SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Külsőnk is sokat elárul pajzsmirigyünk állapotáról

Családinet [cikkei] - 2018-05-24
Minden korosztályban előfordulhat, de különösen a 40 év feletti nők körében gyakoriak a pajzsmirigybetegségek. A gyakorlott szakember számára külső jelek is segítik a diagnózist. Arról, hogy pontosan melyek ezek, Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.
Külsőnk is sokat elárul pajzsmirigyünk állapotáról

A kézfogásunk is sokat elmond

Attól függően, hogy alul-, vagy túlműködik-e ez az apró, de szervezetünk számos területére nagy hatással bíró szerv, különböző tüneteink jelentkezhetnek. A pajzsmirigy túlműködésben szenvedő beteg feltűnően ideges, ingerült, fénylő szemei mellett meleg, nedves tenyere is árulkodik állapotáról. Izzadékony, rosszul viseli a meleget. A beszélgetés során aztán az elbeszélése rendszerint megerősíti a jól látható jeleket: alvászavarra, fokozott étvágy mellett fogyásra, fokozott bélmozgásra, hasmenésre panaszkodik. Túlműködés esetén gyakoriak a szívritmuszavarok is, a szájszáradás, nyelészavar, nőknél a menstruációs zavarok, vetélés.


Árulkodó arcvonások

Puffadt arc és szemek, különösen a külső szélén ritkuló szemöldök jelzi, ha alulműködik a pajzsmirigy. Ritkuló hajkorona, elvékonyodó hajszálak, száraz bőr, struma miatt megvastagodott nyak, mély hang és a körmön hosszanti csíkok megjelenése is erre utal. Ha ezek mellett a páciens fáradékonyságra, feledékenységre, aluszékonyságra, hízásra, szorulásra, depressziós tünetekre panaszkodik, az tovább erősíti ezt a felvetést. Jellemző még, hogy az alulműködéssel küzdő betegek gyakori éjszakai izomgörcsök és fázékonyság (hideg intolerancia), és meddőség miatt fordulnak orvoshoz.


A pajzsmirigy alulműködés tünetei gyakorisági sorrendben

Balázs professzor előadásában ismertette azt a listát, amely tapasztalatai szerint a pajzsmirigy alulműködés tüneteinek előfordulását jelzi, a gyakoriságuk sorrendjében. Eszerint a betegség a legtöbb esetben fáradékonysággal és gyengeséggel kezdődik. Ezt követően az alábbi tünetek fordulnak elő, gyakoriság szerinti sorrendben:

  • érdes, száraz bőr
  • puffadt arc és végtagok
  • lassú szívműködés
  • hideg végtagok, állandó hidegérzet
  • hajhullás
  • koncentrálási nehézség, romló memória
  • székrekedés
  • rossz étvágy melletti testsúlynövekedés.


A TSH csapdája

A fentiek alapján jól látható, hogy már a külső jelek is sokat elárulnak a pajzsmirigy rendellenes működéséről, azonban a diagnózishoz több vizsgálat elvégzésére is szükség van. A fizikális vizsgálat, a pajzsmirigy tapintása mellett az ultrahang is fontos információkat árul el, ám a legismertebb kétség kívül a TSH szint ellenőrzése laborvizsgálattal.
Sajnos sokan úgy hiszik, hogy ez az adat, a TSH értéke önmagában elegendő bizonyíték annak eldöntésére, hogy a beteget kezelni kell-e pajzsmirigybetegség miatt, vagy sem. Pedig a TSH érték mellett más laborleleteket - fT4 és anti-TPO - is fontos elvégeztetni, illetve a TSH értékelését minden esetben személyre szabottan kell elvégezni. Mennyiségét ugyanis több tényező is befolyásolja, Balázs professzor előadásában kiemelte, hogy ilyen például az életkor is: "Míg 40 éves korban például a 8-as TSH érték magasnak számít, addig 60 év körül már a normál tartományba esik. Kezelni tehát minden esetben személyre szabottan a beteget kell az összes tünet és vizsgálati eredmény függvényében."

Olvasd el ezt is: Életveszélyes lehet, ha pajzsmirigybetegeket csak a TSH érték alapján kezelik!

Forrás: Budai Endokrinközpont
Indexkép: wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja