SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Speciális mozgással a hátfájdalom ellen

Családinet [cikkei] - 2012-01-02
Létezik-e hatásos mozgásforma a krónikus hátfájdalom ellen, vagy csakis a mozgásszegény életmódba menekülhetnek a fájdalommal élők? Ezekre a kérdésekre reagált dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd szakorvosa.
Speciális mozgással a hátfájdalom ellen

A hátfájdalom óriási probléma

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, amely a felnőtt lakosság közel 80 százalékát érinti az élete bizonyos periódusaiban. Nagy-Britanniában például 4,9 millió munkanap esik ki csak emiatt évente. A szigetország legnagyobb ezirányú kutatásából nemrégiben egyértelműen kiderült, hogy egy bizonyos mozgásforma jobb hatással van a krónikus hátfájdalomra, mint a hagyományos kezelések. Ez a bizonyos mozgásforma pedig a jóga. A York-i egyetem tanulmánya ugyanis megállapította, hogy azok a betegek, akik egy speciális 12 hetes jógaprogramon vettek részt, sokkal nagyobb javulást tapasztaltak, mint a csak hagyományos orvosi kezelésben részesülők.

A betegek közül 156-an vettek részt a jóga órákon, míg 157-en csakis a háziorvos által ajánlott kezeléseken vettek részt. A programot 20 jógaoktató dolgozta ki, kifejezetten a kezdőkre szabva és a hátfájdalomra fókuszálva. A hatásokat pedig 3, 6 és 12 hónap múlva mérték, és kiderült, hogy a jógának mind a rövidtávú, mind a hosszú távú hatása kiváló, ráadásul nincs mellékhatása.

Eredmények rövid- és hosszútávon

Az eredményeket egy kérdőívvel mérték fel, és olyan kérdésekre keresték a választ, hogy a három hónap után sikerült-e a betegeknek gyorsabban sétálni, segítség nélkül öltözni vagy hosszabb ideig álldogálni, mint a mozgásprogram előtt. Az eredményekből kiderült, hogy három hónap után a jógázók 30 százalékkal eredményesebbek voltak, mint a csakis gyógyszeres kezelésben részesülők. A résztvevők valamennyien beszámoltak arról, hogy sokkal mozgékonyabbnak, hajlékonyabbnak érezték magukat, és külön hangsúlyozták, hogy a tanult elemeket remekül tudták alkalmazni a mindennapi tevékenységük során. Ráadásul jóval kevesebb fájdalomcsillapítóra is volt szükségük.


Mozgással kikerülhetünk a fájdalom spirálból

Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa szerint akut derékfájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal és a lehető legrosszabb végkifejletet vetíti előre. A hosszútávú mozgásbeszűkülés és munkaképtelenség ugyanis tovább mélyíti a depressziót és még nagyobb fájdalomhoz vezet.

- Nagyon fontos lenne, hogy minden, hátfájdalommal érkező betegnek megtaláljuk a hozzá leginkább illeszkedő mozgásformát. Ez a jógán kívül lehet például Pilates, gerinctréning, kinesis, Body Art,callanetics, gerinctréning, tánc, lovaglás, úszás. Ha sikerül rálelnünk az optimális edzésre, ez fizikailag is sokat segít, és a páciens érdeklődésének fókuszát is képes pozitív irányba terelni, és meggyőzni őt arról, hogy ura a testének és képes kezelni a fájdalmat.  Az orvosi vizsgálat és ellenőrzés azonban elengedhetetlen, hiszen nem csak kezdésnél, de a folyamat során is kontrollálni kell az állapotot.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: vienetta: Im Einklang der Natur
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja