SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az első 6 hét a babával = őrület amire nem lehet felkészülni

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-12-26
Alkalmatlan vagyok anyának! Senki nem mondta, hogy ez ennyire borzalmas! Miért nem beszél erről senki? Egyszerűen ez túl sok nekem, nem bírom! Ezeket a mondatokat újszülöttjükkel a karjukban édesanyák mondták. Lehet, hogy te is gondolsz ilyet? Nyugi! Nem vagy egyedül!
Az első 6 hét a babával = őrület amire nem lehet felkészülni

A gyerekben az első hat hét alatt hatlamas változások mennek végbe. Ekkor indul be a rendszer a babában, az emésztés, a légzés, a kaki, a pisi, a mozgás ... gondolj bele! Eddig mindent megkapott készen, most meg a szervezete mindezt egyedül csinálja. Mire "mindenhová eljut a gépolaj, és olajozottan kezd működni a szerkezet" - ahogy azt jó öreg babaorvos bácsink mondta - időre van szükség. 

Egy újszülöttnek még minden fáj, új, és szokatlan. Nincs még éber és alvós ciklusa, mert honnan kéne legyen? Nincs tudása arról, hogy kell jól enni. Meg kell tanulnia szopni, és ha az anyának ez nehéz, vagy fáj, a küzdelem még erősebb.

Egy újszülöttes anya szervezete pedig olyan mértékben van leharcolva, hogy az elképesztő. 9 hónapon át mindent odaadott a szervezete a babának, és SEMMI ideje nincs regenerálódni, mert ott van egy újszülött, akit lehetetlennek tűnik életben tartani. Ezért borzasztó fontos, hogy a mama mindenképp folytassa, ne csak a babaváró vitamin szedését, hanem legyen segítsége ezekben a hetekben. 


Teljesen normális, ha: 
 

  • Úgy érzed, ez a gyerek egy idegen, és olyan feladatok elé állít, amire nem készültél fel. Erre nem lehet felkészülni, mert minden baba egyedi. 
     
  • Úgy érzed, ezt nem tudod megcsinálni. Ez ugyanis mindenkiben felmerül, aki egy visító 4 kilós kenyérvekni formájú csomaggal a kezében áll, átvirrasztott éjjelek után, kócosan és összehányva áll a nappali közepén.
     
  • Hogy becsapva érzed magad, hogy erről nem szóltak. Szóltak. De ezt általában a szülés előtt nem halljuk meg, mert úgy gondoljuk, hogy velünk majd máshogy lesz.
     
  • Az első hat hétben nagyon nehéz elhinni, hogy az első hat hét tényleg kritikus. Végtelennek tűnik, és traumatizálhat. Ilyenkor a tehetetlenség érzésétől, a lemerült energiakészletek miatt veheti elő az anyát a gyermekágyi depresszió. 
     

Mit tegyetek meg előre (vagy ha épp már ott a gyerek, utólag)? 
 

  1. Szedd tovább a terhesség alatt használt vitaminodat! A raktáraid lemerültek, fontos, hogy feltöltsd őket. (Kérhetsz segítséget olyan szakembertől is, aki ebben járatos.) 
     
  2. Igyál tejfakasztó teákat, és ha elakadsz, kérd szoptatási tanácsadó segítségét, ne a baba fórumokon bosszantsd fel magad. Egyszerűen az első hat hétben lépj ki ezekből, ha megteheted. A babádra figyelj! (Eleget tanultál, hidd el!) 
     
  3. A baba van, hogy nem kakál, akár 2 napig is. Ilyenkor nem kell kétségbe esned. (Mondjuk úgyis kétségbe fogsz esni) A legtöbb újszülött azonban egy-egy növekedési ugrásnál ezt a kalandot eljátssza az anyukájával. 
     
  4. Rendelj kaját magadnak. Mindegy, ki mit mond. Az első hat hetet túléled rendelt kajával - figyelj, hogy ne legyen benne semmi K betűs, és fogyassz elegendő fehérjét, és amennyire tudod, kevés cukrot. 
     
  5. Legyen segítséged. KÉRJ segítséget! Míg hajat mosol, míg elmész fürödni, míg szusszansz egyet. Egy kisbaba borzalmasan kiborító. Folyamatosan frusztrál téged, hogy nem tudsz vele mit kezdeni, szóval nagy relaxokat úgysem fogsz tudni csinálni, de legalább jut pár perc magadra. 
     
  6. Ne akard jól csinálni, csak csináld meg "valahogy". Egyszerűen fogadd el, hogy ti most így ismeritek meg egymást, neked ő jutott, te meg neki jutottál, ez a feladatotok. 
     

A hetedik héten, a következő növekedési ugrás után meg fogod látni, hogy az első hat hét rémálma lassan kisimul, feledésbe merül, és minden beáll lassan. Lehet, hogy még nem fogsz aludni, lehet, hogy még bőg a gyerek, de a magabiztosságod szépen beáll, ha a fentieket be tudod tartani. 

Az első hat hét nehéz -és ha kismamaként olvasod ezt a cikket, akkor úgysem fogod elhinni, ha meg már nagy a gyereked, nem fogsz rá emlékezni. Ezt csak azok értik, akiknek az első hat hétben van épp a kisbabája. 

Fotó: a pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja