A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A leggyakoribb nyári gyermekbalesetek

Családinet - 2018-07-11
Előkerülnek a biciklik, gördeszkák, görkorcsolyák, a strandok megtelnek vidáman pancsoló lurkókkal, a játszótereken pedig reggeltől estig tart a játék. Számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy a gyermekek minél több időt tölthessenek a friss levegőn, ám ebből adódóan a sérülések, kisebb-nagyobb balesetek száma is megnövekszik ebben az időszakban.
A leggyakoribb nyári gyermekbalesetek

 

Hogyan élvezhetik mégis felhőtlenül a szünidőt?

"A nyári szünet a gyermekek számára egyet jelent a szabad játékkal, kalandokkal, izgalmas programokkal. A szigorú napirendet felváltja a kötetlen szórakozás, a gyerekek pedig nehezen tudják levezetni a felszabaduló energiákat. Fáradhatatlanok, de figyelmetlenebbek is, a játék hevében pedig gyakran nem tudják felmérni a veszélyhelyzetet. Sajnos gyakrabban éri őket sérülés, baleset, ezért nekünk, felnőtteknek fokozottabban kell rájuk figyelnünk, tapasztalataink szerint ugyanis a balesetek nagyon sok esetben odafigyeléssel elkerülhetők lennének. Ha megtanítjuk nekik a legfontosabb közlekedési szabályokat és felhívjuk a figyelmüket a lehetséges veszélyekre, azzal sokat tehetünk testi épségükért", mondta dr. Kálovics Tamás, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyásza.
 

Melyek a leggyakoribb nyári gyermekbalesetek?
 

 • Napégés, napszúrás:
  Gyermekek esetében fokozottan kell ügyelnünk a napvédelemre, még akkor is, ha csupán sétálni, vagy a játszótérre megyünk! Mindig kenjük be őket magas faktorszámú fényvédővel, a fejükön legyen egy könnyű, sildes sapka. Dél és három óra között pedig inkább pihenjenek, vagy játsszanak a hűs szobában, és semmiképp se tartózkodjanak a tűző napon.
   
 • Folyadékhiány:
  A játék hevében a gyerekek gyakran elfelejtenek inni. Ezért, ha elmegyünk valahová, mindig legyen nálunk innivaló – lehetőleg víz –, amellyel rendszeresen megkínáljuk őket. Már néhány korty is elegendő, hogy elkerüljük a folyadékhiány miatti kellemetlen tüneteket, mint például a fejfájást.
   
 • Csípések:
  A szabadtéri játékok és programok során gyakrabban fordulhat elő méh-, darázs-, szúnyog-, kullancs-, vagy hangyacsípés. Ha gyermekünk nem allergiás, elegendő a helyi kezelés. Ám, ha tudjuk, hogy a csípés allergiás reakciót válthat ki, legyünk sokkal óvatosabbak. Ha mégis megtörtént a baj, azonnal forduljunk orvoshoz. Ha gyermekünk táborozni megy, hívjuk fel a táborvezetők figyelmét az allergiájára! Esténként mindig nézzük át őket, hogy nincs-e bennük kullancs.
   
 • Horzsolások, ütések, esések:
  Bármennyire is igyekszünk megóvni gyermekünket, nem telhet el a nyár kisebb sérülések nélkül. Biciklizés és gördeszkázás közben adjunk rájuk térd- és könyökvédőt, bukósisakot és zárt cipőt, így csökkenthetjük az esetleges sérülések mértékét. Ha fürdőruha helyett pólóban és nadrágban kerékpároznak, kisebb felületen horzsolhatják le magukat.
   
 • Törések:
  Elég egy rossz mozdulat mászókázás, focizás vagy bringázás közben, és a kellemes játék akár veszélyes is lehet. Ha a sérülés komoly fájdalommal, duzzanattal jár, mindenképp forduljunk szakorvoshoz, aki megállapítja, hogy zúzódásról vagy törésről van-e szó, és ennek megfelelően ellátja a kis beteget. Fejsérülés esetén ne várjunk, keressük fel a legközelebbi kórházat. Legyünk körültekintők a trambulin használatakor is, egy rossz ugrás vagy érkezés során nem csak a végtagjaik sérülhetnek csúnyán, hanem komoly fejsérülést is szerezhetnek. Intsük a gyerekeket óvatosságra, és mindig ügyeljünk rájuk!
   
 • Vízi balesetek:
  Nyáron sajnos gyakran lehet hallani vagy olvasni tragikus kimenetelű vízi balesetekről. Nagyon fontos, hogy gyermekünket sose engedjük felügyelet és megfelelő óvintézkedések nélkül a vízbe, főleg akkor, ha nem jó úszó. Magyarázzuk el nekik, hogy miért annyira veszélyes a természetes vizekbe fejest ugrani, vagy mély vízbe ugrálni a vízibicikliről. A felnőttek felelőssége fokozott a vizes programok során, hiszen a fuldokló gyermek nem tud segítségért kiáltani. Ezért mindig legyen rajtuk a szemünk!
   
 • Közlekedési balesetek:
  Nyáron a közlekedési balesetek száma is megnő. A gyerekek leggyakrabban körültekintés nélkül lépnek le az úttestről, vagy szaladnak ki a busz mögül, de kerékpáros gázolás is okozhat végzetes kimenetelű sérülést. Hogy elkerüljük a bajt, a szünidő kezdetén ismételjük át gyermekünkkel a legfontosabb közlekedési szabályokat.

"Gyermekünk testi épsége a legfontosabb számunkra. Nincs is jobb dolog annál, mint látni a boldog arcát, ahogy elmeséli az aznapi élményei. Vigyázzunk hát rájuk, beszélgessünk velük, hogy ők is vigyázhassanak magukra, de a legfontosabb, hogy pozitív példát mutassunk nekik", tette hozzá a doktor úr.

Indexkép: pixabaycocoparisienne
Forrás: morpho.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja