5 tévhit a tápszerről, amit szülőként nyugodtan figyelmen kívül hagyhatsz

Edina Dózsa - 2020-02-14
A terhesgondozás sokféle felkészítő tanfolyamainak talán egyik legelhanyagoltabb témája a szoptatás. Valahogy természetesnek tűnik, hogy majd kialakul, hisz elviekben a természet ellátott minden anyát a szoptatáshoz szükséges alapokkal. Aztán szülés után jön a valóság, és van, akinek tényleg úgy sikerül a szoptatás, mintha arra született volna - és vannak, akik bármennyire is küzdenek érte, nem tudják a csecsemőjüket anyatejjel táplálni. Ez ma minden harmadik anyuka problémája hazánkban.
5 tévhit a tápszerről, amit szülőként nyugodtan figyelmen kívül hagyhatsz

Kedves Sorstárs Anyukák!

Az első babámmal a végsőkig küzdöttem, hisz azt tanultam, hogy az anyatejnél nincs jobb. Legalább féléves koráig minden babának ez lenne a legideálisabb táplálék. Kisebb vagyont költve eszközökre és tanácsadókra, a második hónap végén nyilvánvalóvá vált, hogy a kisfiam gyarapodását nem tudom tovább anyatejjel ellátni. Zokogva kevertem össze az első adag tápszert és hallgattam, ahogy az üres pocijába zubogott bele a “méreg”. Két napig tartott az önostorozás, felváltva bőgtem és nevettem. Nem voltam képes anyatejjel táplálni a fiamat, de csodaként hatott, hogy mivel már nem volt állandóan éhes, abbamaradtak az őrült sírások és egy kedélyesebb csecsemőt kaptunk. Szebbek lettek a napok, kisfiam is szépen gyarapodott. Most 3,5 éves, első betegségét az oviból hozta haza, látszólag nem butább a kortársainál, jó humorú, energikus kissrác, és nagyon szoros a kapcsolata mindkettőnkkel.

Hosszú időbe telt, mire legyinteni tudtam a sok lesajnáló megjegyzésre, a saját lelkiismeretemmel küzdöttem leginkább. Azóta ezt a belső harcot megvívtam, mostanra már nevetni  is tudok azokon a tévhiteken, amiket a tápszeres táplálásról hallottam. Szerencsére a saját tapasztalatom is azt mutatja, de ami fontosabb, a tudomány is mellénk áll és sorban cáfolja ezeket a felvetéseket:


Első tévhit: A tápszeres babák betegesebbek anyatejes társaiknál

A korszerű tápszerek már olyan anyagokat, vitaminokat is tartalmaznak, amelyek hatékonyan támogatják az immunrendszer működését. Önmagában a tápszeres táplálás sosem okolható a szervezet gyengébb ellenállóképességéért.


Második tévhit: A tápszeres babák könnyen elhíznak

A tápszerek éppen annyi kalóriát tartalmaznak, amennyi a baba egészséges fejlődéséhez szükséges. Megfelelő adagolás mellett kizárható a túlzott súlynövekedés. Túletetés lehetséges, de ez nem a tápszer, hanem az azt adagoló szülő, gondozó hibája.


Harmadik tévhit: A tápszeres táplálással nehezebben alakul ki kötődés

Tény, hogy a szoptatás természeténél fogva bőrkontaktuson alapul, de szerencsére nem ez az egyetlen lehetőség, hogy közel tudjunk kerülni a babánkhoz.
Ráadásul cumisüveggel apa is etethet, igy ott is korábban alakulhat ki szorosabb kapcsolat. Sőt, ha a pólót levetjük, már kész is a bőrkontaktus, hm?  


Negyedik tévhit: A tápszer rosszabb összetételű táplálék, mint az anyatej

A forgalomban lévő tápszerek összetételének szigorú szabályozása garantálja, hogy a tápszer biztosan tartalmazza a babák fejlődéséhez szükséges összetevőket, fehérjét, vitaminokat, és ásványi anyagokat.


Ötödik tévhit: A tápszeres babák intelligenciája alacsonyabb

A megoldás itt is a tápszerek összetételében keresendő: vasban és telítetlen zsírsavakban gazdagok, így ennek köszönhetően a tápszeres babák is hozzájutnak az agyacskájuk fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokhoz.

Anyukák! Ha valamiért nem megy a szoptatás és az orvosotok is azt javasolja, ne hezitáljatok, a tápszeres táplálás nem a világvége! Ez egy nagyon jó alternatíva, sokkal jobb, mint a régmúlt időkben alkalmazott tehéntej, vagy a korai hozzátáplálás megkezdése.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Beeki / pixabay

Forrás:

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.