SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

16 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2018-02-13
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
16 hónapos baba fejlődése

Teendők

Ahogy arra bizonyára a védőnő is felhívta a figyelmed, eljött a 15 hónapos oltás ideje, ezért ebben a hónapban minimum egyszer el kell látogatnotok a gyermekorvoshoz. Ezt a szurit a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen kapják a gyermekek és az orvosok általában a legsunyibb oltásként emlegetik. Olykor ugyanis azok a gyerekek is produkálnak tüneteket (kis kiütést, enyhe hőemelkedést, levertséget, kötőhártya gyulladás, nátha), akiknek egyébként meg sem szokott kottyanni a szuri, ráadásul akár 12-14 nappal az oltás után is jelentkezhetnek, amikor már szinte el is felejtettük azt.
Az oltási tünetek nem fertőzőek. Ha rosszkedvű, nyűgös lesz tőle a csemete, igyekezz javítani a közérzetén és felvidítani, egy-három nap alatt túl lesztek ezen a kis utózöngén.

Nézd meg, milyen oltásokra kell készülnötök még a jövőben és pontosan mikor >> Kötelező védőoltások és az oltások időpontjai 

Melyek a nem kötelező, de ajánlott védőoltások? Nézd át a listát és dönts belátásod szerint >>
Ajánlott védőoltások

 

Könyvek

A legtöbb kisgyermek szereti a könyveket. Néhányuk főleg lepakolni a polcról, puffanva a földre dobni, dobolni rajta, lengetni, vagy ráállni. Mások kinyitják és tépik a lapokat, egyes lurkók viszont leülnek és áhítattal csodálják a képeket.
Ha gyermeked az utóbbi csoportba tartozik, erősítsd meg a viselkedésében. Ha az elsőbe, az sem baj – a könyvek szeretete a kapcsolattal kezdődik és a kitartó püfölés is egyfajta kapcsolat.
Ülj le mellé, mutasd meg, mire valóak és mesélj belőlük. Mutasd meg az ismerős állatokat, utánozd a hangjukat, hogy gyermeked megtapasztalja: az igazi csoda a könyvek belsejében rejtezik.

Nem is gondolnád, milyen nagyszerű hatást fejtenek ki a mesék gyermekedre! Érdemes tovább olvasni: Mesével a gyermekkori agresszió ellen: ezért nagyon fontos, hogy pici korától kezdve mesélj a gyereknek

Néhány kis örökmozgó persze nehezen marad nyugton. Ha a te gyermeked is ilyen, a közös olvasáshoz olyan időpontot válassz, amikor alapvetően nyugodt. Elalvás előtt, vagy reggel ébredés után – bármikor, amikor úgy érzed, módotok van egy kis összebújásra és közös lapozgatásra. Nem árt, ha észben tartod, hogy ez a közös programotok maradhat meg a legtovább, ezért érdemes rászoktatni a kicsit.

Miért különösen jó, ha olvasol a picinek? Mit olvassatok? Néhány hasznos tanács a témában >> Mikor mit olvassunk babánknak? - A szavak fejlesztő erejéről

Nem is gondolnád, milyen csodálatos hatást fejt ki a kicsire, ha gyakran olvasol neki. Nézd meg, miért! >> Jót tesz a gyerek fejlődésének, ha olvasnak neki

 

Erőpróbák

Gyermeked ebben a korban kezdi próbálgatni az erejét veled szemben: elkezd ellenkezni, ha pedig már tud beszélni, a „nem!” rövid úton az egyik kedvenc szavává válik.
Ez a jelenség azt bizonyítja, hogy az értelmi fejlődés egy hatalmas szeletével kezd megbirkózni a kicsi: történetesen, hogy tőled különálló, önálló személy. Ennek felfedezése arra sarkallja, hogy egyedül tegyen meg dolgokat, akár a te ellenedben. Persze ez a - különben örvendetes - tény valószínűleg nem vigasztal akkor, mikor már fésülgeted az idegszálaid a szüntelen lázadástól.

Olvasd el hasznos cikkünket, melynek címe esetleg meglephet :) >> 6 ok, amiért örülj a hisztinek

A tanácsunk, hogy állj félre, térj ki az ilyen erőpróbálgatások elől, amikor csak lehetséges. Például a pólót, ha pecsétes lett kissé, ne cseréljétek le, ha nem akarja, nem érdemes belemenni a huzakodásba. Tartogasd a türelmed és az erőd a nagyobb horderejű problémákra, például ha verekszik, bánt titeket vagy a testvéreit, akkor azt már nem hagyhatod annyiban.

Mi az a 3 dolog, amit mindenképp próbálj meg, és mi az, amit kerülj, ha egy hisztiző csemetével kell huzakodnod? Olvasd el jól bevált tanácsainkat >> Hisztikezelési tippek - 3 dolog, amit ne tegyél, ha hisztizik a gyerek, és 3, amit mindenképpen

 

Félénkség

Ha gyermeked nehezebben melegszik bele a társasági helyzetekbe, általában félénknek nevezik. Holott lehet, hogy csak egy kis segítségre van szüksége, bátorításra, hogy ő is belevesse magát a „buliba” a gyerekek közt, vagy bármilyen családi összejövetelen.
Ha szorongónak látod, vagy úgy tűnik, izgul, fogd meg a kezét és mondd: „jó hangos ez a parti, igaz?” Ezzel kifejezed, hogy észrevetted, mi a baj, ugyanakkor támogatóként állsz mögötte. Semmiképpen ne erőltesd, hogy részt vegyen a játékban, ha azt látod, hogy kellemetlen számára az adott esemény.

Ha gyermeked introvertált, érdemes tovább olvasnod a témáról!

Szeretnél neki segíteni, de nem tudod, hogyan tedd? Összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot a szorongó gyermekekkel kapcsolatban, amit érdemes lehet elolvasnod >> 9 dolog, amit minden szorongó gyermek szülőjének meg kell próbálnia

 

Matatás

Gyakorlatilag szinte soha nem látni a gyermekedet üres kézzel, mert, ahogy fel- és alá szaladgál a lakásban, apró kezeiben mindig van valami: lakáskulcs, mobiltelefon, rúzs, toll, kupak... tárgyak, melyeket te minden nap használsz, ő pedig utánozni próbál téged. Természetesen nem kaphat meg mindent – maradandó élmény rúzs nyomait sikálni a falakról, bútorokról és függönyökről -, főként, hogy van, ami a lenyelés veszélyével fenyeget, esetleg az anyaga nem tesz jót a bőrének.
Próbálj mindennek egy olyan megfelelőt találni, mely ugyanúgy lenyűgözi, de nem tehet kárt a gyermekedben. Műanyag kulcsok, régi pénztárca, kiszuperált mobiltelefon, szinte bármi jó lehet. Ha mindezt bepakolod egy kosárba és hagyod, hogy egyenként rámolja ki, fedezze fel a tárgyakat, azzal nem csak fél percre biztosítasz majd számára izgalmas elfoglaltságot.

Nézd meg, mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy megóvd a balesetektől! >> A gyermekkori otthoni balesetek megelőzésének tízparancsolata

 

Beszéd

Ez a terület – a járáshoz hasonlóan – elég ingoványos, kezdetének időpontja nagyon széles sávon mozog. Lehet, hogy gyermeked már folyékonyan csacsog - különösen, ha lány -, ugyanakkor az is lehet, hogy még csak most formálja az első (már földi nyelven csengő) szavakat. A fiúk némelyike 2 éves koráig is halogatja a beszédet, nincs hát miért aggódnod. Ugyanakkor nonverbális jelei bizonyára elég kifinomultak, így könnyen meg tudja értetni magát másokkal.

Tudtad, hogy babád már azelőtt is meg tudja értetni magát veled, hogy elkezdene beszélni? Nézd meg, hogyan! >> Mi az a babajelelés?

Ha nagyon úgy látod, hogy cseppet sem iparkodik szóban kommunikálni, esetleg fél szemmel figyelheted: milyen a hallása, hogyan reagál zajokra, hangokra, zenére? Ha a csendesebb zörejekre is felkapja a fejét és irányba fordulva keresi annak forrását, nincs gond. Egyébként a legnagyobb segítség, amit a beszédhez adhatsz, hogy beszélsz hozzá: minden tárgyat megnevezel, meséltek, és képeskönyvet nézegettek. A következetesen visszatérő hangsorokra figyelj, mert valószínűleg az első szavait hallod, utána pedig már nincs megállás, egyszer csak azon kapod magad, hogy mondatokban beszélgettek.

Hány hónapos korától érti meg a kérdéseket? Olvasd el szakértőnk összefoglalóját >> A beszéd fejlődése

 

Harapás

Ebben a korban előfordul, hogy harapnak a gyerekek. Nem gonoszkodásból teszik, egyszerűen csak így pótolják a nyelvi kifejezőkészségük hiányosságait. Néha megesik, hogy dühösek, zavarodottak, vagy feszültek, esetleg szomorúak, vagy csak figyelemre vágynak. Ilyenkor – a szájához még mindig erősen kötődő – gyermek számára az egyetlen jó ötletnek egy harapás tűnik.

Ha a te gyermeked is rajtad vagy testvérén teszteli újonnan kinőtt fogacskáit, próbálj nyugodt maradni. Semmiképp se harapj vissza, hiszen azzal azt üzened, hogy van, amikor rendben van a harapás. A kiabálás, veszekedés csak tovább növeli a feszültséget csemetédben, aki valószínűleg amúgy is pattanásig feszült, különben nem harapott volna. Emiatt néha az elkövető hangosabban sír, mint az áldozat.
Mielőtt bármit tennél, ellenőrizd, hogy mindenki jól van-e és gondold végig, mi okozhatta a dolgot. Nem közeleg-e az alvás idő, nem éhes-e, vagy nem játszik-e közre valamely játék körüli konfliktus? Ha megtalálod az okot, azt kell megszüntetni és persze a kis harapdálóval kategorikusan közöld, hogy nem szabad. Ha téged harapott meg, szintén határozott Nem!-el reagálj, tedd le az öledből, vagy valami módon távolodj el tőle. Így tudod számára megmutatni, hogy bár ő azért harapott, hogy rá figyelj és közelebb kerüljön hozzád, ezzel épp az ellenkező hatást éri el. Addig is, míg megtanul beszélni, taníts neki egyéb, nonverbális interakciókat. Simogatás, ütögetés, taps, csapkodás, puszi, morci arc... ezekkel ki tudja fejezni érzelmeit más módokon is, mint a harapás.

Olvasd el, milyen módszerekkel előzik meg a gyermeki agressziót - például a harapást - az óvónők! >> Haragudni lehet, harapni nem!

A sorozat további részei:

Kép: tookapic / Pixabay

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja