A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az első 6 hét a babával = őrület amire nem lehet felkészülni

Gáspár Katalin - 2020-12-26
Alkalmatlan vagyok anyának! Senki nem mondta, hogy ez ennyire borzalmas! Miért nem beszél erről senki? Egyszerűen ez túl sok nekem, nem bírom! Ezeket a mondatokat újszülöttjükkel a karjukban édesanyák mondták. Lehet, hogy te is gondolsz ilyet? Nyugi! Nem vagy egyedül!
Az első 6 hét a babával = őrület amire nem lehet felkészülni

A gyerekben az első hat hét alatt hatlamas változások mennek végbe. Ekkor indul be a rendszer a babában, az emésztés, a légzés, a kaki, a pisi, a mozgás ... gondolj bele! Eddig mindent megkapott készen, most meg a szervezete mindezt egyedül csinálja. Mire "mindenhová eljut a gépolaj, és olajozottan kezd működni a szerkezet" - ahogy azt jó öreg babaorvos bácsink mondta - időre van szükség. 

Egy újszülöttnek még minden fáj, új, és szokatlan. Nincs még éber és alvós ciklusa, mert honnan kéne legyen? Nincs tudása arról, hogy kell jól enni. Meg kell tanulnia szopni, és ha az anyának ez nehéz, vagy fáj, a küzdelem még erősebb.

Egy újszülöttes anya szervezete pedig olyan mértékben van leharcolva, hogy az elképesztő. 9 hónapon át mindent odaadott a szervezete a babának, és SEMMI ideje nincs regenerálódni, mert ott van egy újszülött, akit lehetetlennek tűnik életben tartani. Ezért borzasztó fontos, hogy a mama mindenképp folytassa, ne csak a babaváró vitamin szedését, hanem legyen segítsége ezekben a hetekben. 


Teljesen normális, ha: 
 

 • Úgy érzed, ez a gyerek egy idegen, és olyan feladatok elé állít, amire nem készültél fel. Erre nem lehet felkészülni, mert minden baba egyedi. 
   
 • Úgy érzed, ezt nem tudod megcsinálni. Ez ugyanis mindenkiben felmerül, aki egy visító 4 kilós kenyérvekni formájú csomaggal a kezében áll, átvirrasztott éjjelek után, kócosan és összehányva áll a nappali közepén.
   
 • Hogy becsapva érzed magad, hogy erről nem szóltak. Szóltak. De ezt általában a szülés előtt nem halljuk meg, mert úgy gondoljuk, hogy velünk majd máshogy lesz.
   
 • Az első hat hétben nagyon nehéz elhinni, hogy az első hat hét tényleg kritikus. Végtelennek tűnik, és traumatizálhat. Ilyenkor a tehetetlenség érzésétől, a lemerült energiakészletek miatt veheti elő az anyát a gyermekágyi depresszió. 
   

Mit tegyetek meg előre (vagy ha épp már ott a gyerek, utólag)? 
 

 1. Szedd tovább a terhesség alatt használt vitaminodat! A raktáraid lemerültek, fontos, hogy feltöltsd őket. (Kérhetsz segítséget olyan szakembertől is, aki ebben járatos.) 
   
 2. Igyál tejfakasztó teákat, és ha elakadsz, kérd szoptatási tanácsadó segítségét, ne a baba fórumokon bosszantsd fel magad. Egyszerűen az első hat hétben lépj ki ezekből, ha megteheted. A babádra figyelj! (Eleget tanultál, hidd el!) 
   
 3. A baba van, hogy nem kakál, akár 2 napig is. Ilyenkor nem kell kétségbe esned. (Mondjuk úgyis kétségbe fogsz esni) A legtöbb újszülött azonban egy-egy növekedési ugrásnál ezt a kalandot eljátssza az anyukájával. 
   
 4. Rendelj kaját magadnak. Mindegy, ki mit mond. Az első hat hetet túléled rendelt kajával - figyelj, hogy ne legyen benne semmi K betűs, és fogyassz elegendő fehérjét, és amennyire tudod, kevés cukrot. 
   
 5. Legyen segítséged. KÉRJ segítséget! Míg hajat mosol, míg elmész fürödni, míg szusszansz egyet. Egy kisbaba borzalmasan kiborító. Folyamatosan frusztrál téged, hogy nem tudsz vele mit kezdeni, szóval nagy relaxokat úgysem fogsz tudni csinálni, de legalább jut pár perc magadra. 
   
 6. Ne akard jól csinálni, csak csináld meg "valahogy". Egyszerűen fogadd el, hogy ti most így ismeritek meg egymást, neked ő jutott, te meg neki jutottál, ez a feladatotok. 
   

A hetedik héten, a következő növekedési ugrás után meg fogod látni, hogy az első hat hét rémálma lassan kisimul, feledésbe merül, és minden beáll lassan. Lehet, hogy még nem fogsz aludni, lehet, hogy még bőg a gyerek, de a magabiztosságod szépen beáll, ha a fentieket be tudod tartani. 

Az első hat hét nehéz -és ha kismamaként olvasod ezt a cikket, akkor úgysem fogod elhinni, ha meg már nagy a gyereked, nem fogsz rá emlékezni. Ezt csak azok értik, akiknek az első hat hétben van épp a kisbabája. 

Fotó: a pixabay-en

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja