SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Bébipapit a boltból vagy a konyhánkból?

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-26
A bolti bébiételek sokfélék: a zöldségesek általában jók, a zöldséges-húsosak kevésbé nyerték el a tesztelők elismerését.... A márkanév nem mindig garancia. Nem mellékes szempont, hogy a széles választékban kapható hazai bébiételek éppen olyan megbízhatóak, mint a nagy nemzetközi gyártók ételei, ráadásul sokkal olcsóbbak. Ezek a gondolatok az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tesztösszegzéséből valók. Tippeket adunk az otthoni babapapi készítéshez.
Bébipapit a boltból vagy a konyhánkból?
"A bolti bébiételek sokfélék: a zöldségesek általában jók, a zöldséges-húsosak kevésbé nyerték el a tesztelők elismerését. Ami biztos, a márkanév, nem mindig garancia. Nem mellékes szempont, a tesztünkben nem szereplő, de széles választékban kapható hazai bébiételek éppen olyan megbízhatóak, mint a nagy nemzetközi gyártók ételei, ráadásul sokkal olcsóbbak.
Ezek a gondolatok az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tesztösszegzéséből valók, ahogy a következő megfontolandók is.
"Az első hat hónapban az újdonsült kismamáknak és kispapáknak egyszerű a dolguk a babák táplálását illetően: a piciknek anyatejet, illetve ha az elapad, akkor anyatej-pótlékot kell adniuk. Az üveges bébiételeket elméletileg a negyedik-ötödik hónaptól kezdve ajánlják, bevetésüket azonban nem szabad elsietni. Ugyanis ha túl korán kezdik adni, megterhelheti az újszülött szervezetét és növeli az allergia kialakulásának esélyét.

Fokozatos átállás

Szakemberek azt mondják, legjobb fél éves korig várni – addig csak az anyatej – és utána lassan, fokozatosan áttérni a pépes ételekre. Egyes táplálkozási szakértők szerint az a legjobb, ha az első kiegészítő táplálék az anyatej mellett a zöldséges-krumplis-húsos pép. Mindazonáltal célszerűbb fokozatosan, hetente egyesével bővíteni az étrendet – az allergiaveszélyeztetett csöppségeknél (ha a szülő vagy testvér allergiás) ez fokozottan érvényes.

A legjobb, ha zöldséggel, répapéppel kezdünk. Ha erre a gyerek szervezete székrekedéssel reagál, akkor váltsunk tökre. A kettő közül az egyiket nagy valószínűséggel befogadja a pici szervezete. Ha ez rendben van, akkor a második héten jöhet a krumpli, a harmadik héten meg már a hús is. Innentől kezdve 3-4 naponta lehet újabb fajta élelmiszert felvenni az étlapra.

Az étlapbővítéssel ezután is óvatosan kell bánni – lehetőleg továbbra is csak egyesével! Ha ugyanis olyan pépet választunk, amiben az eddigiekhez képest több új összetevő van, akkor panasz esetén nem tudjuk kiszűrni, hogy melyik okozza. Egyáltalán nem kell aggódnunk, hogy a lassú szoktatást és étrendbővítést a babák unalmasnak fogják találni. Egyrészt nekik már maga a kanálból evés is élmény, másrészt ebben a korban nincs is szükségük nagy változatosságra, ami az ízeket illeti. Egyébként is annál jobb egy pép, minél egyszerűbb, minél kevesebb összetevőt tartalmaz. Só, fűszer és cukor – legyen szó vásárolt vagy házi bébiételről – eleve szükségtelen.

Komplett bukás a menüfronton

A zöldségpépek nagy többsége megfelel minden követelménynek: kevés, a csecsemők szervezetét nem megterhelő alkotóelemből állnak. Más a helyzet a komplett menüknél. A hús jó „vasszállító”, ezért a második hat hónap során hetente 4-6-szor célszerű adni a gyerekeknek (először 20, később 35 gramm), viszont nagyon gondosan kell eljárni a bolti pép kiválasztásnál. A vizsgált üveges komplett menük közül mindössze 1 kapott jó, egy pedig közepes osztályzatot a szakemberek ítélete alapján. A többi vagy a bébiknek nem ajánlott, vagy szükségtelenül sok összetevőt tartalmaz. Ahogy már mondtuk, a kisgyerekek nem igénylik a változatosságot, tehát akár ennek a kétfajta bébiételnek a variálásával is el lehet lenni. Ha mégis szélesebb skálán szeretnénk mozogni: válasszunk zöldségpépet, és kombináljuk húskészítménnyel.”

Csak fél óra és házias az íz

Valóban praktikusak a készen vásárolható bébiételek, még ha drágák is, de inkább csak akkor kapjuk elő ezeket a kicsit felesleges luxusokat, ha nagyon sietős az ebéd, elutazunk valahová, vagy egyszerűen csak nincs tippünk a menüre. Újszülöttek számára legegészségesebb az anyatej. Hat hónapos kor után azonban el kell kezdeni a vegyes táplálást. Egy babaebéd összeállítása nem igényel még fél órát sem, és egy otthon lévő anyukának igazán nem jelenthet gondot a dolog. Ráadásul nem baj, ha gyermekünknek hozzászokik szép fokozatosan a házias ízekhez. Ezt pedig csak akkor tudjuk elérni, ha adunk neki otthon főzött ételeket is. Eleinte persze csak püréket. Nézzünk egy pár példát!


Püré pehellyel (6 hónapos kortól)
1 db közepes méretű alma, 6 szem érett meggy, 1 dl forralt víz, 2-3 teáskanál gabonapehely.
Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat. A meggyszemeket kimagvazzuk, a gabonapelyhet forró vízzel leöntjük, alaposan összekeverjük és pár percig állni hagyjuk. Az így előkészített hozzávalókat együtt turmixoljuk. Kiskanállal kínáljuk. Egy éves kor felett egy teáskanálnyi mézet csorgathatunk bele.


Főzelék almából (7 hónapos kortól)
2 db közepes méretű alma, víz, olíva olaj, liszt.
 Az almát meghámozzuk, kevés vízzel pépesre turmixoljuk. Kevés lisztből olívaolajon világos rántást készítünk. Az almapépet egy pici sóval felforraljuk, majd a rántással sűrítjük. (A rántás hozzáadásával a püré energiatartalma nő. Olajat deciliterenként csak egy kávéskanálnyit használjunk.)

Gríz almásan (7 hónapos kortól)
 2 db közepes méretű alma, 1 ek búzadara, 1 kk. cukor, 2 dl víz, 1 gondolatnyi só.
Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, üvegreszelővel finomra reszeljük. A búzadarával, vízzel, és pici sóval együtt közepes lángon állandó kevergetés mellett 5-10 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, alaposan elkeverjük és átforraljuk. Kihűtve tálaljuk. Egy éves kor fölött mézzel is édesíthetjük.

Sült alma (6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)
2 db közepes méretű, érett, lédús, édes alma.
Az almát alaposan mossuk meg, majd csomagoljuk egyenként alufóliába. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük puhára. Ha megpuhult, hámozzuk meg, és távolítsuk el a magházat és a magokat. Mivel igen puha lesz, elég villával pépesíteni.

A higiénia a legfontosabb

Az otthoni papikészítésnél nem használunk adalékanyagot, ez jó, de nagyon ügyeljünk a higiéniára! Nylonzacskóban, speciális, csak a gyerekétel számára kijelölt dobozokban, adagolva, a felesleget lefagyaszthatjuk. De ezeket két hónapon belül fel kell használni.
Visszafagyasztani tilos. Hetente legfeljebb egy-egy új ételt adjunk a kicsi étrendjéhez. Így könnyen kiderül, mire allergiás - esetleg. Először zöldségeket, gyümölcsöket, majd később húsokat, illetve húspéppel kevert zöldségeket adhatunk a gyereknek. Hígításhoz használhatunk párolólevet, anyatejet, pici joghurtot, almalevet. Sűrítéshez a legjobb a búzacsíra, a főtt tojássárgája (!), és főleg a burgonya. Egyéves kor alatt nem adunk mézet, répát, spenótot, kelkáposztát, narancsot, ananászt, mert emésztőrendszere még nehezen dolgozza fel.  Nem teszünk sót, cukrot, fűszereket a bébiételekhez. Ha a családi ételből kap a kicsi, fűszerezés előtt vegyük ki azt a keveset, amit neki szánunk. A tartósítók miatt konzerv helyett használjunk fagyasztott termékeket. Pároláshoz jó a mikró, mert nem vész el a tápanyag, de kiváló szolgálatot tesz a fazékba állítható, tetős rozsdamentes zöldségpároló is.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja