SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hasfájás, görcsök terhesség alatt - Mi az, ami normális, és mikor van baj?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-28
Terhesség alatt jelentkezhetnek alhasi görcsök, fájdalmak a kismamáknál. Ezek legtöbbször ártalmatlanok, mégis nagyon ijesztőek tudnak lenni. Vannak azonban olyan hasfájás típusok, amelyek vetélésre, koraszülésre, vagy más bajra is utalhatnak.
Hasfájás, görcsök terhesség alatt - Mi az, ami normális, és mikor van baj?

Normális-e a hasfájás és görcsölés a terhesség alatt?

A terhesség alatt előfordulhat, hogy időnként görcsöl a hasunk, hiszen a növekvő méh kiválthat görcsöket. Ilyenkor a magnéziumpótlás és a megfelelő folyadékbevitel enyhíthet a panaszokon.

Ellenben ha valakinek egyre erősödő, szűnni nem akaró alhasi görcse van, ami ráadásul adott esetben még vérzéssel is párosul, és nem javul pihenéssel, magnéziummal sem, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni! 

A jó hír azonban az, hogy a terhesség alatti hasfájás legtöbbször ártalmatlan. Mégis érdemes figyelni a jeleket és időben orvoshoz fordulni, ha baj van!


A hasfájás lehetséges okai várandósan

Hasfájás, görcsök a terhesség első heteiben
 

  • az alhasi görcsök magára a terhességre is felhívhatják a figyelmet, sok nő számol be arról, hogy a megtermékenyített petesejt megtapadásakor fájdalmat érez. Ezt másnéven beágyazódási fájdalomnak hívják, amit enyhe vérzés, úgynevezett beágyazódási vérzés is kísérhet.
  • a húgyhólyag növekedése is járhat némi fájdalommal, görcsökkel. 
  • a hormonális változások következtében a terhesség első trimeszterében sok nő számol be felfújódásról, gáztermelésről és székrekedésről. Ezek is okozhatnak alhasi panaszokat, görcsöket. 
  • a görcsök azonban, amelyek nem akarnak megszűnni, és vérzéssel is párosulnak, vetélésre is utalhatnak.


Hasfájás a második trimeszterben

Általában a kismamák arról száámolnak be, hogy a terhesség közepe a legbékésebb időszak, ilyenkor jelentkezik a legkevesebb terhességi tünet. Kivéve persze, ha valaki ikreket vár, akkor ugyanis már ilyenkor is nagyon nagy a méh mérete. 

A második trimeszterben hasfájást, illetve görcsöket okozhat: 

  • a méhet tartó szalagok húzódása. Ilyenkor tulajdonképpen az történik, hogy növekszik a méh, ezért ezt a kismama görcsök formájában élheti meg
  • ha valakinek fibriómája van. Ez egy húgyúti rendellenesség, jellemzően a terhesség 15. és 18. hete között kezdődik a fájdalom. 


Görcsök a harmadik trimeszterben

A harmadik trimeszterben már jóval több fájdalommal és görccsel találkozhat a kismama, mint a másodikban. 

Ilyenkor: 

  • lehetnek úgynevezett Braxton-Hicks féle összehúzódásai, vagy más néven jóslófájásai a várandós nőnek. Lényege, hogy hasonló összehúzódást él át a kismama, mint a szüléskor, de ez a fájdalom még nem vezet szüléshez. 

Fontos, hogy ha a harmadik trimeszterben járunk és hirtelen jelentkező, szűnni nem akaró fájdalmat élünk át, akkor forduljunk orvoshoz, mert ez a koraszülés jele is lehet!

Amikor normális is lehet a fájdalom: 

  • Szexuális együttlét során is felléphet fájdalom, de ez ártalmatlan is lehet. Ilyenkor fontos a pihenés és a megfelelő folyadékpótlás. A fájdalomért ilyenkor a méhet tartó izmok és szalagok nyúlása a felelős. 


Veszélyt jelző görcsölések, fájdalmak
 

  • Koraszülés jele lehet, ha egy óra alatt hat vagy annál több összehúzódást tapasztalunk. Rózsaszínes folyással társulhat. 
  • Ha szédülünk, görcsölünk és ehhez még vérzés is társul, az a méhen kívüli terhesség egyik jele is lehet. 
  • Görcsölés vérzéssel együtt utalhat vetélésre is!
  • Erős hasi vagy hátfájdalom, ami hányingerrel, hányással, esetleg lázzal is párosul, komoly problémákra utalhat. Például epekőre, vesekőre, vakbélgyulladásra. 


A hasi fájdalom enyhítése

A fájdalom enyhítésére a szakértők a következőket ajánlják: 

  • pihenés
  • alvás
  • megfelelő folyadékfogyasztás
  • meleg zuhany
  • séta
  • olyan fájdalomcsillapító, melyet várandósság alatt is lehet szedni

Ha bármilyen szokatlant észlelünk várandósságunk alatt, akkor nyugodtan keressük fel a nőgyógyászunkat! Inkább menjünk el feleslegesen, minthogy ne menjünk el, ha esetleg mégis baj lenne! Ne félj attól, hogy túl aggódónak fog tartani - az a dolga, hogy ilyen esetben megvizsgáljon és kezeljen, ha pedig erre nincs szükség, akkor megnyugtasson.

Nyugodt, problémamentes babavárást kívánunk!

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást! Terhesség során fellépő vérzés, görcs esetén keresd fel nőgyógyászod, egyedül ő tud a vizsgálat után biztosat mondani arról, hogy milyen okból jelentkeztek a tüneteid.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja