SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A vetélés jelei

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-28
Vetélésnek azt nevezzük, amikor a terhesség a betöltött 24. hete előtt megszakad, valamint 500 gramm súly alatti, életjelenséget nem mutató magzat születik. Általában a terhesség 12. hete előtt következik be. Vannak bizonyos gyógyszerek, ételek és más körülmények, amelyek vetélést okozhatnak: mutatjuk, melyek ezek, és azt is, hogy milyen figyelmeztető jelei vannak a vetélésnek.
A vetélés jelei

A vetélés jelei

A legtöbb vetélés a terhesség korai szakaszában következik be

A terhesség a legkorábbi szakaszában a legsérülékenyebb, ezért nem véletlen, hogy az esetek többségében az első trimeszterben fordul elő a vetélés - de később is jelentkezhet. Ilyenkor a természet közbeszól, nem engedi a terhességet továbbfejlődni, ugyanis bármilyen hiba a későbbiekben súlyos károsodást okozna. 

Az egész világon a terhességek mintegy negyede végződik vetéléssel. 

Vetélésre figyelmeztető jelek

Vannak olyan jelek, amelyek vetélésre figyelmeztetnek, ezeket minden esetben komolyan kell venni, és orvosi kivizsgálást igényelnek. 

Vérzés, pecsételő vérzés, barnás váladékozás

Minden esetben konzultálni kell nőgyógyásszal, ha a fentiek közül bármelyiket tapasztaljuk. Bő vérzés esetén azonnal forduljunk orvoshoz, de kisebb panaszok esetén is keressük fel a nőgyógyászunkat a lehető legrövidebb időn belül!

Alhasi görcs, fájdalmak

A terhesség alatt természetes, hogy időnként görcsöl a hasunk, hiszen a növekvő méh kiválthat görcsöket. Ilyenkor a magnéziumpótlás és a megfelelő folyadékbevitel enyhíthet a panaszokon. Ellenben ha valakinek egyre erősödő, szűnni nem akaró alhasi görcse van, ami ráadásul adott esetben még vérzéssel is párosul, ha nem javul pihenéssel, magnéziummal sem, akkor azonnal forduljon orvoshoz! 

Hüvelyi váladékozás

Várandósság alatt a hüvelyi váladékképződést ellenőrizni kell. Fertőzések, gyulladások is okozhatnak problémát a terhesség alatt. Ezért aki nem biztos benne, hogy milyen váladékról van szó és hogy fennáll-e a vetélés kockázata, az mindenképp forduljon orvoshoz!

Továbbá minden esetben orvosi vizsgálatot igényel az erős hasi fájdalom, szédülés, hüvelyi vérzés, gyengeség melletti pozitív terhességi teszt!


Vetélést okozó ételek

Vannak olyan ételek, amelyek kerülendők a terhesség alatt. Szigorúan tilos a nyers vagy alig főtt ételek fogyasztása. A várandósság alatt is törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A következők veszélyt jelenthetnek:

Mosatlan zöldségek, gyümölcsök

Törekedjünk rá, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket mindig alaposan megmossuk, mielőtt elfogyasztjuk! Ellenkező esetben a magzat megfertőződhet, ha pedig ezt nem veszik észre időben, az vetélést is okozhat. 

Pasztőrözetlen tej

A nyerstej listeria baktériumokat tartalmaz, ami a vetélés egyik fő oka, és akár vérmérgezést is okozhat. 

Nyers hús

A nyers hús is szigorúan tiltólistás!

Halak, tenger gyümölcsei, kagyló

A higanyos halak, a tenger gyümölcsei és a kagyló is vetélést okozhatnak. Olvasd el ezt is: Szabad-e sushit enni terhesen?

Lágy sajtok

Ilyenek a Camambert, a Roquefort, a Brie vagy a feta. A lágy sajtok, akárcsak a pasztőrözetlen tej, listeria baktériumot tartalmazhatnak, ami felelős lehet a vetélésért. 

Nyers tojás

A nyers vagy lágytojásban szalmonella lehet, ami súlyos betegséget okozhat és vetéléssel is járhat. Ugyancsak szalmonella lehet a retekben, szójababban és zöld lencsében is, ezeket is érdemes kerülni. 

Ananász, őszibarack, papaya, gránátalma, szőlő

Van néhány olyan gyömölcs, amelyek fogyasztása nem ajánlott terhesség alatt. Az ananász az egyik legveszélyesebb, különösen az első trimeszterben okozhat vetélést bromeléntartalma miatt. A túl sok őszibarack pedig a vérzés kockázatát növeli. A papaya héjában és a gránátalmában lévő vegyületek azért veszélyesek, mert erős összehúzódásokat okozhatnak. A túl sok szőlő fogyasztása szintén káros lehet a magzatra.

Aloe vera

Kismedencei vérzést okozhat, ami vetéléshez vezethet. 

Édesgyökér

A gránátalmához és a papaya héjához hasonlóan az édesgyökér is méhösszehúzódásokat okozhat. 

Kávé és tea

A teában lévő fluor megakadályozza a vas felszívódását, ami vérszegénységet okozhat a várandós nőknél.

Alkohol

Az alkoholfogyasztást is kerülni kell a terhesség alatt, hiszen az alkohol átjut a magzatba, ami nagyon káros. 

Máj

A máj A-vitamin tartalma miatt nem ajánlott terhesség alatt, a magas A-vitamin szint ugyanis vetéléshez vezethet. Ezért a terhesség első trimeszterében érdemes kerülni a májfogyasztást. 

Szezámmag

Különösen mézzel keverve végzetes is lehet a magzat számára. 

Túl sok fűszer

A túl sok fűszeres ételt is kerülni kell, egyes fűszerek ugyanis méhösszehúzódásokat okozhatnak, ezzel kapcsolatban érdemes megkérdeznünk nőgyógyászunk véleményét. 


Vetélést okozó gyógyszerek

Terhesség alatt oda kell figyelnünk rá, hogy milyen gyógyszereket szedünk, vannak ugyanis olyanok, amelyek vetélést okozhatnak, vagy károsíthatják a magzatot. 

Amelyeket tilos szedni terhesség alatt: 

Izotretinoin: Arcbőr kezelésére szokták használni, várandósoknál akár egy adag is súlyos születési rendellenességeket okozhat. A gyógyszer abbahagyása után 2 évet várni kell a fogantatással, ennyi idő kell, hogy kiürüljön a szervezetből. 

Acitretin, etretinát, tretinoin: A gyógyszer abbahagyása után szintén 2 évet várni kell a fogantatással. 

Ribavirin: A gyógyszer szedése terhesség alatt súlyos születési rendellenességeket okozhat. 

Temazepam: Ez egy altató és görcsoldó hatású gyógyszer, tilos szedni terhesség alatt!

Férfi nemi hormonok, androgének, danazol és anabolikus szteroidok: Nemiszerv fejlődési rendellenességeket okozhat, ezért tilos várandósság alatt szedni!

Ösztrogén, progeszteron: Megzavarja a hormonháztartást. 

Ezeken kívül nem ajánlott egyes vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint csökkentő gyógyszerek, epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek, reumaellenes szerek, bizonyos antibiotikumok, vírusellenes szerek, daganatellenes, kemoterápiás szerek szedése sem.

Nőgyógyászunk segítségét kérjük, ha valamilyen gyógyszert rendszeresen szedünk és fennáll a terhesség, vagy ha terhesség alatt megbetegszünk, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal, hogy milyen gyógyszert szedhetünk biztonsággal!


Vetélést okozó egyéb tényezők

Genetikai okok, kromoszóma rendellenességek

A vetélések leggyakoribb oka genetikai jellegű. 

Endokrinológiai okok

Például progeszteronhiány, cukorbetegség, policisztás ovárium szindróma (PCOS). 

Anatómiai okok

Például miómák, méhszáj-elégtelenség. 

Fertőzések

A vetélés hátterében hüvelyi vagy húgyúti fertőzés is állhat. 

Immunológiai okok

Egyes autoimmun betegségek is okozhatnak vetélést. 

Terhességi elváltozások, szövődmények

Például terhességi vészes hányás, magzatvíz rendellenességek, HELLP-szindróma, idő előtti lepényleválás. 

Bármilyen ijesztően is hangzik a vetélés, nem szabad, hogy az ettől való félelem töltse ki a mindennapjainkat. Vigyázzunk magunkra, öltözzünk rétegesen, kerüljük a dohányzást, alkoholt, táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot és próbáljunk meg nem stresszelni. Ha pedig valamilyen szokatlan tünet jelentkezne, akkor forduljunk orvoshoz!

Nyugodt, komplikációmentes babavárást kívánunk!

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi tanácsadást!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja