SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megdöbbentő adatok a mellrákról

Családinet [cikkei] - 2018-10-01
Az édesanyád, a nagymamád, a barátnőd, vagy akár Te? Kiszámíthatatlan.
Egyik napról a másikra, hirtelen minden megváltozik.
Megdöbbentő adatok a mellrákról

Kapsz egy diagnózist és lepereg előtted az egész életed. Vajon mit csináltál rosszul? Vagy mit tehettél volna másképp? Dr. Riedl Erikával, a Margit Medical Center radiológus főorvosával beszélgettünk az október 1-jén tartandó Mellrák Elleni Küzdelem Világnapja kapcsán a magyarországi mellrák-helyzetről.

Élete során minden 8. nőnél emlőrák alakul ki.

Ez ma Magyarországon évente 5-6.000 új beteget jelent, közülük pedig nagyjából 2.000 nő nem éli túl a betegséget. Bármennyire is ijesztő statisztika ez, a betegség korai felismerése esetén a mellrák nagy eséllyel túlélhető, vagyis nagyon sok múlik azon, mennyire törődünk magunkkal, figyelünk a testünk jelzéseire, változásaira. A rendszeres szűrés életet menthet.

"Sajnos a hölgyek még mindig nem veszik ezt elég komolyan. Szervezett szűrésen országosan kb. 40%-os a megjelenés. Ennél azért persze jobb a helyzet, mert vannak, akik nem szűrésre mennek, hanem vagy beutalóval járnak vizsgálatra, vagy magánrendeléseket keresnek fel. Összességében így is még kevesen járnak rendszeresen vizsgálatra" – hívja fel a figyelmet a doktornő.

Manapság elég sok helyen figyelmeztetnek minket a veszélyekre. Tele vannak az újságok, a reklámok, az orvosi rendelők a különböző statisztikai adatokkal, ehhez képest miért is nem vesszük még mindig kellőképpen komolyan a tényeket? Nos, nagyon sok múlik azon, vajon hogyan állunk általában a kockázatokhoz. Egyesek a fenti adatokat úgy értelmezik, ha 8-ból 1 nő megbetegszik, az nagyon magas arány. Mások viszont úgy látják ezt, 8-ból 7 nő soha nem találkozik a betegséggel, vagyis 87,5% eséllyel megúszhatják az egészet. Az egyéni helyzetünk természetesen nagyban befolyásolja a hozzáállásunkat – például volt-e a családunkban, környezetünkben emlőrákkal diagnosztizált nő, vagy úgy gondoljuk, a magas kockázatú kategóriába tartozunk-e.

Pusztán az adatokat nézve 12% esélyünk van az emlőrák kialakulására életünk során, de az egyéni kockázatunk ennél lehet alacsonyabb, vagy magasabb. Ezt pedig rengeteg különböző tényező befolyásolhatja.

"Nagyon sok minden okozhatja és sokat nem is ismerünk. Amit tudunk, a túlsúlynak, az alkoholnak, stressznek nagy szerepe van, a hormon készítmények, korai fogamzásgátló tabletta szedése, mind összefüggésben lehet vele. Ezen kívül sok olyan dolog van, amit nem tudunk befolyásolni, például a korai menstruáció, vagy a késői klimax" - mondja a doktornő.
 

Hogy megelőzhető-e a mellrák? Sajnos nem.

Viszont bármennyire is közhelynek hanzgik, egészséges étrenddel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülésével csökkenthetjük a kockázatot. Azt pedig ne felejtsük el, még ha a betegséget elkerülni nem is lehetséges, a gyógyulás esélyeit viszont igenis növelhetjük. Rendszeres szűréssel, korai felismeréssel akár az életünket is megmenthetjük. A közegészségügyi intézményekben sajnos sokszor hosszú a várakozás a szűrővizsgálatokra. Mivel azonban az idő is fontos tényező a mellrák elleni küzdelemben, érdemes ilyenkor felkeresni egy magáncentrumot, ahol bármilyen gyanú esetén azonnali választ kaphatunk kérdéseinkre. A mai korszerű kezeléseknek köszönhetően a korai emlőrákok esetében nagyjából 80%-os, legalább 5 éves túlélési esély lehetséges.

"A legfontosabb, hogy ne tekintsük halálos ítéletnek! Ma már a korai felismerés és a korszerű kezelés következtében igen nagy százalékban, 15-20-25 évvel is túl lehet élni a felismerés idejét" - hívja fel a figyelmet Dr. Riedl Erika. 

Csak hogy értsük a különbséget, késői stádiumú felismerésnél ez a szám már csak 15% körüli.

Az életedről van szó, úgyhogy ne várakozz! Itt az ideje, hogy tényleg foglalkozz magaddal!

Forrás: purecom
Indexkép: youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja