SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az egész család nyaralását elronthatja, ha a baba elkap egy rotavírus-fertőzést

Családinet [cikkei] - 2015-06-11
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint a kifejezetten ellenálló rotavírus a nyaralások során használt közös eszközökkel is terjedhet, a betegség kezelése pedig külföldön nehézkes és költséges lehet. A hazai statisztikákból kiderül: egy súlyos rotavírus- fertőzés több mint 5 nap kórházi ápolással járhat, amely külföldi finanszírozása - még biztosítási védelem mellett is - sok pénzbe kerülhet.
Az egész család nyaralását elronthatja, ha a baba elkap egy rotavírus-fertőzést

Az egész család nyaralását elronthatja, ha a baba elkap rotavírus-fertőzést:

  • A rotavírus-fertőzés a 6-24 hónapos kisgyermekek körében a leggyakoribb, és a gyermekek többsége 5 éves korára átesik a betegségen.
  • A betegség súlyos szövődményei miatt az 5 év alatti gyermekek átlagosan több mint 5 napot töltenek kórházban.
  • Egy többnapos külföldi kórházi ellátás költségeinek előfinanszírozása akár többszázezres tétel is lehet.
  • Fájdalommentes védőoltással akár már 12 hetes korra kialakítható a védettség.

A gondtalannak ígérkező nyári kirándulások, üdülések során sok esetben nem csak élményeket, hanem fertőzéseket is gyűjthetnek gyermekeink. Európában a gyermekorvosnál gyomor és emésztőrendszeri panaszokkal megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött, amely – közismerten a hasmenéssel, hányással járó megbetegedések egyik leggyakoribb okozója világszerte.

Az óvodáskor végére a kisgyermekek többsége legalább egyszer átesik a fertőzésen, földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül. Magyarországon évente 4-5000 rotavírus fertőzött beteget regisztrálnak. A kellemetlen tünetekkel – lázzal, hányással, hasmenéssel – járó betegség legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes.

Nem szabad félvállról venni ezt a betegséget, hiszen hazánkban is évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, csaknem kétharmaduk 2 éven aluli kisgyermek.” – mutatott rá dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint a 2015. április 27-május 17. közötti időszakban mintegy 1000 rotavírus fertőzést jelentettek országszerte – a ténylegesen előforduló, de nem jelentett esetek száma ennek akár többszöröse is lehet. Bár a rotavírus-fertőzés a téli, kora tavaszi időszakban a leggyakoribb, valószínűleg a változékony időjárás miatt még májusban is relatíve magas a jelentett fertőzések száma. Ez igaz az április-májusi időszakban észlelt közösségből kiinduló tömeges fertőzésekre is: a jelentett esetek harmadáért a rotavírus felelős.

A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut a vírus az ember szájába. Ehhez hozzájárul, hogy már a tünetek jelentkezése előtt és a betegség elmúlását követően is a fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel, azaz tünetmentes állapotban is fertőzhetik környezetüket. Ezért a betegség emberről-emberre nagyon könnyen terjed.
Ráadásul a rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen legalább 4 órán át, míg száraz nem porózus felszíneken (például játékok, közösségi pelenkázók, mosdók) akár 10 napon keresztül is életképes.

Ezért utazások, nyaralások alatt – bár a „rotaszezon” jellemzően nem a nyári hónapokra esik – a fertőzés veszélye fokozott, hiszen napokon keresztül idegen helyen, vagy útközben tartózkodik a család. Nincs mindig lehetőség az azonnali tökéletes tisztálkodásra sem, pedig a gyermekek az izgalmas új környezetben még kíváncsibbá válnak és mindent megfognak, ami a kezük ügyébe kerül. Ráadásul a szokottnál többet használjuk ilyenkor a közösségi pelenkázókat, mosdókat és a tömegközlekedési eszközöket is és az üdülőhelyek játékai, sporteszközei, közösségi terei is vírusforrásokká válhatnak.

Ráadásul a külföldi nyaralás idején elkapott rotavírus-fertőzés – idegen környezetben, helyismeret, esetleg nyelvtudás nélkül – nemcsak megterhelő és ijesztő lehet a babának és mamának, de jelentős, nem tervezett plusz költségekkel terhelheti meg a nyaralásra szánt keretet.

Egy súlyos tüneteket okozó rotavírus-fertőzés következtében ugyanis a gyermek akár több napra is kórházba kerülhet, amely – országtól függően – akár százezres összeggel is megemelheti az utazás tervezett költségeit. Ráadásul a váratlan egészségügyi költségeken felül a mindennapos babaápolási termékekből – pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek – is jócskán megnövekedhet a fogyasztás és ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is – amelyeket ugyancsak a helyszínen kell megvásárolni.

Biztosítási szakemberek szerint az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) és az utasbiztosítás elégséges védelmet nyújt a külföldi nyaralás során felmerülő orvosi problémákra, de arra fel kell készülni, hogy egy többnapos orvosi kezelés vagy kórházi ellátás önrészének előfinanszírozása komoly anyagi többletterhet jelenthet.

Az OEP weboldalán található információk szerint például egyes európai uniós országokban – így például Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban és egyes kezeléstípusok esetében Finnországban is – a EEK-kártyára igénybe vett kezelések teljes költségét a betegnek kell megelőlegeznie és a tagállam biztosítója utólag téríti ezeket vissza. A magyar turisták által rendkívül kedvelt Horvátországban is elfogadják az EEK-kártyát, de a nem életmentő orvosi beavatkozások esetében itt is önrészt kell fizetni.

Horvátországban és Görögországban nem mindig könnyű az egészségbiztosítóval szerződésben álló orvosokat találni a tengerparti üdülőhelyeken, és ha sikerül is, nem minden ellátás térítésmentes. Az unión kívül, Tunéziában és Egyiptomban pedig a minőségi orvosi ellátás rendkívül magas költségeit általában a helyszínen, készpénzben kell megelőlegezni.

A megelőzés ebben az esetben is kulcsfontosságú, hiszen a nyelvi korlátok és az idegen ellátórendszer sajátosságai miatt még nehezebb lehet megtalálni a megfelelő orvost vagy egészségügyi intézményt” – hívja fel a szülők figyelmét dr. Muzsay Géza.

Az EU tagállamaiban a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okoz évente, ebből 700 ezren fordulnak orvoshoz a kialakuló súlyos tünetek miatt. A vírus nem várt szövődményei miatt a betegek közül mintegy 87 ezren kerülnek kórházba, és sajnos még Európában is előfordul haláleset rotavírus következtében.
 

Van megoldás

Tudományos megfigyelések alapján úgy tűnik, hogy a higiéniai szabályok betartása nem csökkenti kellően a betegség előfordulását. A betegség terjedésének megakadályozására a leginkább hatásos eszköz a fájdalommentes vakcináció, amely már több éve hazánkban is elérhető.

A rotavírus okozta gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására kétfajta, szájon át adható, fájdalommentes vakcina érhető el Magyarországon. Az „oltások” már 6 hetes kortól alkalmazhatóak. Az ízében is gyermekbarát vakcina korai alkalmazásának előnye, hogy az oltási sor befejezését követően a  súlyos, vagy mérsékelten súlyos tünetekkel járó betegséget magas hatékonysággal kivédi.

A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani. Tehát érdemes időben érdeklődni az oltásokról, hogy arra az életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor) már kialakulhasson a megfelelő védelem.

Az előrelátó védekezéssel nem csak az önfeledt felfedezés lehetőségét biztosíthatjuk gyermekünknek, hanem az egész családot megkímélhetjük a súlyos fertőzés következményeitől.

 

További információk:  www.rota.hu
Fotó: PublicDomainPictures/pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja