A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Lyme-kór felismerése és tünetei: már otthoni tesztekkel is könnyen kimutatható

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-07
Kezeletlenül hagyva veszélyes, időben felismerve azonban tökéletesen gyógyítható a kullancsok által terjesztett Lyme-kór, amely ma már megfelelő tesztekkel akár otthon is diagnosztizálható.
A Lyme-kór felismerése és tünetei: már otthoni tesztekkel is könnyen kimutatható

 

A Lyme-kór tünetei

A Lyme-kór egy kizárólag kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés, amelyet a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okoz. Magyarországon nagyon gyakori: évente átlagosan 1000 esetet regisztrálnak, de a valódi fertőzésszám ennek akár tízszerese is lehet. Lappangási ideje egy naptól egy hónapig terjed, leggyakrabban egy hét.

Az első és egyben legjellegzetesebb tünete a csípés körül megjelenő legalább 5 cm átmérőjű, piros színű, ovális alakú Lyme-folt. Az esetek nagy részében csak a csípés körül látható, de olykor az egész testen tovább terjed, és akár 50 darab is megjelenhet belőle. A folt nem fáj, nem viszket, és néha alig észrevehetően halvány. Egy idő után magától el is tűnik, ez azonban nem jelent gyógyulást. Gyerekeknél néha előfordul a fül lilásvörös, fájdalmatlan duzzanata is.

A Lyme-kór később okozhat agyvelőgyulladást, agyhártyagyulladást, idegrendszeri elváltozásokat (például arcidegbénulást, végtagzsibbadást). Ezek, bár félelmetesek, megfelelő kezeléssel többnyire tökéletesen gyógyíthatók. A kezeletlenül hagyott Lyme-kór főleg idős nőknél okoz lassú, egy idő után rendkívüli fájdalmakkal járó bőrelhalást.


Otthon elvégezhető Lyme-kór gyorstesztek

Ha felmerül a Lyme-kór gyanúja – például azért, mert megjelent a bőrön a Lyme-folt – életbevágóan fontos a gyors diagnosztizálás. Ma már hazánkban is kaphatóak olyan, otthon is elvégezhető gyorstesztek, amelyek egy csepp vérből kimutatják a fertőzést.

Ezek nagy előnye, hogy nem kell napokat várni az eredményre, hanem azonnal, néhány percen belül megtudjuk, elkaptuk-e a betegséget. Pozitív eredmény esetén haladéktalanul orvost kell felkeresni, hogy minél előbb megkezdődjön az antibiotikumos kezelés.

Sőt: ha valaki idegenkedik attól, hogy megszúrja saját vagy ismerőse ujját, olyan teszt is létezik, melyet a kullancson lehet elvégezni. Az otthon elvégezhető kullancs teszt kimutatja, fertőzött volt-e az állat, melyet eltávolítottunk a bőrből.

Ha kullancs tesztet végzünk, nem kell megijedni a pozitív eredménytől, de ilyen esetben javasolt az orvosi megfigyelés.


Veszélyes-e a Lyme-kór?

A Lyme-kór időben történő felismeréssel és megfelelő kezeléssel általában tökéletesen gyógyítható, ám a folyamat gyakran hosszú időt vesz igénybe. A fertőzött kismamák speciális gondoskodást igényelnek, ugyanis a terhes anya kezeletlenül hagyva átadhatja a betegséget a magzatnak, ez pedig akár halvaszüléshez is vezethet.


Védekezés a Lyme-kór ellen

Közép-Európa a világ egyik legfertőzöttebb területe Lyme-kór szempontjából, különösen a Budai-hegységben, a Balaton-felvidéken és Nyugat-Magyarországon kirándulva gyakori a megbetegedés. Ráadásul jelenleg Lyme-kór ellen nincs védőoltás, ezért kiemelten fontos a megfelelő védekezés a kullancscsípések ellen:

  • Kiránduláskor ne térjünk le a kijelölt ösvényről, kerüljük a sűrűn benőtt, bozótos területeket.
  • Túrázáshoz hosszúnadrágot viseljünk, amit tűrjünk be a zokniba.
  • A hosszú hajat fonjuk be vagy tűzzük fel.
  • Viseljünk fehér színű sapkát vagy kalapot, amelyen könnyen észrevehető a ráesett kullancs.
  • Ha használunk kullancsriasztó szert, csak a szabadon hagyott bőrfelületet fújjuk be vele, mert nagy mennyiségben allergizálhat, fejfájást okozhat.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Nicooografie / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja