SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A mellrák már ma sem egyenlő a halálos betegséggel

Családinet [cikkei] - 2022-10-28
A rendszeres szűrés és az egyre fejlettebb terápiák következtében csökken az emlődaganat következtében elhunytak száma.
A mellrák már ma sem egyenlő a halálos betegséggel

Magyarországon a rosszindulatú emlődaganatos betegségek még mindig elég gyakoriak a nők körében: évente körülbelül 7-8000 új esetet regisztrálnak és mintegy 2000 hölgy veszti életét ennek következtében. A mellrák előfordulásának esélye a 45-65 év közötti nők körében a legmagasabb. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint érdemben akkor csökkenthető a mellrák miatti halálozások száma, ha az érintett korosztály legalább 70%-a részt vesz a szűrésen, Magyarországon ez a szám 40 százalék körül alakul. Ezzel kapcsolatban Dr. Farczádi Enikő, az Affidea Magyarország onkológusa elmondta: „Az évenkénti 2000 haláleset még mindig elszomorító, ezért is lenne fontos a szűrés, azaz, hogy minél korábbi stádiumban ismerjék fel a rosszindulatú elváltozásokat. A minimális kiterjedésű, még áttétet nem adó daganatok ugyanis több mint 90%-ban gyógyíthatók. Az általános emlőrákszűrést 2002-ben vezették be Magyarországon a 45-65 év közötti hölgyek körében, és 10 év alatt a statisztikák a halálozások 20 százalékos csökkenését mutatják. Természetesen ez nem csak a szűrésnek, hanem az egyre hatékonyabb terápiás eljárások bevezetésének is köszönhető.”

Ma már egyre modernebb terápiás lehetőségek állnak rendelkezésünkre a műtét, a sugárterápia és a klasszikus kemoterápia mellett. A kezelések kiválasztása attól függ, hogy az adott páciensnek milyen típusú emlődaganata van: megkülönböztetnek hormonreceptor-pozitív daganatokat, HER2 (egyfajta fehérje) pozitív tumorokat, és vannak olyan daganatok, amelyek felszínén egyik receptort sincs jelen. Dr. Farczádi Enikő elmagyarázta: „Ezek a receptorok azért fontosak, mivel ezekre már léteznek célzott terápiák. Ilyen például a hormonterápia, amely nagyon hatékony, ráadásul a betegek körülbelül kétharmada, vagy több mint kétharmada ilyen hormonreceptor-pozitív daganattal rendelkezik, így ők jó eséllyel gyógyíthatók.” A biológiai jellegű terápia a HER2 pozitív daganatoknál került bevezetésre a 2000-es évek elején, ennek keretében olyan antitesteket fejlesztettek ki, amelyek erre a HER2 pozitív receptorra kapcsolódnak, és ezáltal a daganatsejtek osztódását meggátolják. Érdemes még megemlíteni az immunterápiát is, amely főleg a szervezet saját védekezését kapcsolja be, és ezáltal segíti a rosszindulatú elváltozások elpusztítását.

A kezeléseket követően a mellrákos betegeket öt évig követik negyedéves vizsgálatokkal, amellyel ellenőrzik, hogy a daganat nem újult-e ki. Ezután az ellenőrzés már csak évente szükséges, tíz évet követően pedig gyógyultnak tekinthetők, ugyanakkor nekik is ajánlott később a további rendszeres emlőrákszűrés. Az Affidea Magyarország is csatlakozott a rózsaszín október kezdeményezéshez és az „Élet receptje” című kampányban az önvizsgálat és a szűrés fontosságára hívta fel a figyelmet. Az emlőrák nem megelőzhető, de korai stádiumban jó eséllyel gyógyítható, így nagyon fontos, hogy a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően, 40 év felett minél több nő vegyen részt mammográfiás szűrésen.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja