A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk öt hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Babánk ilyenkor már emelgeti fejét, érdeklődéssel szemléli környezetét, megpróbál megfordulni. Már felismer egy-két arcot, utánozni próbálja a grimaszokat, kézzel megragadja és tartja az elért tárgyakat.
Mit játsszunk öt hónapos babánkkal?

Hol a játékom?

Ahogy babád elkezdi forgatni fejét, a tárgyállandóság lényegiségét kihasználva (csak azér, mert valamit nem látunk, attól még ott van, és létezik) jó kis bújócskázós játék alakulhat ki.

Kor: 4 hónap - 1 év
Fejlődési terület: tárgyállandóság természetének megértése
Kellékek: egy csörgő vagy más kis játék, különböző méretű dobozok

Játék menete: Rakd be a játékot vagy a csörgőt egy kis dobozba. Tedd a dobozt egy nagyobba, azt egy még nagyobba, így folytatva egészen legalább ötig. Állítsd össze ezt a szettet kicsid előtt, majd kérdezd meg tőle, hogy hol a játék.

Miközben figyel, nyisd ki a legnagyobb dobozt, vedd ki a következőt és kérdezd meg, "ebben van a játékod?" Ismételd meg egészen az utolsóig, majd a végén kiálts fel nagy örömmel "itt a játékod!". Engedd, hogy megfogja azt.  Talán még nem érti a rétegek jelentőségét, de maga a cselekmény menete teljesen el fogja bűvölni.

Hallod a hangod?

Az első alkalom, amikor a csecsemőd meghallja a saját hangját felejthetetlen, talán először nem jön rá, hogy saját magát hallja, nézni őt, ahogy rájön, egy remek móka.

Kor: 5 hónap - 3 év
Fejlődési terület: hallás és szóbeliség
Kellékek: felvevő eszköz

Játék menete: Bármilyen felvevő eszköz jó ehhez a játékhoz, legyen az egy régi szalagos magnó, annak digitális változata, vagy a mobilod. Helyezd készenlétbe a felvevő eszközt, és kapcsold be, majd vedd rá, hogy kezdjen "beszélni": mutasd meg neki a képeskönyvét, csikizd meg a talpát. Próbálj csendben maradni, hogy minél kevesebb más hang legyen a felvételen. Miután már elég hanganyagod van, játszd le neki a szalagot. Az elkövetkezendő hónapokban játszd le a "kulcs" hangokat addig, míg meg nem érti a dolgot. El is rakhatod a kazettát emlékbe a fotók és videók mellé.

Rodeózzunk!

Kicsink szeret meglepődni, és kitalálni, vajon mi történhetett, ez egy fajta tanulási mód arra, hogy megértse, a cselekvéseknek következményei vannak.

Kor: 5 hónap - 1 év
Fejlődési területek: ok-okozat megértése
Kellékek: nincs szükség rájuk

Ülj le egy székre, zárd össze a térdedet, ültesd a babádat a combodra, úgy hogy feléd nézzen, és lába mindkét irányban lelógjon. Tartsd meg gyermeked a derekánál fogva, majd mozgasd térdeddel lassan fel-le. Közben kitalálhatsz rá egy mondókát: „Ilyen mikor egy kisasszony lovagol, gyi-gyi-gyi, ilyen mikor egy kisasszony lovagol gyi-gyi-gyi”. Az utolsó gyi-nél pedig óvatosan nyissuk szét a lábunkat, hogy egy kicsit közé süllyedjen, természetesen ügyeljünk arra, hogy ne essen le.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?

Kép forrása: pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja