóra. Mindenki a saját tempójában halad, nincsenek győztesek, ennek ellenére a gyerekek gyakran versenyeznek is a saját szórakoztatásukra, és ez is rendben van.

A tanulók egybehangzó tapasztalatai alapján a futás nagyon jó szórakozás, és utána az órákon is jobban oda tudnak figyelni.

„Leginkább az lepett meg engem, hogy úgy vált ez az egész csodaszerré a gyerekek egészséges életmódra nevelésében, hogy nem is terveztük, szinte véletlenül jutott eszünkbe. Mégis nagyon hamar elterjedt, és könnyű beilleszteni az iskolai életbe” – nyilatkozta a BBC-nek Elaine Wyle.

 

Kapcsolódó cikkeink:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja