SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk hat hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Kicsink folyton izeg-mozog, egyre gyakrabban sikerül megfordulnia, még nem tud ülni, de már pár másodpercre megpróbálja magát kiegyensúlyozni. Megjelennek a mászás első jelei, előre-hátra hintázik négykézláb, egyre tudatosabban használja testét.
Mit játsszunk hat hónapos babánkkal?

Gesztusok és jelek

A legtöbb baba nyolc hónapos korára már képes az egyszerű kézjelekre, olyanokra, mint például az integetés. De nem fog ártani, ha már korábban elkezdünk neki ilyen jeleket mutatni, akár hat hónapos kortól, még akkor is, ha még nem képes leutánozni őket.

Kor: 6 hónap - 1 év
Fejlődési terület: kéz-szem koordináció, kommunikáció
Kellékek: nincs szükség rájuk

Játék menete: Kicsid tudja, mit akar. Csak azt nem, hogy kérje tőled, ha tanítunk neki néhány egyszerű jelet, ezt a frusztrációját csökkentheted, és ezzel egy időben a sajátodat is. Ezen felül ilyen jelek tanítása remek alkalom a közös játékra, és egy erősebb kötődés kialakítására. Ebben a korban még nem elég ügyes ahhoz, hogy magától sok és összetett mozgást leutánozzon, így tehát csak arra szorítkozzunk, ami minimálisan szükséges. Kezdjük két egyszerű jellel: az 'éhessel' és az 'álmossal'. Az álmos jeleként, vigyük a szánkhoz a kezünket egy darab étellel, és kérdezzük meg, „éhes vagy?” Az álmos jeleként dörzsöljük meg szemeinket, „álmos vagy?” Mindig, mikor megkérdezzük, használjuk a gesztust is, mikor látjuk, hogy valami hasonlót tesz, kérdezzük meg ismét, és ismételjük meg mi is a mozdulatot. Ne essünk kétségbe, hogy időt vesz igénybe, mire megismétli a jelet, talán sosem fogja, a hangsúly a kommunikáción és a szórakozáson van.

Fotós játék

Ahogy növekszik picink, egyre nagyobb kihívást jelent számára, hogy az ismerős arcokhoz neveket és szituációkat társítson.

Kor: 6 hónap - 1 év
Fejlődési terület: felismerési mintázat, finom motoros mozgás
Kellékek: egy kis fotóalbum képekkel

Játék menete: Vásárolj egy kis fotóalbumot, legjobb az olyan típusú, ahova laponként egy fotót lehet csak berakni. Töltsd fel gyermekedről és az életében szereplő személyekről készült képekkel, ez utóbbiak lehetnek rokonok, szomszédok, bébiszitter, más babák, háziállatok.

Add oda babádnak az albumot. Ülj le vele, és mutasd meg neki a képeket. Ahogy a finom motorikus képességei fejlődnek, főleg, ami a mutató és hüvelykujjat illeti, úgy tudja egyre jobban megragadni majd a lapokat, egy idő után a képeket is elkezdi majd nézegetni, és rájuk is mutat. Lehet, izgatottan felcsillan a szeme egy-egy ismerős arc láttán, vagy csak a színes képek ejtik továbbra is ámulatba. Bárhogy is legyen, tartsd az albumot a polcán vagy a játékládájában, hogy később is meg tudjátok nézni együtt.

Mozgó torony

El kell telnie még egy kis időnek ahhoz, hogy gyermeked kockákból építsen várakat, de arra már most is képes lehet, hogy ledöntse azokat. És minél nagyobbat puffannak, annál izgalmasabb.

Kor: 6 hónap - 1 év
Fejlődési terület: kéz-szem koordináció
Kellékek: egy rakás építőkocka

Játé menete: Ültessük gyermekünk ölünkbe, úgy hogy kifelé nézelődjön. Építsünk lehetőleg fa kockákból egy tornyot. Engedd, hogy elérje a kockákat, és lerombolja az építményedet.

Doboz Jancsi

Amikor gyermeked már érti a tárgyállandóság lényegét (egy dolog attól még létezik, hogy mi épp nem látjuk), bármilyen játék, amiben dolgok el- és feltűnnek, nagyon élvezetes számára. Annak ellenére, hogy a klasszikus, a dobozból hirtelen előugró bohócjátékok még félelmetesek gyermekünknek, egy szelídített változatát a háztartásban is megtalálható kellékekből megalkothatjuk.

Kor: 6 - 10 hónap
Fejlődési terület: tárgyállandóság megértése
Kellékek: joghurtos pohár, vagy bármilyen nagyobb papírdoboz, evőpálcika, toll, vonalzó vagy egy egyenes bot a kertből, ragasztó, egy kis színes játék, bábujj

Játék menete: Lyukasszuk ki a doboz alját középen, annyira, hogy beférjen az evőpálcika, a toll vagy a vonalzó. Ragasszuk a hegyére a kis játékot vagy húzzuk rá az ujjbábút. Most már van egy házilag készített előugrós játékunk. Húzd le a dobozba a pálcikára tűzött játékot, úgy hogy gyermeked azt még ne lássa, majd hirtelen lökd fel.

Hangjáték

Ahogy babád egyre nagyobb lesz, váratlan helyeken felcsendülő hangok, zajok egyre jobban felkeltik érdeklődését. Ezen felül, ebben a korban kezdi megérteni, hogy a hangok és az azt megelőző mozgások összefüggésben állnak. Hogy honnan vegyünk újabb és újabb hangokat kiadó eszközöket? Egyszerű. Nézzünk szét a konyhaszekrényben!

Kor: 4-8 hónap
Fejlődési terület: hallás
Kellékek: konyhai eszközök

Játék menete: Menjünk be kicsinkkel a konyhába, innentől kezdve minden rajtunk áll, legyünk kreatívak! Töltsünk meg egy poharat vagy átlátszó üveget vízzel és fújjunk bele szívószállal, a keletkező buborékok hangja azonnal felkelti csemeténk érdeklődését. Húzzunk egy fém kanalat egy fém edény falán végig. Gyűrögessünk meg előtte egy darab sütőpapírt. Kapcsoljuk be a sütő időmérőjét, nyissuk és csukjunk be dobozokat.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?

Kép forrása: pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja