SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pálinka a fogínyre, mézbemártott cumi, borostyánnyaklánc: A Te családod milyen babagondozási módszerrel állt elő?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-04
Számomra a legmegdöbbentőbb tanács az volt, hogy ne pusziljam meg a gyerekem lábát, mert nem fog tudni járni. De hallottam már olyat is, hogy kenjem be a mellkasát zsírral, mert attól elmúlik a köhögése vagy, hogy naponta többször is itassak vele teát. Játékból lóbáljam, dobáljam, és ültessem fel, hogy jobban lásson. Kenjem be a fogínyét pálinkával, mártsam mézbe a cumiját, hogy nyugodtabban tudjon aludni. Hogy miért olyan veszélyesek ezek, arról Dr. Varga Károly házi gyerekorvost kérdeztük.
Pálinka a fogínyre, mézbemártott cumi, borostyánnyaklánc: A Te családod milyen babagondozási módszerrel állt elő?

A mostani anyukák nincsenek könnyű helyzetben. Úton-útfélen babagondozási és gyereknevelési tanácsokat osztogat Nekik mindenki, néha teljesen ellentmondó javaslatokat hallanak, amiktől elbizonytalanodhatnak. A rokonok és jótevők mentségére szolgáljon, hogy bizonyos módszerek és eszközök alkalmazása régen nagyon is elterjedt volt, mára azonban már kiderült, hogy ezeket jobb elkerülni. Most ezeket gyűjtöttük össze.

Pálinka fogzási fájdalmak enyhítésére

”Kislányom nagyon szenved a fogzás miatt. Anyósom nemrég azzal az ötlettel állt elő, hogy kenjem be a gyerek ínyét pálinkával. Na, ez az, amit soha nem próbálnék ki.”

Egy anyukás csoportban írta ezt az egyik kétségbeesett szülő. Nem ő az egyetlen, akinek azt tanácsolták, hogy a fogzási fájdalmak enyhítésére alkohollal próbálkozzon. Régen bevett szokás volt, ahogy az úgynevezett pálinkás kenyér is, ettől azt a hatást várták, hogy abbamarad a sírás, a baba pedig mély álomba szenderül.

Dr.Varga Károly gyerekorvos azt mondja, csecsemő- és gyerekkorban az alkohol már kis mennyiségben is méreg.

”A máj nem tud méregteleníteni, így elég egy kisebb mennyiség is ahhoz, hogy alkoholmérgezést okozzon egy gyereknél. Súlyos esetben akár eszméletét is veszítheti.” – magyarázza a szakember.

Borostyánkő nyaklánc

Szintén fogzási tünetek enyhítésére szokták javasolni a rokonok, barátok. A szakértő szerint azonban nagyon balesetveszélyes. Magyarországon is előfordult már hogy visszahívták egy áruházlánc termékét, mert darabok törhetnek le belőle, amiket a baba lenyelhet. A lánc pedig akár el is szakadhat, ilyenkor is fennáll a veszély, hogy lenyel belőle darabokat.

Mézbemártott cumi

Ugyancsak ilyen veszélyes a méz.

”A családban már többen is javasolták, hogy mártsam mézbe a gyerek cumiját, attól majd megnyugszik. Őszintén szólva, még nem mertem megtenni.” – panaszkodott ez az édesanya.

A szakértő szerint jól tette az anyuka, hogy nem hallgatott másokra. A méz ugyanis 1 év alatt nem adható a babáknak. Allergiát, sőt, botulizmust is okozhat, ami nagyon veszélyes, halálos is lehet.

”Egy nagymama telefonált két nappal ezelőtt, hogy nagyon izgul, mert miután mézet adtak a 6 hónapos babának, furcsa kiütések lettek rajta. Egy allergiaellenes szerrel sikerült meggyógyítani a babát, de felhívtam a nagymama figyelmét arra, hogy komolyabb probléma is lehetett volna, ezért 1 éves korig semmiképp ne adjon mézet az unokájának.” – árulja el

Zsír a mellkasra

Köhögés enyhítésére szokták javasolni a rokonok, barátok, ismerősök, hogy disznózsírral kenjük be a gyermek mellkasát.

”Ártani nem árt vele, de nem használ. Amire mi úgy gondoljuk, hogy használ, azt egyébként nyugodtan lehet csinálni ha nem ártalmas. Legalább a dédi vagy a nagymama megnyugszik.” – mondja a házi gyerekorvos.

Teáztatás

Ugyancsak egy olyan dolog, amivel nem ártunk a babának, ma már mégsem javasolják.

”Egyszerű a magyarázata annak, hogy régen miért teáztatták olyan gyakran a babákat. Ez volt ugyanis az az ital, amihez a vizet biztosan felforralták. Utána visszahűtötték, és így itták. Ha az édesanya készített teát a családnak, abból pedig nyugodtan megkínálhatta a gyereket is. A tea füvekkel azonban érdemes vigyázni, egy év alatt ugyanis allergizálhatnak.” – mondja Dr. Varga Károly házi gyerekorvos. .

Ültetés

”Egy-egy fotó erejéig fel szoktam ültetni a babámat magam mellé, úgy sokkal jobban mutatunk a szelfiken, mintha csak feküdne. Egyébként ez a testvérem ötlete volt.” – mondja egy fiatal édesanya.

A gyerekorvos azonban arra figyelmeztet, hogy komoly baj is származhat abból, ha ültetjük a babát.

”Amit a baba egyedül önállóan megcsinál, azzal nincs gond. Vagyis ha önállóan felül, akkor hagyhatjuk, de ne ültessük, mert az a gerincének ez nem tesz jót, akár gerincferdülés is kialakulhat emiatt.” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Lóbálás

Sok szülő szeret úgy játszani gyermekével, hogy a kezénél, vagy a lábánál fogva hintáztatja. Azonban ez is kifejezetten veszélyes.

”Találkoztam már több olyan esettel, amikor ebből a játékból komoly ficamok keletkeztek. Ha pedig egyszer kificamodott a baba keze vagy lába, akkor abból kialakulhat egy úgynevezett habituális ficam, vagyis egy vissza-visszatérő ficam, ami nagyon kellemetlen tud lenni.” – mondja Dr.Varga Károly.

Rázás

A szakértő azt mondja, akár agyvérzést is okozhatunk ezzel, még akkor is, ha játékból rázzuk meg a babát, ezért ez szintén kerülendő.

Járatás

”Anyukám szerint azzal segítek neki megtanulni járni, ha megfogom a kezét és úgy sétálok vele.” – mondja egy anyuka.

A gyerekorvos azonban akárcsak az ültetést, a járatást sem javasolja, ugyanazon ok miatt: nagyon megterheli a gerincet.

Ezek azok a tanácsok, amelyeket jobb, ha nem fogadunk meg. Ha pedig valamiben bizonytalannak érezzük magunkat, akkor érdemes kikérni a védőnő és a gyerekorvos véleményét, mielőtt valami visszafordíthatatlan kárt okoznánk gyerekünknek.

Képek forrása: 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja