SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Több, mint 150 kullancslárvát talált kislányában egy anya - így védekezzünk a kullancsok ellen

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-07-10
A kullancsnak nem csak a kifejlett példánya képes belekapaszkodni az ember vagy az állat bőrébe. Aki szerencsétlenül jár, akár több száz apró kullancslárvát is begyűjthet egy kirándulás alatt vagy akár csak a kertben. Ez történt tavaly nyáron egy akkor hároméves amerikai kislánnyal is, akinek édesanyja idén a közösségi oldalakon próbálja felhívni a szülők figyelmét a veszélyre - írja a Scarymommy.
Több, mint 150 kullancslárvát talált kislányában egy anya - így védekezzünk a kullancsok ellen

Szép, napos idő volt, a kis Emmalee a kertben játszott egész délelőtt. Édesanyja, amikor átöltöztette a délutáni alváshoz, észrevette, hogy a teste tele van apró fekete szennyeződésekkel.

Az anya, Beka Setzer először azt hitte, csak vetőmag vagy efféle tapadhatott a kislányhoz, ám amikor nem tudta őket a kezével lesöpörni róla, felismerte, hogy a kis fekete pöttyök valójában kullancsok. Emmalee valószínűleg egy kullancslárva-fészek alatt játszhatott, így gyűjthette be a több mint 150 kis állatot, amelyek eltávolítása közel másfél órát vett igénybe.

„Amikor nem sikerült a kezemmel lesöpörnöm őket, s közelebbről is megvizsgáltam a lányom testét, észrevettem, hogy valójában apró bogarak tapadtak a bőréhez.” – írta az anya. A művelet után lezuhanyozta és lefertőtlenítette a kislányt, az ágyneműjét is kimosta.

A rémálom azonban ezzel még nem ért véget. Emmalee másnap hőemelkedéssel és feldagadt nyirokcsomókkal ébredt, a teste pedig tele lett piros kiütésekkel. Erős antibiotikumos kezelést kapott, és műteni is kellett, miután az egyik nyirokcsomóján ciszta fejlődött ki. Édesanyja azért osztotta meg a történetüket, mert újra támadnak a kullancsok, és így szeretné nagyobb óvatosságra inteni a szülőket.


Védekezés a kullancsok ellen

Idén nyáron a kemény télnek köszönhetően kevesebb kullanccsal találkozhatunk Magyarországon, óvintézkedésre azonban szükség van. Kezdjük a saját házunk táján! Mivel becslések szerint a Lyme-kóros betegek 70 százaléka a saját kertjében fertőződik meg, néhány egyszerű óvintézkedést mindenképpen érdemes tennünk.
Nyírjuk rendszeresen a füvet, mivel a kullancs inkább a hűvös és nyirkos talajt kedveli, takarítsuk el a lomot és az avart, ahol megbújhatnak. Rakjunk le a kerítéssel párhuzamosan félméternyi fakérget vagy murvát. Ezzel megszakítjuk a növényzetet, és így a kullancs éppúgy nem jut át rajta, mint az egerek és sünök, amelyek szintén felelősek a kis állat terjesztéséért.

Kiránduláskor viseljünk megfelelően fedő ruházatot. Mivel a kullancs rendszerint az aljnövényzetből mászik fel az áldozatára, gyűrjük a nadrágunkat a zokninkba, és viseljünk zárt cipőt. Használhatunk kullancsriasztó szert is.

Hazaérkezéskor gondosan vizsgáljuk át magunkat, a gyerekeket és a háziállatokat, különös tekintettel a fejbőrre, a fülek mögötti részre, a szem környékére és a testhajlatokra. Ez személyenként nagyjából 10 percet vesz igénybe. Ha kullancsot fedezünk fel, azt a legcélszerűbb a patikában kapható hegyes csipesszel eltávolítani. Az állatot közvetlenül ott fogjuk meg, ahol a bőrrel érintkezik. Ne nyomjuk össze, nehogy a fertőző anyagokat a testbe öklendezze, az viszont a közhiedelemmel ellentétben nem veszélyes, ha véletlenül beszakad a szájszerve, mivel ott nem igazán vannak kórokozók.

A legveszélyesebbek azonban a betegségek, amelyeket kullancsok terjesztenek. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen azonban már 1 éves kortól adható vakcina. Érdemes áldozni rá, mivel igen agresszív betegségről van szó. Fontos azonban leszögezni, hogy az oltás nem a csípés, hanem az általa keltett betegség ellen véd, tehát nem teszi feleslegessé a megelőző intézkedéseket.

Fotó: Beka Setzer - Facebook

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja