SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megszűnt a szívbeteg gyerekek ellátása a szolnoki kórházban - Csíkszeredában magyar állami támogatással épült kardiológiai központ

Németh Noémi [cikkei] - 2022-11-03
A szolnoki kórházban a gyermekintenzív ellátás már a nyáron megszűnt - azaz szünetel.
Megszűnt a szívbeteg gyerekek ellátása a szolnoki kórházban - Csíkszeredában magyar állami támogatással épült kardiológiai központ

Megszűnt a gyermekkardiológiai ellátás Szolnokon

November elsejével megszűnt a csecsemő- és gyermekkardiológiai ellátás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban - derül ki Dr. Kunetz Zsombor posztjából.
 


Az intézmény a döntést azzal indokolta, hogy "humánerőforrás-hiány miatt a biztonságos betegellátást nem tudják biztosítani". A nyári intézkedésre - a gyermekintenzív ellátás szüneteltetésére - is a munkaerőhiány miatt volt szükség, mint mondták: a nyugdíjazás, betegség és gyermekvállalás miatt kiesett szakemberek pótlását a kórház igyekszik mihamarabb megoldani, az egészségügyi dolgozókat megillető - az elmúlt években jelentősen megemelt - bérezéssel.

A Hetényi Géza Kórháznak a megye teljes ellátását kellene biztosítania.

Dr. Kunetz Zsombor szerint a kardiológia bezárásával most az összes olyan ellátás megszűnt, amelynél gyermenkintenzív osztályos háttérre lehet szükség, mint például a sebészet vagy a gyermek baleseti sebészeti műtétek egy része. 

A bezárásokról tájékoztató határozatban megjelölték azokat az intézményeket, amelyek átvállalják a kórház feladatait: ezek a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Debreceni Egyetem Klinikai Központ. Szolnoktól Budapest közel 120 km-es távolságra található, Debrecen pedig 130 km-re.

A Hetényi Géza Kórházról már nyár elején érkeztek aggasztó hírek: akkor az orvoshiány miatt úgy döntöttek, hogy csak hétfőnként és szerdánként tudnak szülést levezetni az intézményben, kivéve az akut eseteket. Ha a hét többi napján indult be valakinél a szülés, akkor a készenlétben álló mentőautó vagy a debreceni kórházba, vagy a budapesti Semmelweis Klinikára, esetleg a Honvéd Kórházba szállította a kismamákat. 



 


Eközben Csíkszeredában magyar állami támogatással létesült intervenciós kardiológiai központ

Magyar állami támogatással hoztak létre intervenciós kardiológiai központot Csíkszeredában, így a sürgősségi ellátásra szoruló szívbetegeket nem kell mentőhelikopterrel vagy a közúton Marosvásárhelyre vagy Brassóba szállítani - tudatta internetes oldalán a Hargita Népe című helyi lap.

Ezáltal a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban kialakított, és korszerű berendezésekkel felszerelt központban szívritmus-szabályozók, defibrillátorok és reszinkronizációs rendszerek beültetése is lehetségessé válik.

Az intervenciós kardiológiai központ avatóünnepségén Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke rámutatott: a kardiológiai központot magyar, székely és román összefogással sikerült megvalósítani, amit "életbevágó" eredményként értékelt. Rámutatott: nagyon elkötelezett székelyföldi orvosok kezdeményezték ezt a központot, ahol szerinte érdemes lesz dolgozni és szakmát tanulni.

Tomcsányi János, a Budai Irgalmasrendi Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa bejelentette: egy magyarországi jószándékú üzletember jóvoltából a székelyföldi kórház a szív elektrofiziológiai vizsgálatához szükséges berendezéssel is gazdagodik. A csíkszeredai orvosoknak azt mondta: nagyon sokat kell majd dolgozniuk, de megéri.

Az egészségügyi biztosítópénztárral kötött szerződés, illetve a szükséges akkreditációk megszerzése után kezdheti meg tevékenységét a csíkszeredai egészségügyi intézmény új központja, amelynek létrejöttét a magyar kormány 925 millió forinttal támogatta - jelent meg az MTI-n.

Indexkép: Google Street View

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja