SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

15 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2018-02-09
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
15 hónapos baba fejlődése

Testsúly

Ha aggodalmaskodtál már azon, mennyi lehet a gyermeked ideális súlya, most bizonyára össze lehetsz zavarodva. Főként akkor, ha örökmozgó csemetéd látszólag fény-evő életmódot folytat. Ha nagyon aktív, előfordulhat, hogy több kalóriát használ fel, mint amennyit bevisz, különösen akkor, ha esetleg legyűri valamilyen betegség. Ebben az esetben igyekezz táplálóbb ételeket kínálni neki.

Sok szülőnek viszont az okoz fejtörést, hogy számára – vagy az orvos adataihoz képest – a gyermeke túlsúlyosnak tűnik.  Ha a kicsi hurkás, mielőtt kétségbeesnél, jusson eszedbe, hogy még mindig baba-formája van, és dundisága mérséklődik majd: attól, hogy megállás nélkül mozog. Ha azonban sosincs olyan időszak, mikor vékonyabbnak látnád, és a gyermekorvos is úgy véli, van rajta egy kis felesleg, vedd komolyan a dolgot és különösen figyelj oda a táplálkozására.

Érdemes tudni, hogy a gyermekek növekedése, fejlődése egyszerre csak egyféleképpen történik, egyszerűbben szólva vagy széltében, vagy hosszában nőnek. Biztos tapasztaltad már, hogy bizonyos napokon felkelés után ránézve a gyerekre azon morfondírozol: vajon hogy nőtt 5 centit egyetlen éjszaka alatt? Nos, az ilyen időszakokban nő magasságra a lurkó, máskor pedig inkább hízik egy kicsit, újra babás, gömbölyded formája lesz. Ez a váltakozás így normális. Ha azonban kitartóan túl vékonynak, vagy túl husisnak találod, konzultálj az orvosotokkal és figyelj oda az egészséges, de tápláló, vagy épp némileg diétás, kalóriaszegény étrendre.

Amit pedig nem lehet elégszer megjegyezni: a nassolás egyik esetben sem praktikus hosszú távon, ezért kerülendő. Nasi helyett egy tál pucolt gyümölcs kiváló megoldás lehet. A kézbe fogható ételek segítenek az egészséges szokások kialakításában, mivel saját irányítása alatt a gyermek megtanulja kiismerni önmagát, és előbb-utóbb egyedül is felismeri majd, hogy mennyire éhes és mikor lakott jól.
Olvasd el az orvos tanácsait a gyermekek táplálására vonatkozóan – ha odafigyelsz minderre, súlyos betegségektől óvhatod meg gyermeked!

 

Szoptatás

Ha még mindig tudod szoptatni a gyermekedet, gratulálunk: ügyesek és szerencsések vagytok. A szoptatás számtalan előnye bizonyára nem ismeretlen előtted, és ezeket az egy évnél idősebb gyermekek is élvezhetik.
A bevitt vitaminok, tápanyagok és antitestek kétség kívül hasznosak, bizonyított, hogy a sokáig szoptatott gyerekek immunrendszere erősebb.
Ne aggódj, nem lesz túlságosan „függő”, ha nem választod el hamarabb, a kapcsolatotokat viszont erősíti, gyermeked pedig magabiztosabb is lesz később, nem csak egészségesebb, ha sokáig szoptatod.

Ha már lezártátok a szoptatás időszakát, s mindez érzékenyen érint téged, mindenképp olvasd el az alábbi gondolatokat! >> Ma vagyok utoljára az anyukád...

Nehezíti a dolgot, hogy erről többnyire mindenkinek van véleménye, és előfordulhat, hogy nem épp támogató jellegű megjegyzéseket fogsz hallani. Vértezd fel magad és ne bonyolódj bele ebből adódó vitákba, mert úgyis mindenki a maga igazát hajtja, ahhoz viszont – lássuk be – senkinek nincs köze, hogy mit csináltok az otthonotok nyugalmában. Bizonyára te sem okoskodtál bele a szoptatást korábban abbahagyók életébe a saját véleményeddel, joggal várhatod hát, hogy más is megtartsa a kéretlen gondolatait magának.

Ha bizonytalannak érzed magad, olvasd el szakértőnk fontos gondolatait a témáról >> Meddig szoptassunk?

 

Félelmek

Ha csemetéd olyan dolgoktól kezd rettegni, melyek eddig cseppet sem zavarták, az is csak egy újabb jele annak, hogy nyílik a kis értelme a világ felé, és egyre több dolgot vesz észre maga körül. Ha újabban a porszívó zaja kezdi zavarni, vagy a kedves szomszéd kutyus láttán fakad sírva, segíts neki abban, hogy az újonnan felfedezett dolgokkal is barátságot kössön. Ha a kád vált hirtelen rémisztő hellyé, akkor másszatok be együtt, akár szárazon is játsszatok benne, közösen pancsoljatok: hadd tapasztalja meg, hogy új keletű félelme – például attól, hogy ő maga is lecsúszhat a frissen felfedezett lefolyón – alaptalan. A legfontosabb, hogy semmit ne erőltess rá, mert azzal csak rontasz a helyzeten.

 

Betegség

Egy ilyen korú gyermeket bizony néha nehézkes kikúrálni a nyavalyákból, hiszen a gyógyszer rossz ízű (és különben is meg kellene állni, hogy bevegye), az orrszívás kellemetlen, ezért az általános komfortjából amúgy is kibillent lurkó valószínűleg rosszul tolerálja próbálkozásainkat. Az orvosi vizsgálat sem egy leányálom, ezért nem is szükséges minden apró náthával odaszaladni. Ha azonban az orrfolyás rosszabbodik, a köhögés kitartó és nagyon erős rohamokban érkezik, esetleg magas láz jelentkezik, mindenképpen konzultálj a gyermekorvossal.

További hasznos tudnivalók >> Mit kell tudni a bárányhimlőről, mumpszról, és más gyermekbetegségekről?

A vény nélkül kapható orvosságokból igyekezz a jobb ízűek közül választani. Soha ne keverd bele ételbe, italba, mert akkor a későbbiekben nem fogja elfogadni azokat akkor sem, ha már nem lesz benne a „rossz” íz. Az orrszívás sajnos nem elkerülhető, bár több fajta szerkezet kapható, keressétek meg azt a típust, ami a leghatékonyabb számotokra. Akkor se sinkófáljátok el, ha közelharc és ordítás kíséri a műveletet, ugyanis a pangó orrváladék fül-, vagy arcüreggyulladáshoz is vezethet.

Tudj meg többet a gyakori gyermekbetegségekről:


Nem tudod, melyik típust válaszd, melyik lehet a leghatékonyabb? Olvasd el erről szóló cikkünket! Orrfolyás gyerekkorban: orrszívó fajták és játékos gyakorlatok, amikkel könnyebben megtanulhatja az orrfújást

A nyűgös kis beteget igyekezz elszórakoztatni, ha szükséges, meséljetek. Hagyd pihenni, akár azon az áron is, hogy éjjel nem fog aludni. Ha tud, hadd aludjon!
Hogyan kötheted le a négy fal között lábadozó kis betegedet? Nézz szét otthoni játékötleteink között! Kis beteg a családban: hogyan kössük le a gyereket a négy fal között? - 18 otthoni játékötlet

 

Rendetlenség

Korábban esett róla szó, hogy egy ilyen korú gyermek egy apró hurrikánhoz hasonlatos – ez a jellemzés pedig kiterjed arra is, ami marad utána a lakásban. Mivel örömüket lelik a rámolásban, a polcok, szekrények kipakolása, játékos ládák kiborítása óriási örömöt okoz nekik.
(Ha folyton azt hallgatod a párodtól, hogy nem érti, mivel töltöd az egész napodat, mutasd meg neki az alábbi videót és azonnal megérti majd! :) >> Miért nincs semmire idejük a kisgyerekes anyukáknak?)

Többnyire a következő pillanatban már el is terelődik a figyelmük valami új felé, általában csak a nagy halomban álló játékok, edények, dobozok maradnak utánuk.
Még nem várhatod el gyermekedtől, hogy elpakoljon maga után, de a rendre szoktatást most kell elkezdeni. Mikor lefeküdt, minden nap rakj rendet utána! Ha ugyanis másnap olyan helyzetben kezdi a napot a kicsi, hogy jókora játékkupac és káosz van körülötte, játéka nem lesz nyugodt és kiegyensúlyozott, valamint nem fogja tudni, hol keresse kedvenceit.
A rendrakást természetesen még egy jó ideig te csinálod majd, sőt, lehet, hogy ha „besegít” az apróság, csak még több dolgod lesz, ám ha látja, hogy játék után el kell pakolni, egy idő után maga is megteszi majd.

Miért érdemes bevonni a pakolásba, "takarításba" minél fiatalabb korban? Olvasd el >> Házimunka három évesen? Mégis mire jó?

A pakoláshoz esetleg énekelhetsz egy szórakoztató dalocskát is, hogy becsalogasd a tevékenységbe a gyermeked. Ha valóban segít (pl. bedob egy darabot ő is a dobozba) dicsérd meg, hogy kedvet kapjon. Így lehet idejekorán elvetni a rendszeretés magvait.

 

Evőeszközök

Elérkezett az ideje, hogy asztali étkezési szokásokat kezdjetek el kialakítani. A palackok, cumisüvegek ideje lejárt és bár a csőrös poharaknak talán van még pár hónapjuk a mandátumuk lejártáig, ideje elkezdeni ismerkedni a pohárból való ivással. A legjobb nyáron belefogni - télen nagyon ügyelj rá, hogy csak kis mennyiséget adj, amennyitől nem fázik meg azonnal, ha magára borítja.
A szokásokat persze nehéz feladni, ezért próbálj kis lépésekben haladni. A legtovább valószínűleg az elalvás előtti cumisüveg marad veletek.
Most már a magas etetőszékben ő is csatlakozhat hozzátok a családi étkezéseknél, és ellesheti tőletek a mozdulatokat. Készülj nagy rumlira, de egy műanyag tálkában, babakanállal és villával engedd, hogy megpróbáljon önállóan enni. Számíts rá, hogy több megy mellé, mint a szájába, de valahol el kell kezdeni. Érdemes olyan fogásokon gyakorolni, amiket tudod, hogy kedvel, és nem annyira folyékonyak. Ezekkel lelkesebb lesz a próbálkozás és több lesz a sikerélmény is.

Nincs ötleted, mit főzz a picinek? Nézz szét finom és egészséges babareceptjeink között! >> Baba receptek

 

A sorozat további részei:

Kép: emrahozaras / Pixabay

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja