SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Seattle hadat üzent az oltásellenességnek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-01-07
Januártól nem mehet iskolába az a gyerek, aki nem kapta meg a kötelező védőoltásokat.
Seattle hadat üzent az oltásellenességnek

Nagy divatja van az oltásellenességnek Amerikában: sokak szerint ártalmasak, nincs rájuk a 21. században szükség, és különben is, a legtöbb általuk kivédett betegség ma már könnyen kezelhető. Azok a fiatal szülők, akik már nem tapasztalták meg első kézből a kanyaró, a szamárköhögés vagy a gyermekbénulás okozta gyötrelmeket, néha elhiszik, hogy a kötelező védőoltás valójában csak egyfajta „világösszeesküvés” része.

Az eredmények már most kézzel foghatóak: évtizedek óta nem tapasztalt mértékben terjed a kanyaró, és halt már meg baba szamárköhögésben is. Az oltásellenesség az érintetteken kívül azokat is veszélyezteti, akik életkoruk (csecsemők) vagy krónikus betegségük miatt nem kaphatták még meg a védőoltást.

Ennek az állapotnak igyekeznek véget vetni Seattle-ben, ahol bejelentették: január 8-tól csak azok a gyerekek léphetik át az iskolák kapuját, akik megkapták az összes kötelező védőoltást. Jelenleg ez 2000 diáknál nem bizonyított, nekik vagy igazolást kell beszerezniük, vagy nem mehetnek iskolába, hiányzásuk pedig igazolatlannak fog minősülni – írja a CNN.

Az iskolák ezzel valójában csak a helyi törvényeknek tesznek eleget, Washington állam ugyanis a kanyarójárványok hatására megtiltotta, hogy a szülők személyes meggyőződésük miatt utasíthassák el az MMR oltás beadatását.


A szülők örülnek

A legtöbb szülő belátja, hogy a szigorra sajnos szükség van.

„A gyerekek körében könnyen terjednek a járványok, főleg olyan helyeken, ahol sokan vannak öszezárva. Nekem is fontos a gyerekeim egészsége, és ezért bármit megteszek.” – mondta el egy apa, Pon Voatsay.

Akik eddig elmulasztották beoltatni a gyerekeiket, igyekeznek pótolni a mulasztásukat: „Nem is tudtam, hogy hiányoznak oltásaink, amíg meg nem kaptam az iskola levelét. Most próbálok időpontot kérni az orvostól, de munka mellett nehéz ezt megoldani.” – nyilatkozta egy anya.

A város ingyenes oltóközpontokat is nyitott annak érdekében, hogy minden érintett gyerek a lehető leghamarabb megkaphassa a szükséges injekciókat.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Zivica Kerkez / shutterstock

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja