SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az okostelefonok és a tabletek megnehezítik a szülők dolgát

Családinet [cikkei] - 2013-09-24
A okostelefonok és a tabletek megnehezítik a nevelést. Az elektronikus eszközök nem helyettesítik a szülőt, sőt még több munkát adnak neki, mert új szabályokról kell megállapodnia gyermekével és ellenőriznie kell, biztonságosak-e a látogatott oldalak és játékok - állapították meg amerikai médiakutatók.
Az okostelefonok és a tabletek megnehezítik a szülők dolgát

Noha a digitális eszközökkel a szülők szórakoztathatják, a telefonon pedig mindig elérhetik gyerekeiket, az új alkalmazások és weboldalak minden eddiginél több döntéshozatal elé állítják a felnőttet - tudósított a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál a chicagói Northwestern Egyetem médiafejlesztési központjának kutatásáról.
    
"Bár úgy tűnhet, egyre többen használják a digitális eszközöket bébiszitter helyett, a szülők többsége nem ilyen. Az volt a benyomásunk, minden étteremben minden kisgyerek kezében tabletet látunk. Kutatást indítottunk, mert arra voltunk kíváncsiak, valóban így viselkedik a szülők többsége? Képernyőt adnak a gyerek kezébe, csak hogy csöndben legyen?" - magyarázta Alexis Lauricella, a Northwestern Egyetem médiakutatója.
    
Kollégáival együtt körülbelül 2300 szülőtől kérdezték meg, milyen stratégiát alkalmaznak gyerekeik digitális környezetével kapcsolatban. A megkérdezettek mintegy 70 százaléka mondta, hogy az okostelefonok és a tabletek nem könnyítik meg a nevelést.
    
Körülbelül 37 százalékuk állította, hogy főzés közben valószínűleg bekapcsolja a gyereknek telefont vagy a tabletet, 17 százalék nyugtatja meg a nyűgös kicsit ezekkel az eszközökkel. Ennél is gyakrabban fordult elő, hogy büntettek vagy jutalmaztak az elektronikus készülékek használatával.
    
"A "digitális nevelés" rengeteg új döntés elé állítja a szülőket. Az új technológiák kora előtt elég volt annyit mondani, mielőtt elengedték a kicsiket biciklizni, hogy ne álljanak szóba idegennel, vacsorára pedig érjenek haza. Most a gyerekek naponta órákat töltenek videojátékokkal vagy fényképek feltöltésével, a közösségi oldalak és egyéb alkalmazások olyan mennyisége érhető el, hogy a szülőnek, aki gyereke biztonságáért aggódik, mindet végig kell látogatnia és lehet, hogy minden egyes programra új szabályokat kell alkotnia" - mondta Lauricella, a kutatás vezetője.
 
Drámai következményei is lehetnek, ha a gyerek számára nem alakították ki a biztonságos nethasználat feltételeit. A tizenkét éves floridai diáklány, Rebecca Ann Sedwick szeptember elején öngyilkosságot követett el, miután hónapokon át szenvedett a netes bántalmazástól. Noha iskolát váltott és édesanyja törölte a Facebook-fiókját, a kislány újabb oldalakat töltött le, amelyeket szülei nem ismertek, üldözői pedig megtalálták ott is.
    
Többnyire azonban kevésbé drámaiak a digitális eszközökkel kapcsolatos kockázatok: a szülők aggódnak, hogy a gyerek nem tanul jó modort vagy nem készül el a házi feladat, mert túl sok időt vesz el a közösségi média.
    
"Még inkább megnehezíti a nevelést, hogy nincsenek egyetemesen elfogadott társadalmi szabályai a digitális eszközök használatának. Udvariatlan dolog például tabletet adni a gyerek kezébe egy étteremben, hogy nyugton maradjon? Elfogadható, hogy azonnal telefonálgatni kezdjen a gyerek, ahogy hazaér az iskolából vagy előbb üdvözölnie kellene a szülőt, és váltani vele néhány szót az iskolában történtekről? A gyereknek kötelező felvenni a telefont, ha a szülei keresik? Olyan új dolgokról kell megállapodniuk ma a felnőtteknek és gyerekeiknek, melyekről eddig soha még" - fűzte hozzá Schofield Clark.

http://www.livescience.com/39864-digital-technology-makes-parenting-harder.html

Forrás: MTI
Fotó: Rosen Georgiev - FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja