SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tehénfejésről tett közzé videót az Állatkert - A városi emberek számára ma már a haszonállatok is egzotikusnak számítanak

Családinet [cikkei] - 2022-05-02
A tehénfejésről tett közzé egy videót a Budapesti Állatkert - ismeretterjesztő céllal. A városlakó emberek számára ugyanis a gazdasági haszonállatok egyre inkább egzotikumot jelentenek, és a jószágok körüli teendőkről is a társadalom egyre kisebb részének vannak világos fogalmai. Az Állatkert ezért is tartja fontosnak, hogy az egzotikus vadállatok mellett háziállatokat is bemutasson a nagyközönségnek.
Tehénfejésről tett közzé videót az Állatkert - A városi emberek számára ma már a haszonállatok is egzotikusnak számítanak

Napjainkban egyre több a városlakó ember, akik számára, különösen a nagyvárosokban, az olyan gazdasági haszonállatok, mint a szarvasmarha, a juh vagy a kecske már-már egzotikusnak számítanak. Sokan még a kecskéket és a juhokat sem igazán tudják megkülönböztetni, és gyakran bizonytalanok a tehén, bika, kos, jerke, ürü, ártány stb. szavak pontos jelentését illetően. Az állatkerti szakemberek tapasztalatai is ezt erősítik meg, olyannyira, hogy a városi gyerekek egy részének a boltban kapható tej eredetéről is csak homályos elképzeléseik vannak.

A Budapesti Állatkert ezért nemrégiben egy olyan kisfilmet készített, amelyben a tehénfejés műveleteit, folyamatát mutatják be ismeretterjesztő jelleggel. A városligeti intézmény honlapján és közösségi média felületein közzétett videó főszereplője az állatkerti Majorságban lakó Bimbó, Budapest kedvenc tehene, valamint a gondozók, akik minden fontos dolgot elmondanak és be is mutatnak a tehénfejéssel kapcsolatban.

A videó az alábbi helyeken érhető el:

Ma már a világ sok más állatkertje is fontosnak tartja a gazdasági haszonállatok bemutatását, illetve a velük kapcsolatos ismeretterjesztést, ennek jelentőségét azonban legkorábban a Budapesti Állatkertben ismerték fel. Lendl Adolf, a kert egykori igazgatója már 1909-ben azt az álláspontot képviselte, hogy egy nagyvárosi állatkertben háziállatokat is be kell mutatni, s ezzel mintegy fél évszázaddal megelőzte a korát, hiszen az állatkerti világban ez a gondolat csak az 1960-as évektől kezdve vált nemzetközi szinten elterjedté.

A Budapesti Állatkertben külön zónát alakítottak ki a háziállatok bemutatására. Az állatkerti Majorságban és a szomszédos területeken a nagyközönség magyar tarka szarvasmarhát, mangalica sertést és minnesotai törpesertést, gyimesi racka és kameruni juhokat, kameruni törpekecskéket, valamint lovakat, szamarat, nyulat is láthat, sőt ugyanitt egy kisebb baromfiudvart is kialakítottak. Emellett néhány egzotikus háziállattal, így alpakákkal és kétpúpú tevékkel is találkozhatnak a látogatók.

Nyitókép: Youtube / Budapesti Állatkert

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja