SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Influenza - Veszélyben a családi költségvetés!

Családinet [cikkei] - 2012-11-22
Közeleg az influenzaszezon, mely minden évben családok tízezreit érinti, hiszen a betegség és annak szövődményei nemcsak veszélyesek, de kezelésük komoly terhet jelent a család költségvetésében is.
Influenza - Veszélyben a családi költségvetés!

Abba ritkán gondolunk bele, hogy nem csak a családfenntartók - az apa vagy anya - megbetegedése okozhat problémákat. A gyermekek betegsége ugyanolyan anyagi következményekkel, és ha lehet, még több aggodalommal jár, mint a felnőttek ágynak dőlése. Ráadásul az iskolai időszakban a megbetegedés kockázata is jóval nagyobb.

Kevés szomorúbb látvány van egy lázasan csillogó szemmel ágyban fekvő kisgyermeknél. Az ő betegségük pedig a családot is érinti, hiszen ilyen esetekben valakinek ugyanúgy otthon kell maradnia, és kiesik a munkából, mintha ő maga betegedett volna meg. A gyermekek akár több közösségben is megfordulhatnak egyetlen nap folyamán, így ők különösen fontos szerepet töltenek be a betegség terjesztésében. Gyakran ők viszik haza a vírust a szülőknek, nagyszülőknek, kisebb testvéreknek. Ezért érdemes a gyermekek védelmét kiemelten kezelni. Az iskolai időszak fokozott kockázatot jelent, ezt mutatják a tavalyi influenza szezon adatai is, melyeket az Országos Epidemológiai Központ (OEK) hozott nyilvánosságra. Az adatsorokból jól látszik, hogy míg az őszi szünet alatt a friss fertőzöttek 10,4 százaléka volt 14 éven aluli, addig a szünetet megelőző hetekben ez az arány lényegesen magasabb, 15,6 – 16,6 százalék volt.

Ráadásul az influenza esetében nem kizárólag a betegség okozza a munkából való kiesést. A fertőzés nyomán a legyengült immunrendszer lehetőséget teremt a további betegségek kialakulásának, melyek veszélyes szövődményekhez vezethetnek. Ez az oka a gyakori tüdőgyulladásnak, középfülgyulladásnak, melyek előfordulása megnő az influenzás időszakok alatt. A betegség ideje alatt akár több tízezer forintos költségekkel számolhatunk a keresetkiesés és a kezelésre, gyógyszerekre, vitaminokra fordított összegek miatt. Ha valamilyen szövődmény lép fel, akkor akár kórházi kezelés is szükségessé válhat, ami jelentősen növeli a fenti kiadásokat, ugyanakkor ezzel szemben a megelőzés 2-3000 forintból is megoldható.

Az influenza hatékony megelőzésének módszereit tekintve sokakban élnek tévhitek, melyek valószínűleg abból adódnak, hogy még ma is sokan összekeverik, vagy éppen azonosnak tartják a kellemetlen náthát és a nem egyszer halálos kimenetelű influenzát. Ennek megfelelően ezek az emberek arról is meg vannak győződve, hogy a megelőzés módszere is azonos: vitaminok, gyümölcsök, esetleg forró tea. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Ezek a módszerek valóban hatékonyak lehetnek a nátha ellen, mivel erősítik az immunrendszert, és ezáltal megnehezítik a náthát okozó kórokozók szervezetbe jutását. Az influenza megelőzésének legbiztosabb módja viszont a védőoltás, hiszen ezek a vakcinák felkészítik a szervezetet, és amikor a vírus feltűnik, az immunrendszer már könnyedén meg tud birkózni a feladattal. Ráadásul védőoltás már az egészen kicsi, hathónapos babáknak is adható, így az ő védettségükről is gondoskodhatunk. A félévesnél fiatalabb pici babák védelmére az ún. nevezett fészek-immunitás jelent megoldást, amikor minden, a kicsivel érintkező felnőtt megkapja a védőoltást. Betegség esetén fontos, hogy a beteg ember kerülje a zsúfolt helyeket, ajánlott a gyakori kézmosás, szellőztetés, papírzsebkendő használata. Aki beteg, maradjon ágyban, ezzel önmagának és másoknak is jót tesz, hiszen csökkenti a betegség terjedését!

Fontos tudni, hogy több kórokozó is okozhat influenzaszerű tüneteket az őszi-téli időszakban. Ezek ellen a védőoltás nem óv meg bennünket. Az influenza tünetei nagyon változatosak, sokszínűek lehetnek: gyengeség, fejfájás, orrfolyás, köhögés, torokfájás, láz, izom és ízületi fájdalom. A láz hiányozhat is, akár minden ötödik esetben. Az influenzára jellemző a hirtelen kezdet, de ez sem törvényszerű. A fentiekből tehát jól látható, hogy az influenzát nem szabad félvállról venni. Olyan betegségről beszélünk, amely sok bosszúságot és komoly – akár anyagi – problémákat is okozhat a család számára. A megelőzés ugyanakkor egyszerű, és a nyugalom ára csupán néhány ezer forint.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja