SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Március 1-től látogatható a Fénydóm az állatkerti Biodómban

Családinet [cikkei] - 2024-03-01
Március első felében minden este látogatható a Fénydóm a Budapesti Állatkerthez tartozó Biodómban. A külföldi és hazai fényművészek látványos alkotásait felvonultató tárlaton rengeteg izgalmas installáció várja a közönséget. A Fénydóm az első alkalom, amikor a Biodóm belső tereit nagyobb számú közönség tekintheti meg.
Március 1-től látogatható a Fénydóm az állatkerti Biodómban

Minden este különleges fényvarázs várja a látogatókat március 1-től 17-ig a Budapesti Állatkerthez tartozó Biodóm belső tereiben, amely erre az időszakra Fénydómmá alakul át. A fényművészeti alkotások esténként 17-től 22 óráig tekinthetők meg. A kapunyitás minden este 17 órakor lesz, ám mivel március elsején 17 óra 29 perckor, március 17-én pedig 17 óra 53 perckor van a napnyugta időpontja, az első órában elsősorban azoknak érdemes érkezniük, akik még viszonylag világosban is szeretnék látni a helyszínt. Maguk a fényművészeti alkotások azonban napnyugta után érvényesülnek igazán, hiszen a Biodóm maga fényáteresztő tetővel van ellátva. A szervezők egyúttal azt is javasolják a közönségnek, hogy legkésőbb 21 óráig érkezzenek meg, hogy a 22 órai zárásig, amikorra már el kell hagyni a Biodóm területét, legyen idő a látnivalók megtekintésére.

Jegyeket az Állatkert internetes jegyvásárlási felületén, illetve a helyszínen működő „kioszk” automatákból is lehet váltani. A beengedés két ponton történik majd: az egyiken keresztül (gyorsítósáv) azok léphetnek be a kiállítás területére, akik az érkezéskor már rendelkeznek jeggyel, a másikon pedig azok, akik közvetlenül a belépés előtt, helyben váltják meg a belépőiket. A Fénydómot befogadó Biodómban egy időben maximum kétezer látogató tartózkodhat. Ez nem kevés, de ha esetleg a bent tartózkodók száma elérné ezt a számot, akkor további belépésre olyan ütemben lesz majd lehetőség, ahogy a kilépő látogatók távoznak: azok, akik nem közvetlenül a belépés előtt, hanem már korábban megváltották a jegyüket, a beléptetéskor előnyt élveznek.

Látnivalók a Fénydómban

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű finn fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit létrehozó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

A mintegy másfél órás látogatói élményt kínáló tárlat több mint harminc látványos fényművészeti, illetve audiovizuális installációval várja a közönséget, amelyeket nagyrészt természeti jelenségek inspirálták. Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak.

  • A Kiégő Izzók alkotói közösség és Andristyák Marcell audiovizuális installációja például utazásra invitálja a közönséget egy ködös erdő mélyére, amely utazáson a szemlélődő látogató maga is a fény keresésének részese lesz. Katona Kati Ocean Anthology című video installációja bolygónk hatalmas óceánjainak sokrétű természetére nyit ablakot. Besnyő Dániel és Czingáli Zoltán Tengeri sün fényinstallációja a Biodóm óriási cápamedencéjének vizében, vízalatti fényalkotásként látható, amelyet a tengeri sünök azon különleges képessége ihletett, hogy ezek az állatok lényegében az egész testükkel látnak. Nagy András László Deep Blue 2024 fantázia projektje arra reflektál, hogy a napfénynek milyen szerepe van az óceáni élet fenntartásában. Ugyancsak Nagy András László alkotása az a plasztik medúza, amely az óceánokba kerülő műanyag hulladék ökológiai hatását gondolja tovább művészi eszközökkel.
  • Kálmán Mátyás, Besnyő Dániel és Czingáli Zoltán Heller–Forgó című kinetikus fényinstallációja világító oszlopok körkörös mozgatásával rajzol a térben hiperboloid alakzatot: olyat, amilyen alakúak az erőművekben világszerte alkalmazott Heller–Forgó-féle hűtőtornyok. Ez az alkotás tisztelgés a zseniális magyar mérnökök, Heller László és Forgó László látnoki munkája előtt.
  • Kálmán Mátyás és Kiss Patrik DEvolution című alkotása egy élő AI technológiát alkalmazó interaktív digitális installáció, amely élő kamerakép segítségével azonnali virtuális átalakítást hajt végre az emberek arcán és testén, hogy azok más élőlényekké változzanak. A látogatókat arra ösztönzi, hogy mélyebben felfedezzék az emberi létezés és természeti örökség kapcsolatának dinamikáját. Az interaktív élmény lehetőséget ad a látogatóknak, hogy aktívan részt vegyenek saját átalakulásukban, és egy pillanatra visszatérjenek a természethez, az evolúció egy "korábbi" szintjére. Az installáció 5 fejezetből áll: trópusi állatok, trópusi növények, vízi élőlények, gombák és emberszabásúak.
  • Debre Zsuzsanna Carousel című installációja időutazásra invitálja a közönséget, a régi idők Városligetének hangulatát elevenítve fel. Az OnionLab alkotó közösség Climate címet viselő alkotása digitális párbeszéd két párhuzamos jövőkép, egy globális felmelegedés nélküli, és egy a klímaváltozás által súlyosan érintett világ között. Karácsony Flóra és Urbán Márton Flora Futura installációja a növények világát mutatja be futurisztikus környezetben. Az ausztrál Andy Thomas Visual Bird Sounds projektje egy olyan animációsorozat, amely a madarak hangjait vizuálisan jeleníti meg.
  • A nemzetközi hírű finn fényművész, Kari Kola több alkotása is látható a Fénydómban: az ő alkotása a dóm általános kivilágítása, a fényfolyosó, illetve a Kék piramis. Ez utóbbi fényből „épül” a Biodóm fölé, kontrasztot képezve az építmény organikus formáival. A Kék piramis a felhőzet függvényében akár a város távolabbi pontjaiból is látható lesz esténként, amíg a Fénydóm tart.

A fényművészek alkotásait több száz intelligens lámpa, projektor, nagy teljesítményű diavetítő berendezés kelti életre. Ezeknek az eszközöknek az összes villamost teljesítménye mintegy 100.000 W, azaz 100 kW.

A Biodóm is bemutatkozik

A Fénydóm megrendezése is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával.

Múlt év novemberében a Biodóm aulája, látogatóközpontja volt a helyszíne a Fővárosi Önkormányzat által szervezett Első Budapest Állásbörzének. December 16-tól február 24-ig a Sárkány Éve Lampion Fesztivál volt látható a Biodómot övező szabadtéri helyszíneken, illetve a Biodóm belső terének egy kis részében. Február második hétvégéjén pedig a Vadak ura című családi musical négy előadását láthatta a közönség a Biodóm aulájában.

A Fénydóm annyiban újdonság, hogy a látnivalók a Biodóm belső tereinek majdnem az egészére kiterjednek, így most először kerül sor arra, hogy nagyobb számú közönség alaposabban is felfedezheti a Biodóm belső tereit. Korábban erre csak kis létszámú, tematikus vezetésen részt vevő csoportoknak volt lehetősége, elsősorban az állatkerti kulisszák mögé betekintést kínáló Esti séták programjának részeként. Most a Fénydóm látogatói a fényművészeti alkotásokon túl már azt is érzékelhetik bizonyos mértékig, hogy milyen gazdag és összetett látogatói élményt nyújtana a Biodóm, ha állatokkal és növényekkel benépesülve megnyithatna a nagyközönség előtt.

Emellett a létesítmény építészeti szempontból is érdekes. Különösen hangsúlyos látnivaló a Biodóm különleges, négy kupolából álló fényáteresztő tetőszerkezete. Ez a szerkezet összesen 539 csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak. Ezekbe az egyenként 18-20 négyzetméteres mezőkbe kerültek a háromrétegű ETFE (etilén-tetrafluoretilén kopolimer) fóliapárnák, amely párnák belsejébe egy külön légkezelő rendszer fúj megfelelő nyomású levegőt.

A Fénydóm megtekintése során a közönség a vízzel feltöltött óriási cápamedencét is láthatja, annál is inkább, mivel a fényművészek ide is látványos installációt terveztek. Maga a medence az ország leghatalmasabb akváriumi medencéjeként 2,5 millió liter tengervíz befogadására készült.

A Fénydómról további információ az Állatkert weboldalán, az alábbi címen olvashatók:

Nyitókép: https://zoobudapest.com/fenydom

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja