SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

K2-vitamin: az érelmeszesedés elleni harc új szereplője

Családinet [cikkei] - 2023-01-04
Egy hazánkban még kevéssé ismert vitamin segíthet abban, hogy a kalcium ne rakódjon le az erekben. A K2-vitamin fontos szerepét az érelmeszesedés elleni harcban egyre több orvosi kutatás erősíti meg.
K2-vitamin: az érelmeszesedés elleni harc új szereplője

Kiemelkedő orvosi felfedezés, hogy egy vitamin, mégpedig konkrétan a K2-vitamin, akadályozza a kalcium lerakódását az erekben, sőt egyre több bizonyíték azt mutatja, hogy akár még vissza is fordíthatja az érelmeszesedést. A közelmúltban ismerték fel, hogy a K2-vitamin hiány is felelős lehet az érelmeszesedés kialakulásáért.

„Magyarországon a szív és érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot, ezek pedig nagy részben az érelmeszesedés talaján alakulnak ki. Fontos tudni, hogy a szív és érrendszeri betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek, időnként egészen a legutolsó szakaszig, amikor bekövetkezik a váratlan, súlyos következményekkel járó esemény – mondja prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. – Mindezért rendkívül fontos a megelőzés!”

A K2-vitamin ebben jelentős szerepet játszhat, tekintve az elmúlt évek során összegyűlt orvosi kutatások eredményeit.

Számos kutatás vizsgálta a K2-vitamin bevitel és a szívbetegségek közötti összefüggéseket. Hogy csak néhányat említsünk, a 16.057 fős European Prospect-EPIC vizsgálatban azt találták, hogy a K2-vitamint nagyobb mennyiségben fogyasztók körében ritkábban fordul elő szívkoszorúér-betegség. A 4807 fős holland Rotterdam vizsgálatban a magasabb K2-bevitel jelentősen csökkentette egyes szívbetegségek kockázatát és a halálozást. A spanyol PREDIMED vizsgálatban pedig azoknál, akik megnövelték a K2-vitamin-bevitelüket, alacsonyabb volt a bármely ok miatti halálozás kockázata.

Hogyan akadályozza a K2-vitamin az erek meszesedését?

Az érelmeszesedés során az egészséges, rugalmas verőerekben először kásaszerű anyag jelenik meg, amely kalcium-lerakódás következtében megkeményedik, ún. meszes plakkokat hozva létre. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, és akadályozzák a tápanyagok és az oxigén szervekhez való eljuttatását. Szervezetünkben egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az erekben. Ez a fehérje megköti a vérben levő felesleges kalciumot, hogy ne rakódjon le az erek falában. Ám ez a fehérje csak aktív állapotban képes elvégezni e rendkívül fontos feladatát, amihez K2-vitaminra van szüksége (ez a vitamin aktiválja a fehérjét). Ha nincs elég K2-vitamin a szervezetünkben, akkor az MGP fehérjéknek csak egy része aktiválódik. Így az optimálisnál kevesebb fehérje lesz működőképes, és idővel kialakulhat az érelmeszesedés, az aorta- és szívbillentyű-meszesedés, stb. Ezen funkciója miatt a K2-vitamin abszolút alapvető fontosságú a szív egészsége szempontjából.

„Inaktív formájában az MGP fehérje a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival társul, beleértve a fokozott artériás merevséget, az erek és a billentyűk meszesedését, az inzulinrezisztenciát és a szívelégtelenséget, amelyek végső soron növelik a kardiovaszkuláris halálozást. A K2-vitamin pótlása erősen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredmények javulásával az erek meszesedése és az artériás merevség módosítása révén. A klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése javult K2-vitamin-pótlással. Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitamin-pótlás ígéretes kiegészítő lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében.” — folytatja a kardiológus professzor.

Miben található meg a K2-vitamin?

A K2-vitamin erjesztett ételekben található, pl. a savanyú káposztában, illetve állati eredetű ételekben, mint tej, tojás, sajt. Az ipari állattartás miatt ezen ételek K2-vitamin tartalma ma már lényegesen alacsonyabb, mint dédszüleink korában, így gyakran kevesebbet fogyasztunk belőle, mint amennyire szükségünk lenne.

A D-vitamin félmunkát végez a K2-vitamin nélkül

A K2-vitamint, és a sokféle pozitív hatásáról ismert D-vitamint a természet „egy párnak” szánta, mivel számos esetben egymás hatását egészítik ki. Igaz ez a szív és érrendszernél is. A D-vitamin elősegíti az erek egészségét segítő MGP fehérjék képződését, de ezek a fehérjék csak akkor lépnek működésbe, ha a K2-vitamin által aktiválásra kerültek.

A SZÍVSN betegegyesületet a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának munkatársai és betegei hozták létre azzal a céllal, hogy Magyarországon az infarktussal, magas vérnyomással, ritmuszavarral, veleszületett szívbetegséggel, valamint pacemakerrel élő betegeket és családjukat támogassák. Célunk, hogy segítsük a paciensek felvilágosítását és az életmód tudatos kialakítását. Éppen ezért hívjuk fel a figyelmet minden olyan hírre és eseményre, ami segítheti a megbetegedések prevencióját, illetve a páciensek életét, gyógyulását.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja