SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Van-e összefüggés a napi stressz, a nassolás és az elhízás között?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2015-06-10
A nyár közeledtével egyre több hölgy keres fel, hogy szeretne megszabadulni felesleges kilóitól, "úszógumijától". Gyakran már laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is hozzák magukkal, miként az alábbi kedves Kérdező is tette:
Van-e összefüggés a napi stressz, a nassolás és az elhízás között?

„Március végén elmentem a háziorvoshoz, mert iszonyat módon híztam (20 kg összesen, volt, hogy heti 5 kg, sajnos előtte sem voltam vékony). Vérvétel alapján 7,6 tsh szint, minden más eredmény jó, aztán pajzsmirigy ambulancia, vérvétel 1,7 tsh (jelenleg nem hízom). Ausztriában dolgozom, benzinkúton, álló munka, szóval 120kg-val nehéz (167 cm magassághoz). Szedek magnéziumot, C és D vitamint, zöldalgát. Tavalyi évben szinte naponta 1 óra szobabicikli, hasizom, és szinte 0 szénhidrát, mégsem sikerült lefogynom”.

Kétségtelen, hogy az elhízás hátterében gyakran áll a csökkent étvágy ellenére is kialakuló elhízás. Ennek aktualitását az adta, hogy napjainkra a világ jelentős részén az elhízás járványszerű méreteket öltött. Számos országban a kutatók sokasága dolgozik jól felszerelt laboratóriumokban azon, hogy minél előbb megmagyarázza ennek a jelenségnek a hátterét és megoldja ezt a jelentős gondot. A szerzők 12 csökkent pajzsmirigy működésű beteget vizsgált 1 éven át és a testsúlyuk mellett meghatározták a testtömeg indexet (BMI-t), a szövetek összetételét, az egyének fizikai aktivitását.  Azt találták, hogy a vizsgált egyének átlagos testsúlya 83.7 kg-ról 79.4 kg-ra csökkent, ezzel egyidejűleg növekedett fizikai és szellemi aktivitásuk.  A testsúly csökkenését elsősorban az ún. megkötött, „rejtett” víz kiürülésére vezették vissza. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a pajzsmirigybetegségben fontosnak tartott TSH szint nem feltétlen jelzi a szövetek megfelelő hormonális ellátását és a napjainkban alkalmazott tiroxin kezelés önmagában nem elegendő. Több kutató az USA-ban a természetes hormonok (az állatok pajzsmirigyéből származó gyógyszer) mellett kardoskodik.  A hivatalos szakirodalom egyelőre ezt nem fogadja el, csupán arra vannak utalások, hogy a tiroxin és a trijódtironin (az aktív pajzsmirigyhormon) élettani arányának adására kell(ene) törekedni. Ez a megkötött víz (mixödéma) nem ritkán látható is a pajzsmirigybetegek szeme körül és lábán egyaránt. Mi is azt figyeltük meg, hogy ez a mixödéma a megfelelő kezeléssel jelentősen csökkenthető.
A jó hír egyértelműen az, hogy egy újabb terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre az elhízás elleni küzdelemben. A drasztikus és egyre többféle fogyókúrák előtt feltétlen gondolni kell a pajzsmirigy csökkent működésére. Amennyiben ez fennáll, akkor megfelelő orvosi kontroll segítségével történő kezelés hatására a megfelelő kalóriabevitel mellett fokozatos fogyás érhető el.
A rossz hír azonban az, hogy egyetlen lelet (pl. a TSH értéke) nem ad feltétlen támpontot a diagnózishoz és a kezeléshez.

Miért?

Azt már régóta sejtettük, hogy az egyes stressz reakciók és a szervezet hormonális változásai, immunreakciói között összefüggés van. Azt azonban csak az utóbbi időszak kutatásai bizonyították, hogy a stressz és a nassolás között egyértelmű kapcsolat mutatható ki. Az elmúlt év végén publikálták a kutatók az erre vonatkozó bizonyítékokat, Daryl B. és munkatársai ugyanis azt vizsgálták, hogy a nassolás és a stressz között van-e összefüggés. (Published online: 11 December 2014 The Society of Behavioral Medicine 2014:Randomized Test of an Implementation Intention-Based Tool to Reduce Stress-Induced Eating). A nagyszámú betegben tett megfigyelésük lényege az volt, hogy már 7 nap múlva lényeges változás mutatható ki az ételfelvétel gyakorisága és a stressz között. Vizsgálták az alacsony, közepes és magas motivációval járó, fokozott stressz hatás és a nassolás közötti összefüggést. Egyértelmű, hogy a magas stressz hatás többszörösére emelte az ételfogyasztás gyakoriságát (1. ábra).

1. ábra

Selye János korszakalkotó felfedezése óta tudjuk, hogy a szervezet válasza a legkülönbözőbb ártalmakra egy jól körülírt tünetcsoportba sorolható és bevezette az "általános alkalmazkodási szindróma" (angolul: "The General Adaptation Syndrome" - GAS) elnevezést. A válasz folyamata alapján három fázisra osztotta a GAS-t:


A stressz kialakulásának fázisai:

1) "Vészfázis" - Fokozódik a szimpatikus idegrendszer aktivitása, és megváltozik az agyalapi mirigy, a lép, a nyirokmirigyek, a mellékvese működése, aminek következtében megnövekszik a katecholamine és kortikoszteroid, prolactin, majd inzulin elválasztás.

2) "Ellenállás vagy adaptációs fázis" - Ha a stresszt kiváltó ok folytatódik, a szervezet a káros tényezőkkel szembeni fokozott ellenállással reagál. Amennyiben ebben a fázisban nem következik be az ellenállás, illetve az adaptáció, a szervezet egyensúlyállapota felborul és kialakulnak az ún. adaptációs betegségek. Az anabolikus funkciók győzedelmeskednek a kedvezőtlen folyamatok felett, és a szervezet egyre ellenállóbb a stresszt kiváltó tényezővel szemben.

3) "Kimerülés fázisa" - Amennyiben a stresszt kiváltó ok továbbra is fennmarad, a második fázisban kialakult ellenállás eltűnik. A szervezet nem képes többé ellenállni a stresszt kiváltó tényezőnek, megbetegszik. Figyelembe véve, hogy az összes betegség 80 százalékáról azt tartják, stresszben gyökerezik, úgy tűnik, a legtöbb ember "kimerültségben" él. Napjaink fő társadalmi-orvosi problémái - a rosszindulatú daganatok, az elhízás és következményei: szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbaj és a pajzsmirigy betegségei a lelki betegségek - mind a stresszre vezethetők vissza.


A stressz okai

• Akut stressz: „harcolj vagy menekülj!” („Fight or Flight”):

– Éhség
– Munkanélküliség
– Balesetveszély
– Állás „interview”
– Rövid ideig tartó (súlyos) betegség

• Elhúzódó: („poszttraumás stressz”):

– Szerencsétlenség(ek), katasztrófa helyezetek
– Háború
– Rablás, erőszak elszenvedése, megerőszakolás
– Szeretett személy, hozzátartozó halála

• Tartós, krónikus:

– Megoldhatatlannak tűnő munkahelyi konfliktus
– Családi gondok
– Pénzügyi nehézségek

 

Stressz hormonokra nő:

• az inzulinszint, fokozódik az étvágy, a nassolás kísértése, csökken az étvágyat szabályozó hormon, a leptin szintje, ill. aktivitása (2. ábra),

• a pajzsmirigy hormon elválasztása (a szervezet energiaforgalmának szabályozása), növekszik a pajzsmirigy térfogata (nyak körfogat)

• csökken az immunrendszer aktivitása, nő az autoimmun betegségek valószínűsége.

2. ábra


Mit célszerű tenni?
 

  • A szervi elváltozások, betegségek kizárása holisztikus megközelítéssel.
  • A beteg panaszainak megismerése, ennek alapján célzott vizsgálatok.
  • A stressz fogalmával való szembesítés, a megelőzési és gyógyítási technikák alkalmazása. Rendszeres étkezés, a naponta fogyasztott ételek leírása, a nassolás kerülése, ill. ha ez nem oldható meg, akkor nagyon alacsony kalóriatartalmú ételek (gyümölcsök), ill. folyadékok (zöld tea) fogyasztása.
  • Ha aktívan töltöttük a napot, és mindenáron nassolni akarunk, azért akad néhány olyan megoldás, amivel élhetünk, ilyen pl. a zsírszegény popcorn, az aszalt cseresznye vagy éppen egy gyümölcsturmix (cukormentes).
3. ábra Választhatunk!



Hogyan kerüljük el a stressz hatásait?
 

1. Tudatosítani kell: a stresszt kiváltó tényezőt, azaz az un. stresszort és az arra adott fizikai és érzelmi reakciót:
- Törekedni kell a stressz állapot felismerésére és a stresszor megkeresésére.
- Nem szabad elhanyagolni a problémát, elmenni mellette! Mit gondolsz magadban az eseményekről?

2. Fel kell ismerni a változtatás szükségét:
- El tudod-e távolítani a stresszort?  El tudod-e kerülni?
- Tudod-e csökkenteni?

3. Csökkenteni kell a stresszre adott érzelmi reakció intenzitását:
- Nem reagálsz-e túlságosan?
- Próbálj úgy tekinteni a stresszre, mint egy olyan helyzetre, amelyet meg kell oldanod, s nem olyanra, amely le akar győzni téged! Ne kérdezd: mi lett volna, ha? ...

4. Meg kell tanulni, gyakorolni a stresszre adott fizikai és érzelmi reakció mérséklését:

  • Fizikai módszerek alkalmazása: mély lélegzés, izomlazítás.
  • Zene terápia.
     
  • Gyógyszer(ek) feszültségoldók.           

5. Erősíteni kell a test fizikai állapotát („fit”, edzett állapot):

  • Mozgás: kerékpár, úszás, „jogging”, séta stb.
  •  Dohányzás elhagyása, kávézás csökkentése.
  •  Több, jobb, rendszeres alvás.

Adaptogén, az alkalmazkodást elősegítő készítmény, a Rhodiola rosea alkalmazása. Ez egy különleges természetes anyag mely jó néhány olyan tulajdonsággal rendelkezik. Az adaptogéneket, melyeket a hagyományos gyógyászatot művelők már évezredek óta ismernek, most újra "felfedezték". A Rhodiola rosea, mely úgy is ismert, mint "sarki gyökér" vagy "aranygyökér", Kelet-Szibériában honos, és a tengerszint felett 3.300-6.000 méter magasságban nő. Szibériában az a mondás járja, hogy "aki Rhodiola rosea teát iszik az száz évnél is tovább fog élni". A tudósok szerint az eddig megtalált majdnem 200 különböző Rhodiola fajból csak a Rhodiola rosea tartalmazza a „rosavint” és a vele rokonságban álló fitovegyületeket, a rosint, a rosarint, a salidrosiddal együtt.

A Rhodiola roseanak a következő tudományosan dokumentált hatásai ismeretesek:

  • Stressz és depresszió elleni hatás, adaptogén (az alkalmazkodás növelése) és immunnövelő hatások.
  • Kardioprotektív (a szív- és érrendszeri problémák elleni hatás).
  • Az immunfelderítés javítása (daganatellenes hatás).
  • Mentális és kognitív funkciók javítása, növeli az agy és izom vérellátását.
  • Javítja a sportolók teljesítőképességét és elősegíti az anabolizmust.
  • A szexuális funkciókat javítja.
  • Anti-diabetogén (szénhidrát-anyagcsere szabályozásának összehangolása).
  • Erős általános antioxidatív védelem a sejtek szintjén.
  • Az idős korral összefüggő zavarok és betegségek elleni védelem.
Jelen és jövő

 

Idexkép: hang_in_there / Foter / CC BY

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja