"9 éves koráig szoptattam a lányomat, de még folytattam volna, ha szeretné"

Kercsó Dorottya - 2020-01-30
9 éves koráig szoptatta legfiatalabb lányát egy brit anyuka, és azt mondja, ha a gyermek kérné, bármikor újrakezdené vele.
"9 éves koráig szoptattam a lányomat, de még folytattam volna, ha szeretné"

Sharon Spink foglalkozását tekintve színésznő és költő, mégis leginkább arról híres, hogy büszkén vállalja ország-világ előtt: 9 éves koráig szoptatta a legfiatalabb gyermekét, Charlotte-ot.

Sharon a The Morning Show című műsorban elmondta: legidősebb lánya már 31 éves, Charlotte a negyedik a sorban. Az első hármat csak néhány hétig, legfeljebb hat hónapig szoptatta, a közben eltelt időben azonban tájékozódott a témában. Megtudta, hogy az anyatejnél jobbat nem tud adni a gyermekének, és a WHO is 2 éves korig vagy azon túl ajánlja a szoptatást – felső életkori határ nélkül.

Ő pedig hagyta. Az utolsó években már nem ajánlotta fel soha a lehetőséget a kislánynak, de ha ő kérte, nem utasította el. Charlotte egyre kevésbé igényelte a szoptatást, a végén mér heteket is kihagyott egy-egy alkalom között, végül, amikor már több hónapja nem kerített rá sort, édesanyja is kimondta: akkor ennyi volt. A kislány szerint egyébként végig volt teje, de anyja ezt ekkor már nem vette észre.


Lehet így független embert nevelni?

„Szülőként és anyaként evolúciós értelemben egyetlen dolgunk van: hogy olyan független személyiséggé neveljük a gyerekeinket, akik nélkülünk is képesek megélni. Szerintem aki egy kilencéves gyereket szoptat, pont ennek a feladatnak nem tesz eleget” – vélekedett a műsorba meghívott újságíró, Rachel Halliwell. Elmondta, hogy maga is sokáig szoptatott, a legkisebb gyermekét 2 éves koron is túl, amibe – belátja – az is közrejátszhatott, hogy jól esett neki, hogy van még kivel babáznia. Azonban amikor egy nap az egyébként késsel-villával evő és pohárból ivó gyerek az áruház közepén kezdett cicit követelni, úgy döntött, itt az ideje véget vetni ennek.


Senki sem bántja a kislányt

Sharon szerint a kislány iskolatársai nem tudtak minderről, mert Charlotte nem beszélt róla. Ő maga az interneten sok bírálatot kapott, de szemtől szembe senki nem szólta meg. A gyerekek jópofának tartották, hogy osztálytársuk időnként szerepel a tévében, de hogy milyen témával kapcsolatban, az nem érdekelte őket.

Azt a vádat pedig, hogy kislánya emiatt ne lenne önálló, határozottan visszautasítja. Szerinte Charlotte sokkal talpraesettebb, mint a kortársai, mindent maga szeretne megcsinálni, és ebből néha még veszekedés is kirobban a családban. Az azonban emellett tagadhatatlan, hogy négy gyermeke közül vele a legszorosabb a kapcsolata, amiért ő egyértelműen az extrém hosszú szoptatásnak hálás.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Career-Business Box/youtube

 

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.