SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kellemetlen, kínosan zavaró és mindennapos probléma - mi az? Körömgomba

Dr. Rose Magánkórház orvosai [cikkei] - 2012-06-20
Elszíneződött, megvastagodott, esetleg töredezett a körmünk - nagyon valószínű, hogy körömgombával van dolgunk. A körömgomba a körömbetegségek legelterjedtebb formája, a fertőzés emberek millióinak életét keseríti meg. Megjelenése egyre gyakoribbá válik, elsősorban az ún. fonalas gombáknak köszönhetően, melyek igen elterjedtek.
Kellemetlen, kínosan zavaró és mindennapos probléma - mi az? Körömgomba

Mivel állunk szemben?

A gomba egy rendkívül ellenálló, kórokozó mikroorganizmus, mely meleg, nedves környezetben él, s nincs szüksége napfényre az életben maradáshoz. Tornatermekben, uszodákban, fürdőzőhelyeken lehet leggyakrabban elkapni a fertőzést. A köröm és a körömágy közti résen, de akár nagyon apró, szabad szemmel nem látható sebeken át is bejuthatnak a bőrbe, a védőpajzsként szolgáló köröm alatt aztán szabadon burjánzanak, így nagyon nehéz kiirtani őket. „Általában a láb - ritkábban a kéz - gombás fertőzése előzi meg a köröm fertőzését, ezért érdemes a láb/kéz gombás fertőzését időben és hatékonyan kezelni. - mondja dr. Siklós Krisztina, a Dr. Rose bőrgyógyásza - Különböző állapotok (mint például az érszűkület, a cukorbetegség, vagy különböző idegrendszeri kórképek), sőt, egyes foglalkozások (pl. az úszó vagy úszómester) is hajlamosíthatnak a láb körömlemezének gombás megbetegedésére. A kéz körmének gombás megbetegedése a műkörmöt viselők körében, illetve bizonyos foglalkozások esetében (pl. pék) lehet gyakori.”

Előfordulása és tünetei

A láb körömgombája sokkal gyakoribb, mint a kézé: négyszer gyakrabban jelentkezik a lábujjak körmén, mint a kéz ujjain. Ez több dologgal is magyarázható: egyrészt a körmök hosszabb időn át az általuk kedvelt - sötét, meleg és nyirkos - környezetben vannak (pl. nedves vagy kevésbé szellőző cipőben zokni nélkül, esetleg izzadó láb zárt cipőben - ez alól sajnos még a bőrcipőt vagy zoknit viselők sem kivételek), másrészt a lábujjak vérkeringése a kézujjakéhoz képest csökkent mértékű, mely az immunrendszer védekező munkáját nehezíti meg. „Leggyakrabban a nagylábujj körömlemeze érintett, van, hogy az egész körömlemez, van, hogy annak csak egy része. A gombás köröm megvastagszik, sárgás-fehéren elszíneződik, töredezetté válik” – teszi hozzá Siklós doktornő.

Sikeres kezelése hosszú és kitartó munka eredménye



A gombák rendkívül ellenálló kórokozók, gyógyításuk nagyon kitartó munkát és odafigyelést igényel, éppen ezért nem szabadna alábecsülni az árulkodó jeleket. „Kiterjedt körömgombás fertőzés csak a több hónapig tartó, gyógyszeres kezeléssel orvosolható hatékonyan, kezdeti stádiumban meg lehet próbálni speciális körömlakk használatát is” – javasolja a bőrgyógyász. Fontos azonban, hogy az elkezdett terápiát ne szakítsuk meg a beteg köröm teljes lenövéséig, vagyis a kezelést egy körömváltásig folytatni kell, ellenkező esetben a betegen maradt rész felől ismét fertőződhet az egészséges körömlemez.

Érdekesség

Vannak, akik úgy vélik, változtatni kell az étrendünkön is – a gyorsan oldódó (finomított, fehér cukrok, lisztek) szénhidrátokról és az állati fehérjékről (a natúr joghurt és a kefir kivételével, melyek szükségesek) le kell mondanunk, legyen szó belső gomba (például Candida), bőr- vagy akár körömgomba betegségről, hiszen a cukrok a gombák táplálékai. Egyesek szerint a gombák elleni harcban törekednünk kell a sav- lúg egyensúly helyreállítására is: lúgosító étrendünk alapját elsősorban zöldségek képezzék, nyers vagy gyengéden párolt formában, s mindezt kiegészítve napi 12 x 2dl citromos víz (egy pohár vízben 1 evőkanál citromlé) fogyasszunk el. Mindemellett rendkívül fontos az alapos rágás is, hiszen a nyál lúgos kémhatású.
A terápia kezdetével egy időben lábbelink valamint a zoknik, harisnyák, ágyneműk és törölközők megfelelő fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg: a cipőket illetve papucsot formalinnal, a többit pedig klóros mosással.

Fotó: epSos .de - Lazzy Feet on a Blue Ocean Beach vacation

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja