SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4 tény a fogszabályozásról - nem csak gyerekeknek

Családinet [cikkei] - 2011-12-22
Mikortól és meddig érdemes szabályoztatni a fogakat? Miért van különös jelentősége a szájhigiéniának a fogszabályzás során? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Ameri Sahar, az Oxygen Medical fogszakorvosa, esztétikai fogászati specialista.
4 tény a fogszabályozásról - nem csak gyerekeknek

1.    A szabálytalan fogak nem csak esztétikai problémát okoznak

Aki fogszabályozásra szánja el magát, elsősorban nyilván az esztétikum miatt szeretne a fogsora, fogai formáján változtatni, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék lassan savas erjedést okozhat és fogszuvasodáshoz vezethet. Ehhez járulnak hozzá a szájban végbemenő rothasztó folyamatok, amelyek tartós fogínygyulladáshoz vezethetnek. Innen pedig egyenes az út a fogak kilazulásához és elvesztéséhez.  

2.    Gyermekként és felnőttként is indokolt lehet
 
A puha, növekvő állcsontokra és fogakra rossz hatással lehet például az ujjszopás, az úgynevezett „nyelvlökés”, amelyek pókharapást eredményezhetnek.  A fogváltás időszakában az is előfordulhat, hogy a szakember észreveszi, hogy egy későbbi szemfognak nem lenne helye. Ezekben az esetekben mind speciális megoldások jöhetnek szóba, amelyekről csakis egy fogorvosi konzultáció során születhet döntés. Amikor már megkeményedtek a csontok és kijöttek a maradó fogak, felkerülhetnek az állandó viseletre tervezett fogszabályzók. Olyan is előfordul, hogy gyermekkorban végzett fogszabályzást követnie kell egy felnőttkorinak is, ugyanis a fogak valamilyen oknál fogva visszarendeződtek az eredeti, rossz helyükre.

Más problémák is eredményesen kezelhetők felnőttkorban. Ilyen például, amikor rések vannak a fogak között, illetve, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb vagy ferdén állnak. A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik. A felnőttkori szabályzás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.

3.    Az előkészítés jelentősége



A fogszabályozást mindenképpen egy teljeskörű fogászati felmérésnek kel megelőznie. Amennyiben sikeresen visszaállt a fogak és a száj egészsége, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, és a szakember eltávolította a fogköveket, következhet maga a szabályozás. Azzal is számolnia kell a páciensnek, hogy rögzített fogszabályzó-készülék viselésekor könnyebben maradhat ételmaradék a szájban és sokan a nehézségek miatt el is hanyagolják a szájhigiéniát. Ez pedig természetesen elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását. Ezért kisebb-nagyobb mértékben változnia kell a szájápolási szokásoknak is.

4.    A döntő jelentőségű szájhigiéniai

Mivel az öntisztuló folyamat ebben a fogszabályzás mellett korlátozottabb, a szájhigiéniára fokozottabban kell figyelni. Ajánlott minden étkezés után fogat mosni, kissé megváltozott technikával és feltétlenül szükséges olyan eszközöket is használni, mint az egészen kicsi, üvegmosó kefékhez hasonlatos kefécskék, a fogselyem és a szájzuhany. Ezek használatát akár a dentálhigiénikus is betaníthatja.

 - Aki rászánja magát a kezelésre, évekkel kell számolnia, amíg megmutatkozik a várt eredmény. - ismerteti dr. Ameri Sahar, az Oxygen Medical fogszakorvosa, esztétikai fogászati specialista. - A rögzített szabályzónak legalább egy évig kell fent lennie, azután jöhet az éjszakai, kivehető változat, amelynek hordási ideje szintén egy-másfél év. Feltétlenül be kell tartani a viselési szabályokat, hiszen ha elhanyagoljuk, könnyen visszacsúszhatnak a nagy nehezen helyükre igazított fogaink. Az áldozat azonban megéri, a rendezett, harmonikus, egészséges mosoly magáért beszél.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó:
BigBlonde: Natural Beauty

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja