SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Fővárosi Állatkert a Margitszigeti Kisállatkertre költi az SZJA 1 %-ot

Családinet [cikkei] - 2024-03-20
A Fővárosi Állat- és Növénykert közhasznú tevékenységének támogatásában nagy segítséget jelent az állampolgárok által felajánlott személyi jövedelemadó egy százalék. Ezért az Állatkert, az Állatkerti Alapítvány és a Magyar Madármentők Alapítvány együttesen hívják fel a figyelmet az intézményben végzett fontos munkára, illetve azokra a kiemelt célokra, amelyekre a támogatást felhasználnák. Az Állatkert elsősorban az intézmény által üzemeltetett Margitsziget Kisállatkert korszerűsítésére várja az SZJA felajánlásokat. Az Állatkerti Alapítványnál a látogatói élményt növelő fejlesztési csomag megvalósítása, a Magyar Madármentők Alapítványnál pedig a vadállatmentő munka kapacitásának növelése a kiemelt cél.
A Fővárosi Állatkert a Margitszigeti Kisállatkertre költi az SZJA 1 %-ot

A Fővárosi Állat- és Növénykert kulturális, közművelődési, illetve természetvédelemmel foglalkozó intézményként fontos közhasznú tevékenységet folytat. E tevékenység támogatására évről évre számítanak a személyi jövedelemadónak az állampolgárok által választható célra felajánlott egy százalékaira. Magának az Állatkertnek, illetve az intézmény által létrehozott két alapítványnak, az Állatkerti Alapítványnak (hivatalos nevén Alapítvány a Budapesti Állatkertért), illetve a kert vadállatmentő tevékenységét támogató Magyar Madármentők Alapítványnak is fel lehet ajánlani a személyi jövedelemadó egy százalékát.

Az elmúlt években az intézmény és annak alapítványai a támogatások felhasználására mindig konkrét célokat jelöltek meg, vagyis már az egy százalékról való rendelkezés időszakában tájékoztatták a lehetséges adományozókat arról, hogy a felajánlott összeget mire szeretnék felhasználni. 2023-ban például az egyik kiemelt cél a vombatok 2011-ben létesült kifutójának korszerűsítése volt, amely munka azóta már az utolsó simításoknál tart.

adó egyszázalék - Állatkerti Alapítvány

Az idei évben az egyik kiemelt cél a Budapesti Állatkert által fenntartott Margitszigeti Kisállatkert kifutóinak, állattartó helyeinek korszerűsítése. A Kisállatkert a Városligethez hasonlóan igen népszerű Margitsziget keleti, Pest felé néző partján, az Árpád híd és a Margit híd között szinte pontosan félúton helyezkedik el. A mintegy félhektáros bemutatóhely teljes felújítására 2002-ben, tehát huszonkét évvel ezelőtt került sor, és azóta tartozik a Budapesti Állatkert kezelésébe. A Kisállatkert dámszarvasaival, a terület múltját is idéző nyulaival, pompás madaraival a szigeten sétálók egyik kedvenc helye, ráadásul a vadállatmentő munkának is fontos helyszíne. Az Állatkertbe mentett állatként bekerülő, de a sérülésük jellege miatt a természetbe már nem visszaengedhető madarak egy részét az Állatkert a Margitszigeti Kisállatkertben helyezi el. Ez a történetük a bemutató röpdékben látható ragadozó madaraknak, illetve a területen szabadon közlekedő gólyáknak is. Ez utóbbiak egyébként az idők során párba álltak, és minden évben fiókát is nevelnek, méghozzá a Kisállatkert közönségének szeme láttára, mert a korlátozott röpképességű mentett gólyák fészke nem a magasban, hanem a talajtól arasznyi magasságban szokott lenni.

Az Állatkert maga tehát elsősorban a Margitszigeti Kisállatkert korszerűsítésére használná fel az SZJA felajánlásokat. Az Állatkerti Alapítvány a látogatói élmény javítását szolgáló fejlesztéseket jelölte meg kiemelt célként, a Magyar Madármentők Alapítvány pedig a bekerülő mentett állatok ellátására, illetve a kapacitások bővítésére költene, hiszen ebben az évben várhatóan két és fél ezer, esetleg még ennél is több mentett állatról gondoskodnak majd.

adó egyszázalék - Magyar Madármentők Alapítvány

  • A Fővárosi Állat- és Növénykert adószáma:    15490658-2-42
  • Az Állatkerti Alapítvány adószáma:        18008481-2-42
  • A Magyar Madármentők Alapítvány adószáma:     18021066-1-41

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja