A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Több, mint 150 kullancslárvát talált kislányában egy anya - így védekezzünk a kullancsok ellen

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-07-10
A kullancsnak nem csak a kifejlett példánya képes belekapaszkodni az ember vagy az állat bőrébe. Aki szerencsétlenül jár, akár több száz apró kullancslárvát is begyűjthet egy kirándulás alatt vagy akár csak a kertben. Ez történt tavaly nyáron egy akkor hároméves amerikai kislánnyal is, akinek édesanyja idén a közösségi oldalakon próbálja felhívni a szülők figyelmét a veszélyre - írja a Scarymommy.
Több, mint 150 kullancslárvát talált kislányában egy anya - így védekezzünk a kullancsok ellen

Szép, napos idő volt, a kis Emmalee a kertben játszott egész délelőtt. Édesanyja, amikor átöltöztette a délutáni alváshoz, észrevette, hogy a teste tele van apró fekete szennyeződésekkel.

Az anya, Beka Setzer először azt hitte, csak vetőmag vagy efféle tapadhatott a kislányhoz, ám amikor nem tudta őket a kezével lesöpörni róla, felismerte, hogy a kis fekete pöttyök valójában kullancsok. Emmalee valószínűleg egy kullancslárva-fészek alatt játszhatott, így gyűjthette be a több mint 150 kis állatot, amelyek eltávolítása közel másfél órát vett igénybe.

„Amikor nem sikerült a kezemmel lesöpörnöm őket, s közelebbről is megvizsgáltam a lányom testét, észrevettem, hogy valójában apró bogarak tapadtak a bőréhez.” – írta az anya. A művelet után lezuhanyozta és lefertőtlenítette a kislányt, az ágyneműjét is kimosta.

A rémálom azonban ezzel még nem ért véget. Emmalee másnap hőemelkedéssel és feldagadt nyirokcsomókkal ébredt, a teste pedig tele lett piros kiütésekkel. Erős antibiotikumos kezelést kapott, és műteni is kellett, miután az egyik nyirokcsomóján ciszta fejlődött ki. Édesanyja azért osztotta meg a történetüket, mert újra támadnak a kullancsok, és így szeretné nagyobb óvatosságra inteni a szülőket.


Védekezés a kullancsok ellen

Idén nyáron a kemény télnek köszönhetően kevesebb kullanccsal találkozhatunk Magyarországon, óvintézkedésre azonban szükség van. Kezdjük a saját házunk táján! Mivel becslések szerint a Lyme-kóros betegek 70 százaléka a saját kertjében fertőződik meg, néhány egyszerű óvintézkedést mindenképpen érdemes tennünk.
Nyírjuk rendszeresen a füvet, mivel a kullancs inkább a hűvös és nyirkos talajt kedveli, takarítsuk el a lomot és az avart, ahol megbújhatnak. Rakjunk le a kerítéssel párhuzamosan félméternyi fakérget vagy murvát. Ezzel megszakítjuk a növényzetet, és így a kullancs éppúgy nem jut át rajta, mint az egerek és sünök, amelyek szintén felelősek a kis állat terjesztéséért.

Kiránduláskor viseljünk megfelelően fedő ruházatot. Mivel a kullancs rendszerint az aljnövényzetből mászik fel az áldozatára, gyűrjük a nadrágunkat a zokninkba, és viseljünk zárt cipőt. Használhatunk kullancsriasztó szert is.

Hazaérkezéskor gondosan vizsgáljuk át magunkat, a gyerekeket és a háziállatokat, különös tekintettel a fejbőrre, a fülek mögötti részre, a szem környékére és a testhajlatokra. Ez személyenként nagyjából 10 percet vesz igénybe. Ha kullancsot fedezünk fel, azt a legcélszerűbb a patikában kapható hegyes csipesszel eltávolítani. Az állatot közvetlenül ott fogjuk meg, ahol a bőrrel érintkezik. Ne nyomjuk össze, nehogy a fertőző anyagokat a testbe öklendezze, az viszont a közhiedelemmel ellentétben nem veszélyes, ha véletlenül beszakad a szájszerve, mivel ott nem igazán vannak kórokozók.

A legveszélyesebbek azonban a betegségek, amelyeket kullancsok terjesztenek. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen azonban már 1 éves kortól adható vakcina. Érdemes áldozni rá, mivel igen agresszív betegségről van szó. Fontos azonban leszögezni, hogy az oltás nem a csípés, hanem az általa keltett betegség ellen véd, tehát nem teszi feleslegessé a megelőző intézkedéseket.

Fotó: Beka Setzer - Facebook

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja