SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A magzatvíz szivárgás jelei

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-30
Ha megreped a magzatburok, az magzatvíz szivárgáshoz vezethet. Ilyenkor jelentősen megnőhet a hüvelyi fertőzés kockázata, ami a babára is veszélyt jelenthet. Ha magzatvíz szivárgást veszünk észre magunkon, akkor fontos, hogy minél előbb orvoshoz forduljunk!
A magzatvíz szivárgás jelei

Tudnivalók a magzatvízről


Mi is az a magzatvíz? 

A magzatvíz vízszerű, színtelen folyadék, illata édeskés. A magzat védelméért felel. Megóvja őt a kiszáradástól, a nyomáskülönbségtől, a hőmérséklet változástól és a külső hatásoktól is. 

A magzatvizet a baba lenyeli, így tanulja meg a légző és nyelő mozgásokat. A magzatvíz három óránként cserélődik: felszívódik a magzat bélrendszerén és a magzatburok belső rétegén keresztül.


A magzatvíz mennyisége

A terhesség alatt a magzatvíz mennyisége változik, folyamatosan nő: 

  • az első trimeszter végére kb 60 ml
  • félidőben nagyjából 300 ml
  • a harmadik trimeszter végére pedig már 1000-1500 ml körül van. 


A magzatvíz szivárgása

Mivel a magzatvíz színtelen és vízszerű, így nehéz észrevenni, ha szivárog. 

A magzatvíz szivárgása nem egyenlő a magzatvíz elfolyásával. Amikor azt mondjuk, hogy elfolyik a magzatvíz, akkor az a szülés egyik egyértelmű jele. Ilyenkor megreped a magzatburok, és folyamatosan folyik a magzatvíz: 1-1,5 liter folyadékról van már szó ilyenkor. Ebben az esetben azonnal be kell menni a kórházba, hiszen hamarosan megszületik a kisbabánk. 

Ellenben ha csak szivárog a magzatvíz, akkor a magzatburok ugyanúgy megreped, de a repedés kisebb mértékű. Ilyenkor kisebb mennyiségben távozik a magzatvíz, és ez abban az esetben is előfordulhat, ha nem indul még be a szülés. 


A magzatvíz szivárgás jelei

Fontos, hogy ha bármilyen furcsa szivárgást észlelünk, esetleg olyan váladékot, aminek eredetével nem vagyunk tisztában, akkor forduljunk orvoshoz!

Hiszen a váladék nemcsak magzatvíz, hanem vizelet vagy hüvelyváladék is lehet. 

Ha nem tudod eldönteni, hogy pontosan miről is van szó, akkor a következő jelekere figyelj: 

  • a terhesség alatt gyakran előfordulhat inkontinencia, ezért előfordulhat, hogy időnként vizelet jelenik meg a fehérneműn. Ezt könnyű megállapítani az erőteljes szagról. 
  • a hüvelyváladék is különbözik a magzatvíztől, hiszen míg utóbbi vízszerű folyadék, a hüvelyváladék inkább nyúlósabb, tojásfehérjére emlékeztető anyag. Az egészséges hüvelyváladék fehér vagy világossárga. Ha terhesség alatt megváltozik a hüvelyváladék színe és/vagy mennyisége, akkor azt mindenképp érdemes orvosnak megmutatni!
  • ha egyikre sem hasonlít, akkor előfordulhat, hogy magzatvíz szivárgás történt. 


A magzatvíz szivárgás-teszt

Drogériákban kapható tesztekkel könnyedén leellenőrizheted, hogy mi áll a háttérben. 

A teszt nem más, mint egy betét, ami jelzi a magzatvíz szivárgást: a pH-érték alapján tudja beazonosítani, hogy magzatvíz szivárgástól van-e szó. Könnyen használhható, és gyorsan kimutatja az eredményt. 

A magzatvíz pH-értéke 6,5-nél magasabb. Ha a betéten elszíneződés van, akkor az jelzi, hogy 6,5 vagy ennél nagyobb pH-értékű folyadék került rá, vagyis magzatvíz szivárgás áll a háttérben. 

A színváltozás a szivárgás után 15 perccel jelenik meg a betéten. 


Az eredmény leolvasása - a színek jelentése:
 

  • sárga: vizeletre utal
  • kék vagy zöld: magzatvíz szivárgást vagy hüvelyi fertőzést is mutathat, ilyen esetben mindenképp ajánlott felkeresni a nőgyógyászunkat!


A magzatvíz szivárgás veszélyei

Ha valóban magzatvíz szivárgásról van szó, akkor az orvos tud dönteni abban, hogy mi a további teendő. Ez függ attól is, hogy a kismama a terhesség hányadik hetében jár, mennyire fejlett a baba. 

Ha a terhesség elején jár a kismama, akkor általában szorosabb kórházi megfigyelés javasolt. 

Ha pedig a végefelé, akkor lehet, hogy a szülés megindítása mellett fognak dönteni. 

 

Fontos, hogy bármilyen szokatlan dolgot is tapasztalsz, ne ess kétségbe! Ha megváltozik a hüvelyváladék színe vagy állaga, ha vízszerű folyást tapasztalsz, vagy vérzést, esetleg alhasi panaszokat, akkor minden esetben fordulj orvoshoz! A rendelőben már a legjobb kezekben leszel, és ha szükséges, azonnal kezelik a panaszaid - ha pedig nincs probléma, akkor legalább meg tudnak nyugtatni, hogy békésen élvezhesd tovább ezt a megismételhetetlen időszakot.

Kellemes babavárást kívánunk!

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi tanácsadást!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja