SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vérző mellbimbó szoptatás alatt - nem lesz tőle baja a babának?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-19
Szoptatás alatt előfordulhat minden anya rémálma: amikor a mellbimbó érzékeny, kisebesedik, esetleg vérzik is, a szoptatás pedig kellemetlenné, fájdalmassá válik. Szakértőnk segít abban, hogy mi a teendő ilyenkor.
Vérző mellbimbó szoptatás alatt - nem lesz tőle baja a babának?

A témában Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésekre. 

A kisebesedett mellbimbó kezelése

Mi a teendő, ha szoptatás alatt fáj, érzékeny, kisebesedik a mellbimbó, esetleg vérzik is? 

Mindenképpen a szoptatási gyakorlatot, a pozíciót, magát a mellretapadást érdemes megnézni, megvizsgálni. 

Fontos észrevételezni a kisbaba száját, nyelvét, szívó technikáját. Ebben szoptatási tanácsadó, védőnő is tud segíteni.

Ha a mellbimbó vérzik, akkor is lehet folytatni a szoptatást, így a vér a kakival vagy a bukással távozni fog. Bár kétségkívül nagyon ijesztő lehet, de ez sem ok arra, hogy a szoptatást megszüntessük. Átmeneti megoldás lehet, hogy pár alkalommal fejjünk, és szoptatásbarát módon a lefejt tejet adjuk oda a babának, pl. itatópohárból.
 

Mivel segíthetjük elő a sebgyógyulást? 

A legcélszerűbb az okot megtalálni, majd azt megszüntetni. Legelső körben anyatejet érdemes rá kenni, sokat szellőztetni a sebes bimbót.

A nevével ellentétben a bimbóvédő nem védi a bimbót, vagy legalábbis nagyon kevés esetben. Rutinszerű használata sohasem ajánlott. Sőt, egy rosszul megválasztott bimbóvédő még ártalmasabb is tud lenni, még mélyebb sebeket képezhet.

Ha nagyon fájdalmas a szoptatás, akkor finoman válasszuk le a ciciről a babánkat, majd próbáljuk meg újra mellre tenni. Érdemes pózt váltani, vagy mélyebben "belehúzni a cicibe", hogy ne csak a bimbón csüngjön a baba.

Sebes bimbót eredményezhet még, ha a baba nyelve le van nőve, ezt is célszerű ellenőrizni.


Másképp szoptassunk-e sebes mellbimbóval? A komfortszopit ilyenkor kerülni kell?

Bár az édesanyák többsége az első napokban még fájdalmasabb szoptatásról számol be, 2 hetes kor körül ezeknek a fájdalmaknak jelentősen enyhülni kell. Mindenkinek más és más a fájdalomküszöbe, és egy apró seb is nagyon tud fájni. Az azonban nem normális, ha huzamosabb ideig jár fájdalommal a szoptatás. 

Érthető, hogy sebes mellel, fájdalmas mellbimbóval nem szeretnek szoptatni hosszabban, így előfordul, hogy nem bírja az anya a komfortcicizést. A szakértő azt tanácsolja, hogy helyette sok-sok testkontakust biztosítsunk a baba számára. Nem indokolt azonban ilyen esetben sem a játszó/nyugtató cumi használata a komfortcicizés pótlása céljából. 


Mi a teendő akkor, ha a babának szájpenésze van? Elkaphatunk valamilyen fertőzést?

Ha a babának szájpenésze van - és ezt gyermekorvos vagy védőnő állapította meg -, akkor az anyával együtt kezelni kell. Sebes mellbimbó esetén különösen figyelni kell, nehogy a kórokozó bejusson, és mellgyulladás legyen a vége.

  • Minden szoptatás előtt és után is érdemes lemosni a mellet.
  • Sterilizálni kell minden olyan dolgot, amivel a baba szája és az anya melle érintkezik.
  • Fokozott tisztaság és fertőtlenítés ajánlott ebben az időszakban.
  • Ajánlott sokat szellőztetni a mellet.
  • A melltartóbetétet pedig - ha volt - érdemes elhagyni, vagy gyakran cserélni. 


Mennyi idő alatt gyógyul be a kisebesedett mellbimbó? Mikor kell orvoshoz fordulni vele? 

Mihamarabb érdemes segítséget kérni. Pár napig lehet várni és próbálkozni, de ha nem javul a helyzet, vagy romlik, akkor ezt jelezni kell. Szerencsére léteznek TB finanszírozott szoptatási ambulanciák, pl. a Bethesda Gyermekkórházban vagy a Semmelweis Egyetemen, ahol szakemberek tudnak segíteni.

Mellgyulladás esetén, ha a panaszok nem enyhülnek 24 órán belül, akkor forduljunk orvoshoz! Ebben az esetben is fontos, hogy a gyakori, igény szerinti szoptatás folytatódjon, az anyuka pihenjen. A mell masszírozása sohasem lehet fájdalmas! Két szoptatás között pedig a mellre való hideg borogatás javasolt.

Indexkép: Jonathan Borba fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja