SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

21 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2018-02-13
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
21 hónapos baba fejlődése

Segítők

Az „Éncsinálom!” vagy az „Egyedül!” kifejezések talán már gyakran előkerülnek csemetéd szótárából, ebből pedig előnyt kovácsolhatsz, ha engeded egy kicsit segíteni a házimunkában.
Az egyszerű feladatok mérhetetlenül boldoggá teszik majd: egy kis virágöntözés, tiszta ruha leszedése, vagy épp a koszosak szennyesbe, mosógépbe dobálása, esetleg önállóan feltörölni, amit kiöntött (majd ha nem figyel, áttörlöd te is) - ezek nem megterhelőek egy tipegő számára, segítik viszont az önállósodásban és az én-tudat kialakulásában. Az „Én vagyok, létezem” –élmény szorosan összefügg ebben a korban azzal, hogy „Én csinálom.”
A játék és a munka az ő szemükben még nem válik ketté, egy torony megépítése épp olyan szórakoztató számukra, mint kiszedegetni a műanyag tálkákat a mosogatógépből. Ezért semmiképpen se akadályozd meg gyermeked ilyen jellegű törekvéseit, inkább dicsérd meg az ügyességét. Persze eleinte inkább hátráltat, mint előremozdít a kis „segítség”, de számára nagyon hasznos mindez, és idővel te is profitálsz majd belőle. Ha mást nem, legalább annyit, hogy nem fog rád csodálkozni, ha nagyobb korában azt kéred, takarítsa ki a szobáját.

Tudtad, hogy akár már kétéves korában is aktívan besegíthet a házimunkába – és éppen vele teszel a legjobbat, ha hagyod? Nézd meg, mik lesznek az első feladatok, amikben kipróbálhatja magát >> Házimunka három évesen? Mégis mire jó?

 

Fogápolás

A fogmosás fontosságáról bizonyára eleget hallottál, arról azonban kevesebb szó esik, milyen nehéz egy vonakodó totyogót rávenni a műveletre. Egy kicsit érdemes ügyeskedni és játékossá tenni a feladatot, mert nagyon fontos, hogy ideje korán megszokja gyermeked a napi két fogmosást.
Mossatok fogat együtt, az utánzás elvén talán családi program és jó szokás válhat belőle. Tanítsd meg köpni a lurkód, először vízzel, a kádban, később próbáljátok eltalálni a lefolyót. Ha egy fellépőn vagy széken állva láthatja a tükörképét, élvezetesebb lehet a móka. Egy elemes vagy zenélő fogkefe is fokozhatja gyermeked fogmosási kedvét, és ügyelj rá, hogy az apró szájához illő, megfelelő méretű és puha sörtéjű legyen a fogkeféje.

További ötleteket itt találsz arról, hogyan szerettetheted meg vele a fogmosást >> Legyen öröm a fogmosás!

Nehéz feladat, ugyanakkor ne sinkófáljátok el - gondolj arra, mennyivel nehezebb lesz a fogorvosi székben megtartani egy kapálózó, lyukas tejfogú kétévest. A fogak védelmében érdemes mérlegelni azt is, mennyit használ a gyermeked nyugtató-játszó cumit és cumisüveget. Ha ezek egész nap a szájában lógnak, ideje lassan, apránként leépíteni őket. Cumi csak alváshoz, cumisüveg csak az alvás előtti kakaóhoz - szépen finoman segítsd hozzá, hogy lassan elhagyhassa.

Olvasd el szakértőnk véleményét a cumiról és a leszoktatásról >> Cumi vagy ujjszopás?

 

Viselkedés

Gyermeked mostanra minden bizonnyal fut, szalad, mászik és nem éred utol. Próbálgatja a toppantást, ugrást, dobást, rúgást, lépcsőzést – némelyekben segítséget igényel, mások már jól mennek. Ezeket a képességeket tökéletesíti majd kétéves korára, addig pedig különböző alkalmas és alkalmatlan helyzetekben folyamatosan gyakorolja.
Ha bárhová mentek, számolj plusz időt minderre – a nagymama lépcsőjét végig kell próbálgatni fokonként, a szomszéd ház autóbeállóján is fel-le kell szaladgálni indulás előtt, és így tovább.

A nem kívánatos viselkedés is megjelenik, hiszen gyermeked tanul. Ennek elvén próbálja ki, mi történik, ha harap, lökdösődik, vagy megüt másokat. S persze azt is fel kell deríteni, hogy csak akkor lesz sírás és szidás, ha egy kisfiút terít le a homokozóban, vagy a lányoknak szánt csínytevésnek is ugyanez a jutalma?

Nagyszerű agressziókezelési játékötleteket találsz az alábbi cikkben: Pozitív viselkedés kialakulását segítő játékok

Amíg határait keresgéli, ügyelj rá, hogy egyik helyzetet se reagáld túl. Ha fellök valakit, cserébe te pedig alaposan kiporolod a nadrágját, csak azt tanítod neki, hogy a verekedés rendjén való dolog. Légy határozott és következetes, de ne lőj túl a célon, csak mert dühös vagy, tartsd szem előtt a hosszú távú következményeket is.

Ha nem tudod, hogyan kezeld az ilyen helyzeteket, olvasd el az óvónő kincset érő, jól bevált módszereit >> Indulatkezelés játékosan

 

Testrészek

Gyermeked továbbra is folytatja saját testének, testrészeinek feltérképezését és beható vizsgálatát – beleérve a nemi szerveit is: fürdés és pelenkázás közben biztosan észrevetted, hogy piszkálja, húzgálja, felfedezi.
Emiatt nem kell aggódnod, természetes jelenség és nincs szexuális töltete, egyszerűen jó érzés számára és új, izgalmas tapasztalat, éppúgy, ahogy a kezei, lábai voltak egykoron. Nem kell hozzá kommentárt fűznöd, vagy tiltanod – az olyan elvont fogalmak, mint privát szféra vagy szemérem, még messze nem érhetőek egy ilyen korú gyermeknek. Ahogy nagyobb lesz, megfigyeli majd, hogy a felnőttek sem macerálják nyilvánosan bizonyos testrészeiket és fokozatosan leszokik róla.

Ha további, furcsa dolgokat tapasztalsz, melyekre nem találsz magyarázatot, olvasd el alábbi cikkünket >> Fiús anyukák: 8 dolog, amit tudnod kell kisfiad fütyijéről

 

Kistesó

Sok szülő választja ezt az időszakot arra, hogy újra gyermeket vállaljon, és nem véletlenül. Az ideális korkülönbség a testvérek között 2 és 3 év között van. Ilyenkor még kevéssé emlékszik vissza az eddigi egyke arra, amikor még csak az övé volt a szülők minden figyelme, de már nem annyira kicsi, hogy az anyuka kikészüljön a két apróság ellátása közben.
Túl korán nem érdemes egy totyogóval közölni a dolgot, hiszen nem érti még, ráadásul hosszú hónapokra nem tud visszaemlékezni. Az alkalmas pillanat utolsó trimeszter vége felé van, amikor már a pocakod igencsak gömbölyödik, és meg tudod mutatni neki: együtt tudjátok simogatni, vagy beszélhettek a kistesóhoz.
Valószínűleg ekkorra már a babaszobát is berendeztétek, így nagyobb gyermeked megnézheti a járókát, kiságyat, cumisüvegeket. Látogassátok meg az ismerősöket, akiknek kisbabájuk van - egy kis előgyakorlat gyanánt -, hogy megnézhesse, mennyire pici egy ilyen baba, és hogyan lehet hozzá közeledni. Nem fog még mindent érteni, amit mondasz, de a klassz nagytesóvá nevelés alapköveit fektetheted le azzal, ha hallja, hogyan beszélsz a kicsiről.

Mikor jöhet a tesó? Mennyi időnek kell eltelnie, hogy regenerálódjon az anya teste, és biztonságosan hordhassa ki a következő babát? Lelki szempontból hány év az ideális korkülönbség a tesók között? Hogy érzi majd magát a "középső gyerek"? Olvasd el >>

 

Frizura

Talán eljött az ideje az első hajvágásnak, még akkor is, ha gyermeked nem az a loknis, dús hajú típus. Ha örökmozgó és egy percre sem áll meg, jobb, ha szakemberre bízod az első igazítást. A kisfiúkat gyakran foglalkoztatja a hajnyíró, a kislányokat pedig a tükrös fésülködőasztalnál lehet esetleg maradásra bírni. Keresd meg a számotokra legbiztosabb és leginkább megnyugtató megoldást.

Olvasd el hasznos tanácsainkat, tippjeinket, hogy könnyebben menjen a hajvágás >> Hogyan vágjuk a baba haját?

A samponos hajmosás nem feltétlenül szükséges minden nap, heti egy, maximum két alkalom bőven elegendő. Az öblítés – hacsak nem vagytok rutinos úszók – problémás lehet. Tegyél gyermeked szemére egy összehajtott törülközőt, ha nem szereti a rá ömlő vizet.
Ha nem túl dús a haja, nem muszáj locsolni a fejére a vizet, egy jól átitatott szivacs is megteszi. A fésülködést – a fogmosáshoz hasonlóan – az utánzás elvén tudod bevezetni a legjobban, fésülködjetek együtt. Ha anyának vagy apának olyan frizurája van, melyben nem tud komoly kárt tenni a kis fodrász, engedjétek meg, hogy megpróbáljon megfésülni titeket.

A sorozat további részei:

Kép: Pixabay / Pexels

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja