SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Természetes praktikák pajzsmirigybetegség kezelésére

Családinet [cikkei] - 2012-06-20
Pajzsmirigy problémák esetén a gyógyszeres kezelés mellett is sokat tehetünk a gyógyulásért, néhány apró változtatással is jelentősen csökkenthetjük a panaszokat. De hogyan segít mindebben a brazil dió és miért együnk, vagy ne együnk brokkolit?
Természetes praktikák pajzsmirigybetegség kezelésére

Brazil dió és szelén-pótlás

A pajzsmirigy elváltozások népbetegségnek számítanak, különösen nők körében jelentkezik gyakran a pajzsmirigy-gyulladás. A gyulladás megelőzésében és kezelésében egyaránt fontos szerepet játszik a megfelelő ásványi anyagpótlás – magyarázza dr. Bérczy Judit endokrinológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa. E szempontból a szelén különös jelentőséggel bír, mely amellett, hogy kiváló antioxidáns és antivirális hatású ásványi anyag, nagy jelentősége van a pajzsmirigy hormon képzésben, aktív T3 előállításában és felhasználásában. Pozitív hatásait napi 200 mikrogramm szelén pótlással biztosíthatjuk, mely mindössze két brazil dió fogyasztásával megoldható.

Dobjuk ki a régi teflon edényeket!

A Scotland’s Sterling University kutatói szerint a sérült, karcos teflon bevonatú edények rendszeres használata megduplázza a pajzsmirigybetegségek kialakulásának kockázatát. Az elhasználódott konyhai eszközökből ugyanis két veszélyes vegyi anyag, a perfluoroktán szulfonát (PFOS) és a perfluoroktánsav (PFOA) jut a szervezetbe, melyek a pajzsmirigy hormonok szövetekbe való beépülését gátolják. Megelőzés céljából bánjunk óvatosan a teflon bevonatú edényekkel, de amint sérülést látunk rajtuk, egészségünk érdekében ne habozzunk megválni tőlük!

Káposztafélék: csak alaposan főzve

Az egészséges táplálkozás alapvető elemei, a pajzsmirigybetegek számára azonban mégsem minden zöldség fogyasztása javasolt. Bizonyos zöldségek olyan természetes növényi összetevőket tartalmaznak, melyek goitrogén, vagyis golyvaképző hatásúak, ezáltal meggátolják a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Jó hír azonban, hogy a goitrogének igen érzékenyek a magas hőre, így alapos főzés után már fogyaszthatók a brokkoliból, karfiolból és más káposztafélékből készült fogások is.



Fogamzásgátló és pajzsmirigy

A Case Western Reserve University kutatóinak megfigyelése alapján a fogamzásgátlót szedő hölgyek több mint 30%-ánál jelentkeznek pajzsmirigy rendellenességre utaló tünetek. A tabletták hatására ilyen esetben idegesség, memóriazavarok, fáradtság, hízás tapasztalható. A készítmények ösztrogén tartalma ugyanis befolyásolja a máj működését, olyan fehérje előállítására ösztönzi, amely megakadályozza, lassítja a pajzsmirigyhormonok szövetekbe történő felszívódását. Ha a panaszok a tabletta szedését követő első három hónapon belül jelentkeznek, mindenképp érdemes alaposabb kivizsgálás során utána járnunk, mi áll a tünetek hátterében. Ilyen esetekben a fogamzásgátló tapaszok jelenthetnek megoldást, melyek a máj érintése nélkül, közvetlenül a véráramba jutnak, ezáltal sokkal kevésbé valószínű, hogy pajzsmirigy problémákat okoznak.

A palack alját is nézzük

A BPA( biszfenol-A) a szervezetbe jutva az ösztrogénhez hasonlóan viselkedik, ilyen módon pedig beavatkozik a hormonrendszer természetes működésébe. A BPA kioldódását elősegíti a magas hőmérséklet, az erősen savanyú vagy lúgos pH és a hosszú ideig tartó tárolás. A polikarbonátból készült edényekbe és üvegekbe emiatt nem javasolt forró ételt vagy italt beletölteni.
A biszfenol-A eddigi egyik fő forrásainak azokat a műanyag palackokat tekintették, amelyek polikarbonátból készültek - arról, hogy van-e egy ásványvizes palackban BPA, a flakonok alján található, háromszög alakú jelölés tájékoztat. Ha a háromszögben a 7-es szám van, akkor BPA is lehet a műanyagban.

www.endokrinkozpont.hu
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja