A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyes trópusi kullancsfaj jelent meg Magyarországon

Kercsó Dorottya - 2019-08-01
A Margitszigeten azonosították a potenciálisan halálos betegséget terjesztő faj kifejletlen példányát.
Veszélyes trópusi kullancsfaj jelent meg Magyarországon

A Hyalomma marginatum nevű kullancsfaj Észak-Afrikában és Ázsiában őshonos, nemrég azonban Európában is észlelték. Németországban és Hollandiában felnőtt példányokat figyeltek meg, az MTA Ökológiai Kutatóintézete pedig a margitszigeti sünökben találta meg a rovar nimfáját, vagyis kifejletlen egyedét.

Rendkívül agresszív fajról van szó, amely akár üldözőbe is veszi a gazdatestet. Igazi veszélye azonban abban áll, hogy a krími-kongói vérzéses lázat terjeszti, amely védekezés nélkül 30 százalékos valószínűséggel okoz halált két héten belül.

A trópusi-szubtrópusi kullancsfajok lárva- és nimfaállapotban kerülnek Európába a vándormadarak közvetítésével. Normális esetben a hideg idő elpusztítaná őket, azonban az utóbbi évek enyhe telei kedveztek a túlélésüknek, a kifejlődésüknek és talán a szaporodásuknak is. A kifejlett példányok pedig már emlősállatokat és embereket is veszélyeztetnek.

Kapcslódó cikkeink:

Kép (csak illusztráció): JerzyGorecki / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja