A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kutya költözik, ha jön a gyerek, ugye?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-03-04
"Nem gondolod komolyan, hogy a kutyaszőrös szőnyegen mászik majd a gyereked? Mi van akkor, ha megnyalja a baba arcát? És ha bemászik mellé a kiságyba, vagy megrágja a játékait?" Szerintem az összes kutyával rendelkező kismama minimum egy mondatot hallott már a fentiekből, és sajnos többen közülük el is gondolkoztak azon, hogy igazak lehetnek. Tényleg meg kell válnia minden kisbabát váró szülőnek a kutyájától?
A kutya költözik, ha jön a gyerek, ugye?

Emlékszem, amikor először jött hozzánk a védőnő, éppen nem volt otthon a kutyánk. Későbbi látogatása során kiderült, hogy neki is van kutyája, és egy rossz szót sem szól azért, hogy kisbaba mellett mi is tartunk. Bennem abszolút nem volt félsz a kutya-kisbaba párossal, hiszen én úgy töltöttem a gyerekkoromat, hogy minimum egy kutya és egy macska volt a házunknál. Az egész család állatbarát volt, és engem ebben a szellemben neveltek fel, de azért teljesen más, hogy ott volt a nagy udvar, ráadásul vidéken laktunk. Kis alapterületű lakásban, ahol a gyerek tényleg mindenhez hozzáfér, jó öltet-e kutyát tartani? A válaszom igen.

Persze azért ez nem csak a szülők életében jelent hatalmas változást, hanem a kutyáéban is, így mielőtt megszületik a baba érdemes pár dolgot megvizsgálni.

Babakompatibilis kutya

Vannak kutyák, akik elfogadják a babákat, és vannak, akik nem. Ezt fajtája és kutyája válogatja, sajnos a sérült négylábúak (és itt most nem fizikai sérülésre gondolok), ösztönösen reagálnak bizonyos helyzetekre, ezáltal pedig akár akarva, vagy akaratlanul megsérthetik a gyereket. Ha a Te kutyád is morog vagy vicsorít, ha közelít felé egy kisgyerek, érdemes egy kutyakiképzővel beszélned. Készülj fel arra is, hogy nem minden esetben érhetnek el javulást, de megéri megpróbálni!

Felkészülés a baba érkezésére

A legtöbb állat megérzi, ha valami megváltozik a környezetében, a nőstény kutyák pedig szinte kicserélődnek, ha a gazdájuk terhes. Érdemes minél több időt tölteni kiskedvenceddel a baba érkezése előtt, hiszen az utána következő időszakban megváltozik majd a kapcsolatod a négylábú „gyerekeddel”. Mutass meg neki minden újdonságot, a kiságyat, az új játékokat, esetleg a fürdetőket, hogy ne érje őket meglepetésként a jövevény érkezése. Akár babahangokat is lejátszhatsz nekik, hogy felkészüljenek a sírásra.

Új napi rutin

Eleinte úgyis apuka fog majd a kutyával foglalkozni, de ha anyuka egészségi állapota engedi, akkor pár nap vagy hét után mehet már ő is sétálni a kutyussal. Babakocsiban, vagy hordozóban, a lényeg, hogy a baba is legyen friss levegőn és az ebed is szokja az új helyzetet. Ha a kezdetektől fogva hozzá van szoktatva az új felálláshoz, könnyebben és gyorsabban elfogadja majd azt.

Robotporszívó csodákra képes

A friss anyukák legnagyobb félelme a szőr. Mi van, ha lenyeli a gyerek, mi van, ha belemegy a szemébe, mi van, ha az orrából szeded ki? Igazából semmi. Több kutatás is kimutatta már, hogy azok a gyerekek, akik kutyával vagy macskával nőnek fel, sokkal erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, mint azok a társaik, akik nem találkoznak négylábúakkal mindennap. Szerezz be egy robotporszívót, ami mindennap körbe megy a lakásban, amíg ti sétáltok, és a probléma már meg is van oldva.

Kell a pihenés a kutyáknak is

Bármilyen meglepő, de a kutyáknak is szüksége van kikapcsolódásra. Amíg nem volt baba, addig naphosszat tudtak pihenni, most meg arra ébrednek, hogy valaki bemászik melléjük az ágyba, és húzza a fülüket. Vigyétek el havonta a nagymamához, barátokhoz, vagy kutyapanzióba, hogy tudjon egy jót aludni. Hidd el, számára ez lesz az igazi kikapcsolódás!

Ne törődj a negatív kritikákkal

Te ismered a kutyádat, Te ismered a babádat, nem a szomszéd, a védőnő, és a barátnőid. Ha valakinek problémája van ezzel, szépen és kedvesen magyarázd el nekik, hogy miért is jó, ha van egy kutya a háznál, amit vagy megértenek, vagy nem. Neked ne legyen emiatt bűntudatod, hiszen egy kutyabarát gyereket nevelsz majd fel, aki valószínűleg hasonlóan bánik majd a saját gyerekével.

Indexkép: Zachary Kadolph/unsplash.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja