SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szűrés életet ment! A legfontosabb egészségügyi vizsgálatok, amelyeket el kell végeztetni 2023-ban is

Családinet [cikkei] - 2023-01-04
A szív- és érrendszeri vizsgálatokat és a különböző daganatok szűrését ne hanyagolja el, ezek a betegségek minden második felnőttet érintenek. A magyarok szűrési hajlandósága elmarad az uniós átlagtól, holott ezzel jelentősen csökkenthető lenne az ezen okokból bekövetkező elhalálozás.
A szűrés életet ment! A legfontosabb egészségügyi vizsgálatok, amelyeket el kell végeztetni 2023-ban is

Az egészségtudatos életmód fontos része kell legyen az egészségügyi szűréseken való részvétel. A leggyakoribb népbetegségek – ilyen például a rosszindulatú daganatos, illetve a szív- és érrendszeri betegségek – szűréssel még időben felismerhetők, és ezáltal jó eséllyel kezelhetők. 2021-ben több, mint 20000 magyar halt meg szív- és érrendszeri betegségben és további 16000-en rosszindulatú daganat következtében.1 A hazai lakosság nagyon kis része vesz részt rendszeresen szűrésen, és a szűrési hajlandóság jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A vastagbélrák kétlépcsős nemzeti szűrőprogramjában 2021-ben csupán az érintett, 50-70 éves korosztály 5,4%-a vett részt. Ez különösen annak fényében elszomorító, hogy Magyarország vezeti a vastagbélrák következtében elhunytak toplistáját az unióban. A COVID járvány előtt a hölgyek körülbelül 35%-a ment el évente méhnyakrákszűrésre és hasonló arányban vették igénybe a 45 év feletti nők számára kétévente biztosított, mammográfiás emlőrákszűrési lehetőséget is.2

Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás önmagában nem elegendő a hosszan tartó aktív élethez, nem szabad megfeledkezni az egészségügyi szűrésekről sem. A szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb egészségügyi problémának számítanak Magyarországon, így szívinfarktusban, illetve valamilyen agyérbetegségben halnak meg a legtöbben hazánkban. A magas vérnyomás, a kóros koleszterinszint, az elhízás a 45 év feletti felnőttek két harmadát érintik. Általánosságban 40 év felett mindenkinek ajánlják, hogy évente végeztessen szív- és érrendszeri szűrést, ha valakinek a családjában előfordult fiatalkori infarktus vagy stroke, annak érdemes korábban elkezdeni a kivizsgálásokat. Ráadásul a COVID-fertőzés kardiológiai problémákat is okozhat szövődményként, így még a rizikócsoportokon kívül eső, egészséges embereknek is érdemes szűrésen részt venni. Az Affidea Magyarországnál a kardiológiai szűrés során készül egy részletes laborvizsgálat, az adatokból ugyanis kiderülnek az esetleges rizikófaktorok (például: húgysavszint, vércukorszint, vérzsírok szintje stb.). Ezt kiegészíti a nyugalmi EKG, a vérnyomás ellenőrzés és a szív-ultrahang, illetve indokolt esetben a terheléses EKG, valamint egyéb célzott vizsgálatok.

A rosszindulatú daganatos betegségek szintén sok embert érintenek, 2019-ben mintegy 47600 férfinél és 51100 nőnél diagnosztizáltak tumoros megbetegedést. Ezek túlnyomó része ma már a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően igen korai stádiumban felismerhető, így jó eséllyel gyógyítható. Általánosságban elmondható, hogy ha valakinek a családjában előfordult rákos megbetegedés, akkor annak komolyabb figyelmet kell fordítani a daganatok szűrésére.  Az Affidea Magyarországnál az összes gyakori daganatos betegség szűrése elérhető. A második leggyakrabban előforduló tüdődaganat szűrését elsősorban a dohányosoknak ajánlják. A tüdőrákszűrésen az alacsony sugárterhelésű mellkas CT-vizsgálat segítségével már igen korai stádiumban felismerhető a kóros elváltozás a tüdőben, és így a beteg jóval nagyobb esélyt kaphat a gyógyulásra. A korábban említett vastagbélrák szűrésére a leghatékonyabb a CT-kolonoszkópia vagy az endoszkópos vastagbéltükrözés, amelyek az Affidea privát központjaiban is elérhetők. Az emlőrák a nők körében a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, ami korai stádiumban felfedezve jó eséllyel gyógyítható. A korai felfedezést a röntgenmammográfia teszi lehetővé, ami az emlőrák szűrés alapmódszere. Az Affidea Magyarországnál biztosítják az emlővizsgálatok teljes palettáját, azon belül a jobb felbontás biztosító tomoszintézist, az úgynevezett 3D mammográfiát, az emlő ultrahang vizsgálatát, mely 35 év alatt, valamint terhes és szoptató nőknél önálló vizsgálat, de egyéb esetekben a mammográfia kiegészítésére javasolt.  Lehetőség van az emlő MR-vizsgálatára is, ami kontrasztanyag nélkül csak az emlő implantátumok megítélésére alkalmas, de kontrasztanyag adásával az emlőállomány eltérései is jól vizsgálhatóak. Az Affidea Magyarország centereiben kérhető a szövettani mintavétel is, amely ultrahangvezérléssel vagy sztereotaxiás módszerrel történik.

1 https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0010.html
2 Vastagbélrák szűrése: https://huon.hu/2022/66/3/0209/0209a.pdf
Méhnyakrák szűrés: https://huon.hu/2022/66/3/0186/0186a.pdf
Emlőrák: https://akjournals.com/view/journals/650/153/44/article-p1745.xml

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja