SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szoptatás Világhete - Aranyat érő támogatás - 2008

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-30
1992-ben nyilvánították a Szoptatás világnapjának augusztus 1-jét, az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF pártfogása alatt. 2008-ban augusztus 1-től 7-ig rendezendő világhét az olimpiai játékok 5 karikás szimbólumához igazodik, az "Aranyat érő támogatás" 2008 mottóval.
Az öt karika, öt fontos területeket jelképez, amely nagyon fontos a csecsemők anyatej alapú táplálásában, elősegítve hogy a lehető leghosszabb ideig tartson.
Szoptatás Világhete - Aranyat érő támogatás - 2008

Az első karika, a családot jelképezi, az apák, nagyszülők segítségét, hogy a nyugalom, biztonság megteremtődjék az otthonokban.
Az apák az első időszakban kirekesztettnek érezhetik magukat, a mama és a baba bensőséges kapcsolatát látva. De nem kell kívülállóként megélniük az eseményeket,  fontos szerepet kapnak a segítségnyújtással, ha kényelmes körülményeket teremtenek a szoptatáshoz, bárhol és bármikor is kerüljön sor rá. Nemcsak a mama  nyugalmát biztosítják, és szereznek örömet a figyelmeséggel, hanem gyermekük fejlődését is segítik ezzel. A nagyszülők is sokat segíthetnek azzal, hogy átvállalnak feladatokat, nem a kismamára hárul minden otthoni gond.

A második karika az egészségügyi személyzet támogatását jelképezi, a kórházak, védőnők, tanácsadók szakmai segítségnyújtását, tapasztalatok átadását.
A Magyar Védőnők Egyesülete szeptemberben tartja a szoptatás világnapja programját Sopronban, de régiónként is lesznek rendezvények, melyekre érdemes ellátogatni,  előadásokkal, játszóházakkal várják a résztvevőket. A folyamatos szoptatást népszerűsítő kampány gyümölcse kezd beérni, hazánkban 50%-ra nőtt a legalább a baba 6  hónapos koráig tartó anyatejes táplálás, amely egyes régiókban már eléri a 80%-ot is. Sajnos ezek azonban csak a 6 hónapig tartó szoptatás adatai, az ideális a legalább egy év, vagy azon túl tartó szoptatás lenne, a  hatodik hónapban elkezdett hozzátáplálás mellett.

A harmadik karika a törvényi szabályozás kialakítását jelképezi.
A szoptatás életeket menthet meg, a mesterséges táplálékok betegségeket okozhatnak, illetve gyakoribbá teszik bizonyos betegségek előfordulását. Fontos tehát, hogy a  szabályozás a tápszerekre, babatejekre, speciális tápszerekre és mindazokra a termékekre kiterjedjen, amelyek fogyasztását hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknek is  ajánlják. Magyarország jelenleg a legtöbb európai országhoz hasonlóan csupán részben emelte törvényerőre  a WHO Az Anyatejet Helyettesítő Készítmények  Marketingjének Nemzetközi Kódex tartalmát. Az óvatosság és a szigorú szabályozás azért indokolt,  hogy a tápszert kapó csecsemőket megóvja a nem megfelelő összetételű és minőségű anyatej helyettesítők fogyasztásától.

A negyedik karika a munkahelyek támogatását jelképezi, amely nem kényszeríti a kismamákat idő előtti visszatérésre, lehetővé teszi a hosszan tartó szoptatást.
A munkahelyek fenntartásával, kismamák biztos helyével támogatják a nyugodt, stresszmentes éveket, amelyek a babák fejlődéséhez szükségesek. A nyitott szellemű  munkahelyeken már találhatók direkt erre a célra kialakított helységek, amelyek lehetővé teszik, hogy vigyázzanak a dolgozni kívánó kismamák gyermekeire és lehetőséget  adnak a szoptatásra, a munka mellett.

Az ötödik karika a krízishelyzetben lévő családok támogatását jelképezi, akik szociális, vagy természeti katasztrófa áldozatai.
Fontos szerepet kapnak a védőnők, polgármesteri hivatal alkalmazottai, családsegítő szolgálatok, melyek anyagi, jogi segítséget tudnak nyújtani.

Bár pozitív változást láthatunk, de ma még a felmérések szerint különösen a fejlett országokban a nők jelentős része a hiányos felvilágosítás, vagy a környezete  befolyásának hatására el sem kezdi a szoptatást. Egyes európai országokban ez az arány eléri közel az 50 %-ot. Ezért fontos, hogy a szoptatási nehézségekkel küzdő  édesanya az első pillanattól kezdve szakszerű segítséget kapjon a problémák megoldásához, a biztonságot sugalló tápszerrecept helyett. A szoptatás hozzájárul az  asszonyok egészségének megtartásához is, mivel csökkenti a mell- és petefészekrák előfordulásának esélyét, a vashiányos anémia és a csontritkulás előfordulását.

A babák számára növekszik az asztma, allergia, a középfülgyulladás, fogállási rendellenességek kockázata, a szennyezett tápszerből származó fertőzés, a gyermekkori rák kialakulásának,  és a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázata, ha nem anyatej alapú táplálást kapnak.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja