SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A természet részeként születni - Várandósság és babaápolás egy ökofaluban - 2. rész

Családinet [cikkei] - 2011-05-06
A Krisna-völgyben élő édesanyákat kérdeztünk a gyermekvárás, szülés, születés békéjének titkairól, a Krisna-völgyi mindennapokról, valamint arról, hogy milyen egy ökofaluban, természetközeli, de a megszokottól eltérő környezetben élni és tevékenykedni várandósként, illetve kisgyermekekkel. Milyenek a mindennapok itt nagycsaládosként és milyen természetes ötleteket, tippeket javasolnak kismama-társaiknak az itt élő asszonyok?
A természet részeként születni - Várandósság és babaápolás egy ökofaluban - 2. rész

krishna_volgyA táplálás anyatejjel történik? Ha ez nem megvalósítható, milyen kiegészítés ajánlható, ami a legtermészetesebb?

Csandrát matadzsí (két gyermekes anyuka)
Nagy százalékban anyatejjel tápláljuk babáinkat, ritkán van szükség kiegészítésre, azt is ideiglenesen használjuk. Anyukáink megfelelően képzettek e téren és nagy hittel rendelkeznek a szoptatás fontosságában, mentesek a tévhitektől, melyek a szoptatás ellen szólnak. Az anyatej tartalmazza az újszülöttek és kisbabák számára legszükségesebb tápanyagokat, megvédve őket a fertőzésektől és a megfelelő gyarapodásukat segítve. Szükség esetén, ha nehézségünk támad, szívesen fordulunk szoptatási tanácsadókhoz, akik saját tapasztalataik és e területen szerzett tudásuk megosztásával segítenek.

Káruniká matadzsí
Lehetőleg csak tejjel. A nagyobb gyermekem 2,5 éves és alkalmanként még kap anyatejet a kistesó mellett. Fiúknak egyébként minél tovább jut anyatej, annál jobb, ez jó a gyermek egészségének, és a védikus kultúrában úgy vélik, a lemondott, igazszívű, szorgos tanulóvá válás egyik alapja is.

Dina Táriní matadzsí, (lelkész)
Lehetőleg csak anyatejjel tápláljunk, általában van bőven minden itt élő édesanyának…

Egy ilyen falusi közösségben hogyan jutnak el orvoshoz, védőnőhöz a kismamák?

Csandrát matadzsí (két gyermekes anyuka)
Szerencsére igen magasszintűek a kistérségi orvosi szolgáltatások: 15 percnyire van az orvosi ügyelet, 30 percnyire 2 kórház, a védőnői ellátás pedig heti 3 napon vehető igénybe személyesen, telefonon pedig egész héten. Ezen kívül a Közösségünk saját orvosai sürgősség esetén a hirtelen felmerülő kérdésekkel bármikor felkereshetők.

Káruniká matadzsí
A védőnő itt van a faluban. Bár ő személy szerint nem hívő, de nagyon kedvesen figyelembe veszi az egyéni igényeket, maga is 3 gyermek édesanyja, és a természetesség híve. Van a faluban saját háziorvosunk is. A szülés körül nem volt választott orvosom, egyszer Marcaliban, egyszer Fonyódon vizsgáltak meg. Végül mindkétszer úgy adódott, hogy otthon született meg a gyermekem.

Dina Táriní matadzsí, (lelkész)
Én Marcaliba járok orvoshoz, ott is, de az alternatív szülést propagálókkal is nagyon jó a kapcsolat. Szimpatizálok ezzel a szülési formával. Marcaliban, éppen aki ott van rendelési időben, az megvizsgál. Védőnőhöz havonta járunk a faluba, ő is nagyon-nagyon kedves. Az idősebbik gyermekemhez havonta egyszer jön egy orvos, aki megvizsgálja, hogy a vegetáriánus táplálkozás milyen hatással van a szervezetére – szerencsére eddig minden rendben. Az ellenőrzés egészen 18 éves korig rendszeres.

Milyen játékokat játszanak az édesanyák az itt élő gyermekekkel, akik már nem karonülők?
 

Csandrát matadzsí (két gyermekes anyuka)
A gyermekek itt is mindent játszanak, amit egyéb helyeken is, kivéve az elektronikus játékokat. A különbség annyi, hogy a szerepjátékaik Hanumánról, a csodálatos majomfiúról, Ráma királyfiról szólnak, vagy éppen Krisna valamely csínytevéséről szóló történeteket játszanak el. Ezek a történetek lehetővé teszik, hogy a kicsik megéljék erős érzelmeiket, a gyermekkori belső feszültségeket is helyes mederbe terelik, és sok élménnyel gazdagítják őket. Az olyan játékokat, melyek erősítik bennük az olyan kedvezőtlen tulajdonságokat, mint az anyagi élet utáni féktelen ragaszkodás, mohóság, irigység, próbáljuk elkerülni.

Káruniká matadzsí
A gyermekeim főleg a könyveket kedvelik. Ún. Krisnás mesekönyveket. Állatos könyveket. A fajátékok, kirakók kevésbé érdeklik őket. Tartunk teheneket is Krisna-völgyben, így a játék közben ők maguk legeltetik, megetetik vagy megfejik őket. Mindig kíváncsian nézik, hogyan szántanak, trágyáznak a felnőttek és ezeket el is játsszák, máskor pedig orvosost játszanak. Rengeteg mondókát, verset tudnak már most – ezeket is igazán szeretik.
Az oviban a gyerekek Krisnáról vagy vele kapcsolatban olvasnak, és eljátsszák a történeteket is. Itthon kis számban vannak autók és mindenféle más játékok is, de az olvasás és a szabadtéri programok kedvesebbek számukra.



Dina Táriní matadzsí, (lelkész)
Nyáron mindig a szabad levegőn vannak a gyerekek. Kaszálunk, kapálunk. Együtt mos-főz minden gyermek az anyukájával. Hintáznak. A kisfiam mondókákat, 4 soros verseket tud már most. Rajzolni is nagyon szeret. Fát pakol be az apukájával, segít a befűtésben is. Készítettünk neki dobot, könyvet, kirakót, bábot varrtunk, papírból vágtunk figurákat és összeragasztottuk. Rengeteg kreatív, ám hasznos játékkal lefoglalhatók a gyermekek.

Milyen termékeket használnak az itt élők a mindennapi babaápolás során?

Csandrát matadzsí (két gyermekes anyuka)
Többen használnak farmunkon mosható pelusokat, ami egy elég környezetbarát megoldás, de sajnos nem oldható meg mindenhol. Mi kézzel mosunk, ami egy háromtagú családnál bizony időben nem kis napi pluszmunkát jelent... Ahol ezt nem tudják megoldani, ott maradnak az eldobható pelenkák – de szerencsére ez kis számban fordul elő.

A babaápolásban előszeretettel használunk helyben készített termékeket. Például popsikrém gyanánt a jól bevált méhviaszalapú körömvirágos popsikrémet használjuk, vagy házilag is ki-ki elkészíti a maga tisztított vajas körömvirágos kenőcsét. A babafürdetést hidegen préselt olajokkal végezzük, melyből többfélét is, itt, nálunk termesztett bio-növényekből sajtolnak. A lenmagolaj kiváló egyes bőrbetegségek esetén, a napraforgómag olaj magas E-vitaminban, de használunk hideg időszakban kintről beszerzett szezámolajat is fűtő hatása miatt, vagy a közkedvelt mandulaolajat is.

A kisbabákat előszeretettel hordozzuk magunkon hordozókendőben, amely biztosítja számukra az anyukájukkal való állandó testkontaktust. Azon túl, hogy ez kedvezően hat a baba érzelmi fejlődésére, hasznos az anyukának is: mindkét keze szabaddá válik, a háta pedig nem fájdul meg a baba cipelésétől. Az ősi kultúrák ezen módszerének helyességét egyébként a mai modern gyermekpszichológia is alátámasztja számos kutatásával.


Káruniká matadzsí
Eldobható pelenkát használunk, amely lebomlik. Régebben mostam a pelenkákat, de 2 gyerek mellett erre már nincs idő, legfeljebb nyáron lehet befogni őket. Fürdetéskor mandulaolajat használunk. Szükség esetén a bőrre arckrémet kenhetünk.

Jószívvel ajánlom a hordozókendős megoldásokat, akár a házimunka alatt is, így nem sír a gyermek, mindig velünk lehet. Sok édesanyában külön tudatosítani kell, hogy nem az a fontos ilyenkor, gyermekekkel, hogy mindig csillogjon a ház, természetes, ha a rend nem valósul meg tökéletesen. Elsősorban mindig a gyerekkel kell foglalkozni és utána következhet minden más. A gyermekek egyébként bár sok figyelmet igényelnek, hogy körülöttük legyünk, de nem azt, hogy állandóan programot tartsunk nekik, így már az elegendő, ha a közelükben vagyunk. Úgy kell nevelni a gyermekeket, hogy boldogok legyenek – ez minden.

Mivel nincs áram a házunkban, az itt élő kicsik korábban fekszenek, télen már este fél hatkor lefekszenek, mivel teljesen sötét van és négykor, a Nap előtt kelnek, ez egészséges és természetes életvitel. Ez az általános elv, de lehetnek kisebb eltérések, nálunk a gyermekeink ugyanis akkor alszanak, amikor akarnak, és akkor esznek, amikor szükségük van rá. Fontosnak tartom azt is hangsúlyozni, hogy ne hagyjuk sírni a gyerekeket – a sírás intő jel.

Eleinte textil-pelenkát használtunk, ám most már ökopelenkát, ami, ha minden igaz, 3 év alatt teljesen elbomlik a földben. A nem eldobható pelenkát ecettel fertőtlenítjük, és biomosószert használunk a ruháinkhoz. Öblítő helyett illóolajat teszünk a vízbe. Házi készítésű popsikrémnek ghí és körömvirág keverékét használjuk. Lehet belerakni orbáncfüvet is kislányoknak. Mindenben természetes megoldásokat választunk. A fürdetést hetente kétszer teával egészítjük ki, körömvirág, hárs, bodza keveréke kerül a fürdővízbe. Koszmó ellen pl. jó az aloe vera is. Amikor beteg a gyermek, lehetőség szerint csak homeopátiás szereket kap. Az anyatej egyébként – kevesen tudják - de jó kisebb sebekre, bibikre, kiütésekre is. Születés után, ha váladékos a szem, arra szintén gyógyír. Szezámolajjal vagy lenolajjal is ápolhatjuk a baba testét. Megfázás ellen lándzsás útifű teát használunk.

Mit tanácsolsz még az édesanya-társaknak?

Dina Táriní matadzsí (lelkész)
Sok szeretet és odafigyelés kell a kismamáknak és a babáknak is. Mindenkinek csak ajánlani tudom a szülést, mivel csökken az önzés az emberben. Eleinte a babát, akármilyen furcsa is kimondani, de vendégnek érezzük életünkben, nem mindig tapasztalható egyből az az erős ragaszkodás. Amikor elkezdjük szeretni és szolgálni gyermekünket, kezdjük őt megismerni, akkor jön elő az anyai ragaszkodás igazán. A kapcsolat a szolgálat - a baba felé is.
Ajánlom még mindenkinek a kendős hordozást - testközeli helyzetre nagy szüksége van minden kisgyermeknek. Az a taktika, hogy nem hagyom soha sírni; ha szüksége volt rám, mindig felvettem.
Nagyon fontosnak tartom a gyerektársaságot is, a kicsik szeretik, hogy a reggeli zenés templomi program alatt együtt táncolhatnak – ez örök élmény.

www.krisna.hu
www.krisnavolgy.hu

A természet részeként születni - Várandósság és babaápolás egy ökofaluban - 1. rész

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja