A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan védjük meg gyermekeinket a szexuális ragadozóktól? - A gyermekorvos tanácsai

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-07-10
A szülők dolga a veszélyes helyzeteket felismerni és kikerülni, még akkor is, ha a kívülállók szerint túlzott az óvatosságuk.
Hogyan védjük meg gyermekeinket a szexuális ragadozóktól? - A gyermekorvos tanácsai

Egy amerikai gyermekorvos, Dr Tobi Adeyeye Amosun a For Every Mom magazinnak azt mondta: minden hónapban találkozik egy-két olyan gyerekkel a rendelőjében, aki szexuális zaklatás áldozatává vált. Éppen ezért az orvos szerint a veszély elkerülése érdekében a következő alapelveket érdemes megfogadni:

 

A zaklatások helyszíne

Ma már a sokan tisztában vannak vele, hogy a legtöbb szexuális zaklatást a gyerek számára jól ismert és kedvelt személy követi el olyan helyszínen, amelyet mindenki biztonságosnak tart. Az elkövető lehet kamaszfiú vagy felnőtt férfi. Nők ritkán vesznek részt tevékenyen a bántalmazásban, az azonban előfordul, hogy ők "szállítják" a gyerekeket a ragadozóknak.

A leggyakoribb helyszín a család, az elkövetők pedig unokatestvérek, nagybácsik, nevelőapák, szomszédok. Éppen ezért nagyon jól nézzük meg, kire bízzuk a gyermekünket! James Dobson amerikai pszichológus szerint kamaszfiúkra egyáltalán nem szabad kisgyerekek felügyeletét bízni, akármilyen rendesek és megbízhatóak is. Egyszerűen azért, mert a testükben tomboló hormonális változások még a legtisztességesebb fiúkat is meggondolatlan tettekre vezethetik.

Táborokban, osztálykiránduláson ritkán fordul elő ilyesmi, mivel itt nem szoktak a gyerekek kettesben maradni a felügyelőkkel. Ennél jóval gyakoribb a templomi ifjúsági csoportokban történő zaklatás, mert ezek a foglalkozások sokkal kevésbé szabályozott keretek között zajlanak.
 

Ottalvós bulik

Akármilyen jó szórakozás is egy ottalvós buli a barátnőnél, a szülők részéről fokozott körültekintést igényel. Szintén James Dobson szerint ilyesmire egyáltalán nem javasolt elengedni a gyerekeket – főleg a lányokat –, vagy ha mégis, akkor legalább azt a kikötést tegyük meg, hogy a vendéglátó édesanya otthon legyen (tehát ne csak az apa). Dr. Amosun nem ilyen szigorú, de azt ő is fontosnak tartja, hogy csak olyan családokhoz engedjük el a gyerekeket, ahol a szülőket is nagyon jól ismerjük.
 

Tanítsuk meg a testrészek rendes nevét

Tehát nevezzük a nemi szerveket is a hivatalos nevükön hüvelynek és hímvesszőnek, ne pedig puncinak és kukacnak. Ez könnyebbé teszi a gyerek számára, hogy baj esetén beszámolhassanak egy felnőttnek a történtekről.
 

Fehérnemű-szabály

Alapvetőnek tűnik, mégis sok szülő szégyellősségből elmulasztja megtanítani a gyereknek, hogy a fehérnemű által fedett területet senki nem érintheti meg – még a szülő és az orvos is csak a beegyezésével, más pedig egyáltalán nem. Beszéljünk neki arról, hogy kedves dolog a simogatás, de ha nem esik jól, nyugodtan szóljon a felnőttnek, hogy fejezze be, ha pedig nem teszi, tiltakozzon jó hangosan.
 

Kedves idegenek

A szexuális zaklatók leggyakoribb stratégiája, hogy a család bizalmába férkőznek, és amikor a szülők már megkedvelték őket, egyre több időt töltenek a gyerekekkel felügyelet nélkül.

Ne dőljünk be a kedvességnek!

Egy tisztességes szándékkal közelítő embernek semmi oka keresni az alkalmat, hogy kettesben maradjon a gyerekkel. Sok esetben a szülők is bevallják, hogy az illető egy idő után gyanússá vált nekik, de ezt semmivel nem tudták alátámasztani, ezért udvariasságból továbbra is engedték, hogy a gyerek közelében maradjon.

Ne feledjük, hogy semmi sem jobb jelzőrendszer a szülői ösztönnél!

Ezzel nem azt akarjuk sugallni, hogy bizonyíték nélkül vádoljunk meg bárkit is, de ha rossz érzéseink vannak valakivel kapcsolatban, egyszerűen járjunk el fokozott körültekintéssel irányában, és ne engedjük, hogy felügyelet nélkül maradjon a gyermekeinkkel.

Megdöbbentő videó - nézd meg, milyen könnyen csalja el a gyerekeket egy szimpatikus idegen! >> Ilyen könnyű elrabolni egy gyereket: elég egy cuki kiskutya, és minden gyerek bedől az idegen férfinek

Indexkép: pixabayAlexas_Fotos

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja