SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szoptatás Világhete - Aranyat érő támogatás - 2008

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-30
1992-ben nyilvánították a Szoptatás világnapjának augusztus 1-jét, az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF pártfogása alatt. 2008-ban augusztus 1-től 7-ig rendezendő világhét az olimpiai játékok 5 karikás szimbólumához igazodik, az "Aranyat érő támogatás" 2008 mottóval.
Az öt karika, öt fontos területeket jelképez, amely nagyon fontos a csecsemők anyatej alapú táplálásában, elősegítve hogy a lehető leghosszabb ideig tartson.
Szoptatás Világhete - Aranyat érő támogatás - 2008

Az első karika, a családot jelképezi, az apák, nagyszülők segítségét, hogy a nyugalom, biztonság megteremtődjék az otthonokban.
Az apák az első időszakban kirekesztettnek érezhetik magukat, a mama és a baba bensőséges kapcsolatát látva. De nem kell kívülállóként megélniük az eseményeket,  fontos szerepet kapnak a segítségnyújtással, ha kényelmes körülményeket teremtenek a szoptatáshoz, bárhol és bármikor is kerüljön sor rá. Nemcsak a mama  nyugalmát biztosítják, és szereznek örömet a figyelmeséggel, hanem gyermekük fejlődését is segítik ezzel. A nagyszülők is sokat segíthetnek azzal, hogy átvállalnak feladatokat, nem a kismamára hárul minden otthoni gond.

A második karika az egészségügyi személyzet támogatását jelképezi, a kórházak, védőnők, tanácsadók szakmai segítségnyújtását, tapasztalatok átadását.
A Magyar Védőnők Egyesülete szeptemberben tartja a szoptatás világnapja programját Sopronban, de régiónként is lesznek rendezvények, melyekre érdemes ellátogatni,  előadásokkal, játszóházakkal várják a résztvevőket. A folyamatos szoptatást népszerűsítő kampány gyümölcse kezd beérni, hazánkban 50%-ra nőtt a legalább a baba 6  hónapos koráig tartó anyatejes táplálás, amely egyes régiókban már eléri a 80%-ot is. Sajnos ezek azonban csak a 6 hónapig tartó szoptatás adatai, az ideális a legalább egy év, vagy azon túl tartó szoptatás lenne, a  hatodik hónapban elkezdett hozzátáplálás mellett.

A harmadik karika a törvényi szabályozás kialakítását jelképezi.
A szoptatás életeket menthet meg, a mesterséges táplálékok betegségeket okozhatnak, illetve gyakoribbá teszik bizonyos betegségek előfordulását. Fontos tehát, hogy a  szabályozás a tápszerekre, babatejekre, speciális tápszerekre és mindazokra a termékekre kiterjedjen, amelyek fogyasztását hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknek is  ajánlják. Magyarország jelenleg a legtöbb európai országhoz hasonlóan csupán részben emelte törvényerőre  a WHO Az Anyatejet Helyettesítő Készítmények  Marketingjének Nemzetközi Kódex tartalmát. Az óvatosság és a szigorú szabályozás azért indokolt,  hogy a tápszert kapó csecsemőket megóvja a nem megfelelő összetételű és minőségű anyatej helyettesítők fogyasztásától.

A negyedik karika a munkahelyek támogatását jelképezi, amely nem kényszeríti a kismamákat idő előtti visszatérésre, lehetővé teszi a hosszan tartó szoptatást.
A munkahelyek fenntartásával, kismamák biztos helyével támogatják a nyugodt, stresszmentes éveket, amelyek a babák fejlődéséhez szükségesek. A nyitott szellemű  munkahelyeken már találhatók direkt erre a célra kialakított helységek, amelyek lehetővé teszik, hogy vigyázzanak a dolgozni kívánó kismamák gyermekeire és lehetőséget  adnak a szoptatásra, a munka mellett.

Az ötödik karika a krízishelyzetben lévő családok támogatását jelképezi, akik szociális, vagy természeti katasztrófa áldozatai.
Fontos szerepet kapnak a védőnők, polgármesteri hivatal alkalmazottai, családsegítő szolgálatok, melyek anyagi, jogi segítséget tudnak nyújtani.

Bár pozitív változást láthatunk, de ma még a felmérések szerint különösen a fejlett országokban a nők jelentős része a hiányos felvilágosítás, vagy a környezete  befolyásának hatására el sem kezdi a szoptatást. Egyes európai országokban ez az arány eléri közel az 50 %-ot. Ezért fontos, hogy a szoptatási nehézségekkel küzdő  édesanya az első pillanattól kezdve szakszerű segítséget kapjon a problémák megoldásához, a biztonságot sugalló tápszerrecept helyett. A szoptatás hozzájárul az  asszonyok egészségének megtartásához is, mivel csökkenti a mell- és petefészekrák előfordulásának esélyét, a vashiányos anémia és a csontritkulás előfordulását.

A babák számára növekszik az asztma, allergia, a középfülgyulladás, fogállási rendellenességek kockázata, a szennyezett tápszerből származó fertőzés, a gyermekkori rák kialakulásának,  és a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázata, ha nem anyatej alapú táplálást kapnak.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja