SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fülbevalók gyermekkorban

Családinet [cikkei] - 2010-11-03
Mikortól legyen fülbevalója a gyereknek és milyen? Kifúrassuk, vagy belövessük? Hogyan kezeljük a friss sebet? Ezeket a kérdéseket igyekeztünk körbejárni.
Fülbevalók gyermekkorban

Mikortól legyen fülbevalója a gyereknek?
Megoszlanak a szülői vélemények abban a kérdésben, hogy kapjon-e egy újszülött csecsemő fülbevalót, vagy sem. Egyrészt azért, mert ő még nem tudja értékelni, másrészt, később maga döntheti el, mikor és milyet szeretne. Akármelyik életkorban történik is meg a fül kilyukasztása, nem okoz nagy fájdalmat a kisgyermeknek, olyan, mint egy apró tűszúrás.

A fülbevalók típusai
Fülbevalónak csak a fülcimpára helyezhető ékszereket hívjuk, mert ami a fül más területeire helyezhető, az már piercing. Két fő típusát különböztethetjük meg:

  • fülcimpán átszúrt lyukon át befűzhető fülbevalók: első fülbevalónak, csecsemőknek ill. kisgyermekeknek mindenképpen ezeket ajánljuk, mivel ezeknél kisebb a veszélye, annak hogy beleakadnak valamibe, illetve hogy kiesnek. Kisgyermekkorban lehetőleg kerüljük a lógós fülbevalók használatát: azon kívül, hogy túl felnőttes, balesetveszélyes is lehet, mert ha hosszából kifolyólag beleakad valahová, könnyen kiszakadhat a fülcimpából.
    Anyagukat tekintve legtöbbször nemesfémből készülnek, bár a belövésnél kezdő fülbevalónak leginkább bevonatos orvosi fémet használnak.
    Különféle zárszerkezetek biztosítják a fülbevaló helyén maradását: vannak a hagyományos kapcsos/patentos fülbevalók, a karika fülbevalók, a bedugós/stiftes fülbevalók csavaros vagy ráhúzós zárással, illetve a franciakapcsos fülbevalók.
  • fülcimpára csíptethető fülbevalók, azaz klipszek: ezeket inkább tini kortól ajánlatos viselni, amikor már oda tud rá figyelni a gyermek.
     

Füllyukasztás


Anyáink korában, de talán még a mi gyerekkorunkban is, a füllyukasztást többnyire a gyerekorvos, a védőnő vagy még a kórházi tartózkodás során valamelyik csecsemős nővér végezte el a hagyományos tűvel átszúrásos módszerrel. Az egyszerű, kevés szövődménnyel járó beavatkozás során egy speciális steril tűvel szúrják ki a fülbevaló helyét. Nem túl fájdalmas, és a seb is hamar gyógyul.

Fülbelövés
Ma már a csecsemős nővérek is többnyire belövő pisztollyal dolgoznak, a kozmetikusok pedig kizárólag azzal. Ezzel a módszerrel a külön erre a célra megvásárolt steril fülbevalót helyezik bele a gyermek fülébe, és csak később, pár hét elteltével fogja tudni hordani az általa vagy a szülők által korábban megvásárolt ékszert. A pisztoly kissé roncsolja a szövetet a lyuk környékén, ezért csak a cimpára helyezhető vele fülbevaló.
A „kezdő” fülbevaló optimális esetben minőségi, rozsdamentes acélból, azaz orvosi fémből készül. Az EU előírásai szerint erre a célra nem használható acél orvosi fülbevaló, kizárólag aranyozott. Mivel a rozsdamentes acél nehezen aranyozható, a gyártók egy köztes réz- vagy nikkelréteget visznek fel rá, mely viszont gennyesedést vagy akár allergiás bőrreakciókat is okozhat.
Fülbelövés esetén is megoldható a sterilitás az egyszer használatos eszközök alkalmazásával - ajánlatos ezt rákérdezéssel is ellenőrizni. Egyes orvosok véleménye szerint azonban a belövő pisztolyok régebbi típusai nem sterilizálhatók tökéletesen, ezáltal Hepatitis A, B, C, valamint AIDS vírust is terjeszthetnek, ezért szerintük javasolt kizárólag képesített, szaktudással rendelkező személlyel végeztetni a fülbelövést.

A fülbelövés/füllyukasztás utáni sebkezelés
Fontos, hogy naponta több alkalommal mossuk le fertőtlenítő folyadékkal a fülcimpát elöl és hátul egyaránt, valamint naponta többször mozgassuk, csavargassuk meg a fülbevalót, hogy ne hegesen gyógyuljon a lyuk. A fülbevalót tartsuk legalább két hétig folyamatosan a fülben, mert ebben az időszakban még könnyen összeforrhat a friss lyuk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja