SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hasfájás, görcsök terhesség alatt - Mi az, ami normális, és mikor van baj?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-28
Terhesség alatt jelentkezhetnek alhasi görcsök, fájdalmak a kismamáknál. Ezek legtöbbször ártalmatlanok, mégis nagyon ijesztőek tudnak lenni. Vannak azonban olyan hasfájás típusok, amelyek vetélésre, koraszülésre, vagy más bajra is utalhatnak.
Hasfájás, görcsök terhesség alatt - Mi az, ami normális, és mikor van baj?

Normális-e a hasfájás és görcsölés a terhesség alatt?

A terhesség alatt előfordulhat, hogy időnként görcsöl a hasunk, hiszen a növekvő méh kiválthat görcsöket. Ilyenkor a magnéziumpótlás és a megfelelő folyadékbevitel enyhíthet a panaszokon.

Ellenben ha valakinek egyre erősödő, szűnni nem akaró alhasi görcse van, ami ráadásul adott esetben még vérzéssel is párosul, és nem javul pihenéssel, magnéziummal sem, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni! 

A jó hír azonban az, hogy a terhesség alatti hasfájás legtöbbször ártalmatlan. Mégis érdemes figyelni a jeleket és időben orvoshoz fordulni, ha baj van!


A hasfájás lehetséges okai várandósan

Hasfájás, görcsök a terhesség első heteiben
 

 • az alhasi görcsök magára a terhességre is felhívhatják a figyelmet, sok nő számol be arról, hogy a megtermékenyített petesejt megtapadásakor fájdalmat érez. Ezt másnéven beágyazódási fájdalomnak hívják, amit enyhe vérzés, úgynevezett beágyazódási vérzés is kísérhet.
 • a húgyhólyag növekedése is járhat némi fájdalommal, görcsökkel. 
 • a hormonális változások következtében a terhesség első trimeszterében sok nő számol be felfújódásról, gáztermelésről és székrekedésről. Ezek is okozhatnak alhasi panaszokat, görcsöket. 
 • a görcsök azonban, amelyek nem akarnak megszűnni, és vérzéssel is párosulnak, vetélésre is utalhatnak.


Hasfájás a második trimeszterben

Általában a kismamák arról száámolnak be, hogy a terhesség közepe a legbékésebb időszak, ilyenkor jelentkezik a legkevesebb terhességi tünet. Kivéve persze, ha valaki ikreket vár, akkor ugyanis már ilyenkor is nagyon nagy a méh mérete. 

A második trimeszterben hasfájást, illetve görcsöket okozhat: 

 • a méhet tartó szalagok húzódása. Ilyenkor tulajdonképpen az történik, hogy növekszik a méh, ezért ezt a kismama görcsök formájában élheti meg
 • ha valakinek fibriómája van. Ez egy húgyúti rendellenesség, jellemzően a terhesség 15. és 18. hete között kezdődik a fájdalom. 


Görcsök a harmadik trimeszterben

A harmadik trimeszterben már jóval több fájdalommal és görccsel találkozhat a kismama, mint a másodikban. 

Ilyenkor: 

 • lehetnek úgynevezett Braxton-Hicks féle összehúzódásai, vagy más néven jóslófájásai a várandós nőnek. Lényege, hogy hasonló összehúzódást él át a kismama, mint a szüléskor, de ez a fájdalom még nem vezet szüléshez. 

Fontos, hogy ha a harmadik trimeszterben járunk és hirtelen jelentkező, szűnni nem akaró fájdalmat élünk át, akkor forduljunk orvoshoz, mert ez a koraszülés jele is lehet!

Amikor normális is lehet a fájdalom: 

 • Szexuális együttlét során is felléphet fájdalom, de ez ártalmatlan is lehet. Ilyenkor fontos a pihenés és a megfelelő folyadékpótlás. A fájdalomért ilyenkor a méhet tartó izmok és szalagok nyúlása a felelős. 


Veszélyt jelző görcsölések, fájdalmak
 

 • Koraszülés jele lehet, ha egy óra alatt hat vagy annál több összehúzódást tapasztalunk. Rózsaszínes folyással társulhat. 
 • Ha szédülünk, görcsölünk és ehhez még vérzés is társul, az a méhen kívüli terhesség egyik jele is lehet. 
 • Görcsölés vérzéssel együtt utalhat vetélésre is!
 • Erős hasi vagy hátfájdalom, ami hányingerrel, hányással, esetleg lázzal is párosul, komoly problémákra utalhat. Például epekőre, vesekőre, vakbélgyulladásra. 


A hasi fájdalom enyhítése

A fájdalom enyhítésére a szakértők a következőket ajánlják: 

 • pihenés
 • alvás
 • megfelelő folyadékfogyasztás
 • meleg zuhany
 • séta
 • olyan fájdalomcsillapító, melyet várandósság alatt is lehet szedni

Ha bármilyen szokatlant észlelünk várandósságunk alatt, akkor nyugodtan keressük fel a nőgyógyászunkat! Inkább menjünk el feleslegesen, minthogy ne menjünk el, ha esetleg mégis baj lenne! Ne félj attól, hogy túl aggódónak fog tartani - az a dolga, hogy ilyen esetben megvizsgáljon és kezeljen, ha pedig erre nincs szükség, akkor megnyugtasson.

Nyugodt, problémamentes babavárást kívánunk!

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást! Terhesség során fellépő vérzés, görcs esetén keresd fel nőgyógyászod, egyedül ő tud a vizsgálat után biztosat mondani arról, hogy milyen okból jelentkeztek a tüneteid.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja