SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bébipapit a boltból vagy a konyhánkból?

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-26
A bolti bébiételek sokfélék: a zöldségesek általában jók, a zöldséges-húsosak kevésbé nyerték el a tesztelők elismerését.... A márkanév nem mindig garancia. Nem mellékes szempont, hogy a széles választékban kapható hazai bébiételek éppen olyan megbízhatóak, mint a nagy nemzetközi gyártók ételei, ráadásul sokkal olcsóbbak. Ezek a gondolatok az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tesztösszegzéséből valók. Tippeket adunk az otthoni babapapi készítéshez.
"A bolti bébiételek sokfélék: a zöldségesek általában jók, a zöldséges-húsosak kevésbé nyerték el a tesztelők elismerését. Ami biztos, a márkanév, nem mindig garancia. Nem mellékes szempont, a tesztünkben nem szereplő, de széles választékban kapható hazai bébiételek éppen olyan megbízhatóak, mint a nagy nemzetközi gyártók ételei, ráadásul sokkal olcsóbbak.
Ezek a gondolatok az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tesztösszegzéséből valók, ahogy a következő megfontolandók is.
"Az első hat hónapban az újdonsült kismamáknak és kispapáknak egyszerű a dolguk a babák táplálását illetően: a piciknek anyatejet, illetve ha az elapad, akkor anyatej-pótlékot kell adniuk. Az üveges bébiételeket elméletileg a negyedik-ötödik hónaptól kezdve ajánlják, bevetésüket azonban nem szabad elsietni. Ugyanis ha túl korán kezdik adni, megterhelheti az újszülött szervezetét és növeli az allergia kialakulásának esélyét.

Fokozatos átállás

Szakemberek azt mondják, legjobb fél éves korig várni – addig csak az anyatej – és utána lassan, fokozatosan áttérni a pépes ételekre. Egyes táplálkozási szakértők szerint az a legjobb, ha az első kiegészítő táplálék az anyatej mellett a zöldséges-krumplis-húsos pép. Mindazonáltal célszerűbb fokozatosan, hetente egyesével bővíteni az étrendet – az allergiaveszélyeztetett csöppségeknél (ha a szülő vagy testvér allergiás) ez fokozottan érvényes.

A legjobb, ha zöldséggel, répapéppel kezdünk. Ha erre a gyerek szervezete székrekedéssel reagál, akkor váltsunk tökre. A kettő közül az egyiket nagy valószínűséggel befogadja a pici szervezete. Ha ez rendben van, akkor a második héten jöhet a krumpli, a harmadik héten meg már a hús is. Innentől kezdve 3-4 naponta lehet újabb fajta élelmiszert felvenni az étlapra.

Az étlapbővítéssel ezután is óvatosan kell bánni – lehetőleg továbbra is csak egyesével! Ha ugyanis olyan pépet választunk, amiben az eddigiekhez képest több új összetevő van, akkor panasz esetén nem tudjuk kiszűrni, hogy melyik okozza. Egyáltalán nem kell aggódnunk, hogy a lassú szoktatást és étrendbővítést a babák unalmasnak fogják találni. Egyrészt nekik már maga a kanálból evés is élmény, másrészt ebben a korban nincs is szükségük nagy változatosságra, ami az ízeket illeti. Egyébként is annál jobb egy pép, minél egyszerűbb, minél kevesebb összetevőt tartalmaz. Só, fűszer és cukor – legyen szó vásárolt vagy házi bébiételről – eleve szükségtelen.

Komplett bukás a menüfronton

A zöldségpépek nagy többsége megfelel minden követelménynek: kevés, a csecsemők szervezetét nem megterhelő alkotóelemből állnak. Más a helyzet a komplett menüknél. A hús jó „vasszállító”, ezért a második hat hónap során hetente 4-6-szor célszerű adni a gyerekeknek (először 20, később 35 gramm), viszont nagyon gondosan kell eljárni a bolti pép kiválasztásnál. A vizsgált üveges komplett menük közül mindössze 1 kapott jó, egy pedig közepes osztályzatot a szakemberek ítélete alapján. A többi vagy a bébiknek nem ajánlott, vagy szükségtelenül sok összetevőt tartalmaz. Ahogy már mondtuk, a kisgyerekek nem igénylik a változatosságot, tehát akár ennek a kétfajta bébiételnek a variálásával is el lehet lenni. Ha mégis szélesebb skálán szeretnénk mozogni: válasszunk zöldségpépet, és kombináljuk húskészítménnyel.”

Csak fél óra és házias az íz

Valóban praktikusak a készen vásárolható bébiételek, még ha drágák is, de inkább csak akkor kapjuk elő ezeket a kicsit felesleges luxusokat, ha nagyon sietős az ebéd, elutazunk valahová, vagy egyszerűen csak nincs tippünk a menüre. Újszülöttek számára legegészségesebb az anyatej. Hat hónapos kor után azonban el kell kezdeni a vegyes táplálást. Egy babaebéd összeállítása nem igényel még fél órát sem, és egy otthon lévő anyukának igazán nem jelenthet gondot a dolog. Ráadásul nem baj, ha gyermekünknek hozzászokik szép fokozatosan a házias ízekhez. Ezt pedig csak akkor tudjuk elérni, ha adunk neki otthon főzött ételeket is. Eleinte persze csak püréket. Nézzünk egy pár példát!


Püré pehellyel (6 hónapos kortól)
1 db közepes méretű alma, 6 szem érett meggy, 1 dl forralt víz, 2-3 teáskanál gabonapehely.
Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat. A meggyszemeket kimagvazzuk, a gabonapelyhet forró vízzel leöntjük, alaposan összekeverjük és pár percig állni hagyjuk. Az így előkészített hozzávalókat együtt turmixoljuk. Kiskanállal kínáljuk. Egy éves kor felett egy teáskanálnyi mézet csorgathatunk bele.


Főzelék almából (7 hónapos kortól)
2 db közepes méretű alma, víz, olíva olaj, liszt.
 Az almát meghámozzuk, kevés vízzel pépesre turmixoljuk. Kevés lisztből olívaolajon világos rántást készítünk. Az almapépet egy pici sóval felforraljuk, majd a rántással sűrítjük. (A rántás hozzáadásával a püré energiatartalma nő. Olajat deciliterenként csak egy kávéskanálnyit használjunk.)

Gríz almásan (7 hónapos kortól)
 2 db közepes méretű alma, 1 ek búzadara, 1 kk. cukor, 2 dl víz, 1 gondolatnyi só.
Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, üvegreszelővel finomra reszeljük. A búzadarával, vízzel, és pici sóval együtt közepes lángon állandó kevergetés mellett 5-10 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, alaposan elkeverjük és átforraljuk. Kihűtve tálaljuk. Egy éves kor fölött mézzel is édesíthetjük.

Sült alma (6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)
2 db közepes méretű, érett, lédús, édes alma.
Az almát alaposan mossuk meg, majd csomagoljuk egyenként alufóliába. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük puhára. Ha megpuhult, hámozzuk meg, és távolítsuk el a magházat és a magokat. Mivel igen puha lesz, elég villával pépesíteni.

A higiénia a legfontosabb

Az otthoni papikészítésnél nem használunk adalékanyagot, ez jó, de nagyon ügyeljünk a higiéniára! Nylonzacskóban, speciális, csak a gyerekétel számára kijelölt dobozokban, adagolva, a felesleget lefagyaszthatjuk. De ezeket két hónapon belül fel kell használni.
Visszafagyasztani tilos. Hetente legfeljebb egy-egy új ételt adjunk a kicsi étrendjéhez. Így könnyen kiderül, mire allergiás - esetleg. Először zöldségeket, gyümölcsöket, majd később húsokat, illetve húspéppel kevert zöldségeket adhatunk a gyereknek. Hígításhoz használhatunk párolólevet, anyatejet, pici joghurtot, almalevet. Sűrítéshez a legjobb a búzacsíra, a főtt tojássárgája (!), és főleg a burgonya. Egyéves kor alatt nem adunk mézet, répát, spenótot, kelkáposztát, narancsot, ananászt, mert emésztőrendszere még nehezen dolgozza fel.  Nem teszünk sót, cukrot, fűszereket a bébiételekhez. Ha a családi ételből kap a kicsi, fűszerezés előtt vegyük ki azt a keveset, amit neki szánunk. A tartósítók miatt konzerv helyett használjunk fagyasztott termékeket. Pároláshoz jó a mikró, mert nem vész el a tápanyag, de kiváló szolgálatot tesz a fazékba állítható, tetős rozsdamentes zöldségpároló is.


 

LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt

Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja