SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermeksebész mutatja be a hasfájás okait gyerekeknél: ezekről a tünetekről ismerheted fel, mi állhat a háttérben

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-10-21
A hasfájás az egyik leggyakoribb tünet, amivel a szülők találkozhatnak. Az esetek többségében könnyen orvosolható a probléma, és még orvoshoz sem kell fordulni. De jelezhet komoly bajt is, sőt, akár pszichoszomatikus is lehet. Mire figyeljünk, ha fáj a hasa, és mi lehet a megoldás? Tények és tévhitek.
Gyermeksebész mutatja be a hasfájás okait gyerekeknél: ezekről a tünetekről ismerheted fel, mi állhat a háttérben

Miért fájhat a gyerek a hasa?

Ha fáj a gyerek hasa, az a legfontosabb, hogy kiderítsük az okát. Ebben segíthet, ha a kicsi meg tudja mondani, hogy pontosan hol érez fájdalmat, milyen intenzitású a fájdalom, illetve milyen gyakran jelentkezik.

”A legtöbb szülő azonnal vakbélgyulladásra gyanakszik, ha gyerekének fáj a hasa” – mondja Dr. Kőnig Róbert gyereksebész, gyerektraumatológus. Azonban mint mondja, minden esetben meg kell figyelni, hogy hogyan fáj a gyerek hasa.

 

A következő kérdésekre kell választ kapni:
 

  • Folyamatosan fáj vagy csak néha?
  • A fájdalom éles, elhúzódó vagy tompa?
  • Hevesen és szakaszokban jelentkezik?
  • Lehet-e összefüggés az étkezéssel? (Mindenki ugyanazt ette és csak ő lett rosszul, vagy esetleg ő mást evett, mint a többiek?)
  • Mikor volt utoljára széklete? (2-3 napnál régebbi széklet már székrekedésnek számít.)
  • Van-e valamilyen kísérő tünet? (Például láz, hányás, hasmenés.)
  • Csak pisilés közben fáj?

Akut fájdalom esetén, ha több óra alatt sem enyhülnek a panaszok, sőt, csak erősödnek, forduljunk orvoshoz. Az akut hasi fájdalom gyakran jár lázzal.


A hasfájás okai gyerekeknél

”A hasfájást számos betegség okozhatja, de az is lehet, hogy nem betegség, hanem valami más áll a háttérben. Például egy szélgörcs. De okozhatja székrekedés, ételallergia, húgyúti fertőzés, vagy gyulladásos betegségek is. Ha pedig kizártuk a szervi problémákat, és még mindig fáj a gyerek hasa, elképzelhető, hogy a hasfájásnak lelki oka van” – mondja a gyereksebész.

  • Ha a gyerek a hasához kap és összerándul, akkor az vírusos bélhurutra utalhat.
  • Ha folyamatosan fáj a hasa, és egyre jobban, a köldöknél kezdődik, aztán a fájdalom a jobb alhasba húzódik le, az vakbélgyulladásra utalhat. Ez általában lázzal jár és hasmenés nélkül zajlik.
  • Ha székelés előtt vagy után fáj a gyerek hasa, ha kemény, nehezen kinyomható a széklete és 2-3 naponta vagy ennél ritkábban van, akkor székrekedés okozhatja a problémát.
  • Ha a fájdalom vizeletürítéskor jelentkezik, akkor húgyúti fertőzés állhat fenn.
  • Ha étkezéssel kapcsolatos a fájdalom, akkor ételallergia vagy reflux betegség állhat a háttérben.
  • Ha légzéskor érez fájdalmat a gyerek, az tüdőgyulladásra utalhat.
  • Ha jellemzően pont 20 percenként pár másodpercig fáj a baba vagy a kisgyerek hasa, és ezalatt vigasztalhatatlanul sír, akkor bélösszecsúszás okozhatja a bajt.
  • Ha iskolába vagy óvodába menetel előtt fáj a hasa, és egy kis simogatásra elmúlik, vagy akkor, ha felkínáljuk neki, hogy nem kell iskolába/óvodába mennie, akkor lelki eredetű probléma lehet a háttérben.
  • Ha a gyermek átesett COVID-19 fertőzésen, érdemes gondolni arra is, mert a post-Covid szindróma egyik első tünete a hasfájás.

hasfájáscottonbro fotója a Pexels oldaláról


A hasfájás kezelése

A hasfájás többségében otthon, könnyen gyógyítható, sok esetben még orvoshoz sem kell vele fordulni. Hűvös borogatást tegyünk a gyerek hasára, ez enyhítheti a fájdalmat. A meleg borogatás ellenben vérbőséget, bélmozgást, görcsöket és fájdalmat okoz, ezért ez mindenképpen kerülendő!

A szakértő azt mondja, ha azt látjuk a gyereken, hogy a borogatás hatására csitulnak a panaszai, akkor elég háziorvoshoz fordulni, de ha a kezelés – diéta, fájdalomcsillapító és borogatás- ellenére sem javul, sőt, rosszabbodik a gyerek állapota, akkor érdemes felkeresni egy gyereksebészt.


Vírusos bélhurut kezelése:

Fájdalomcsillapítás, hűvös borogatás, görcsoldás, bő folyadékbevitel és könnyű diéta. A betegség akár 3 hétig is eltarthat.


Bélösszecsúszás kezelése:

Ebben az esetben a sebész szétválasztja a beleket levegő vagy folyadék segítségével, amelyet altatásban végez. Ha ez nem sikeres, akkor műtéti megoldással szüntethető meg a probléma.


Vakbélgyulladás kezelése:

Nem minden esetben van szükség műtétre. Adott esetben széles spektrumú antibiotikumkúrával is gyógyítható. Később a féregnyúlványt már nem gyulladt állapotban is el lehet távolítani, ami sokkal kevésbé megterhelő a szervezet számára. A betegséget baktérium okozza, de a vírusok is szerepet játszanak benne. Rendkívül nehéz diagnosztizálni, az ultrahang sem mutatja ki, a diagnózis felállításában pedig nagy szerepet játszik a megfigyelés.

Olvasd el ezt is: Folyton fáj a hasa? Lehet, hogy csak iskolaundora van! - Minden, amit a lelki eredetű hasfájásról tudni érdemes

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi tanácsadást. Panasz esetén keresd fel a gyermekorvosotokat!

Indexkép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja