SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Különleges beavatkozással mentették meg a koronafertőzött Barbara és kislánya életét az orvosok

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-05
A harmadik gyermekét várta a 30 éves Balás Barbara, amikor a terhessége 35. hetében kiderült, hogy Covid fertőzött. Azonnal a kórházba került. Az első vizsgálatok után az orvosok minimális esélyt láttak arra, hogy meg tudja szülni gyermekét, és hogy egyáltalán túléli a fertőzést. Barbarának olyan életmentő gyógyszereket kellett adni, amelyek károsak a babára. Ezért az orvosok a császármetszés mellett döntöttek. A szülés után az anyuka 8 napra lélegeztetőgépre került.
Különleges beavatkozással mentették meg a koronafertőzött Barbara és kislánya életét az orvosok

Gyerekzajtól hangos a szoba, amikor kecskeméti lakásában felveszi a telefont Barbara. A héttérben a 3 éves Ábris és a 6 éves Panna játszik. A 6 hetes Léda pont akkor aludt el. A gyerekek mindenről tudtak, és apukájukkal együtt tartották egymásban a lelket, de mindannyian féltek. Féltek attól, amit egyikük sem mert kimondani: hogy Barbara soha többet nem jön haza hozzájuk. Az anyukát most is felkavarják a történtek.

,,Először csak fáradtnak éreztem magamat, aztán belázasodtam. Egyre magasabb lázam lett, ez 5 napig tartott. Mindig éjszaka voltam a legrosszabbul.”

Az orvosa tanácsára mentőt hívtak, mert akkor már nagyon gyenge volt, és alig kapott levegőt. A kórházban az első Covid tesztje negatív lett, de ő akkor már sejtette, hogy fertőzött. Az apukájáról néhány nappal korábban derült ki, hogy elkapta a koronavírust, ráadásul a családból korábban már többen is kórházba kerültek Covid tünetekkel.

,,A vírus végigment a családon. Volt olyan, amikor hárman voltunk bent egyszerre a kórházban a családból: az apukám, a nagymamám és én. De ők szerencsére nem kerültek intenzív osztályra.”

A család elmondása alapján tud most beszámolni a történtekről, mert a kórházból alig vannak emlékei. Összesen 21 napot feküdt bent. Egy különleges, 4 fős orvoscsoport állt össze azért, hogy megmentsék az ő és babája életét. 

,,Folyamatosan romlott az állapotom, ezért döntöttek az orvosok a császármetszés mellett. Altatásban műtöttek és utána még két napig ébren voltam, de emlékeim nincsenek róla.”

A műtét sikerült, Léda 35 hetesen, 2600 grammal és 43 centivel jött a világra. Barbara ezután lélegeztetőgépre került. A koraszülött kislány tesztje negatív lett, édesanyja az életéért küzdött közben. 8 napig volt lélegeztetőgépen. Miután magához tért, az erős gyógyszerek miatt amnéziája és hallucinációi voltak.

,,Amikor felébredtem, nem tudtam hogy Kecskeméten vagyok, és azt se, hogy hogy kerültem kórházba. Arra emlékeztem, hogy koronavírusos vagyok. Az orvosok elmondták nekem, hogy altatásban voltam, és hogy van egy kislányom.”

Azt nem tudta hogy van a babája, és azt sem, hogy nagymamája, aki szintén bekerült a kórházba, él-e még.

Barbarának nagy szerencséje volt, a Covid-19 ugyanis nagyon veszélyes a kismamákra. Náluk ugyanis gyakoribb a súlyos lefolyás. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy intenzív ellátásra és lélegeztetésre szorulnak, mint a fertőzött, termékeny korban lévő, de nem terhes nők. Erről a Morbidity and Mortality Weekly Report írt.

A beszélgetés közben Barbara egy kis türelmet kér, Léda éppen felkelt a délelőtti alvásból. Nagyon odafigyel rá, még most sem hiszi el, hogy kislánya él és egészséges. Ezután meséli el nekünk, hogy Lédát a kórházban kezdetben csak úgy láthatta, hogy a nővérek lefotózták és megmutatták neki.

,,A kislányom inkubátorba került, szondán etették, egy kicsit be is sárgult. Nagyon kedvesek voltak a nővérek, hogy lefényképezték nekem.”

Később egyszer felvitték neki megmutatni. Azt mondja, az adott Neki erőt.

,,Amikor odaadták a kicsit, akkor nyugodtam meg teljesen. Legközelebb már csak akkor láthattam, amikor kiengedtek az intenzív osztályról.”

Párja és a két nagyobb gyerekük, a 6 éves Panna és a 3 éves Ábris eközben otthon volt karanténban. Párja próbálta tartani a lelket az egész családban, de néha ő is megtört. A gyerekek miatt azonban muszáj volt erősnek maradnia.

Barbara napról napra erősödött, az intenzív osztályon már gyógyszerekre sem volt szüksége. Egy esti fürdetésnél derült ki, hogy van teje. Azt ugyanis az orvosok a császármetszés után végig próbálták apasztani, hogy ne gyulladjon be a melle.

,,A főorvos segített fejni és borogatni is, és ő ajánlotta fel azt is, hogyha szeretnék, akkor kaphatok egy külön szobát, ahol segítenek beindítani a szoptatást.”

Két nagyobb gyerekét két-két évig szoptatta, így számára nem is volt kérdés hogy mindent meg fog tenni azért, hogy szoptathasson. Aggódott azonban, hogy babája elfogadja-e az anyamellet, hiszen akkor már három hete cumisüvegből táplálták. De ezzel szerencsére nem volt probléma. Kislányát azóta is anyatejjel táplálja.

Barbara jól emlékszik arra a pillanatra, amikor 21 nap után végre hazamehetett a családjához. Hatalmas ünneplés fogadta. A gyerekek természetesen a kistestvérükre is nagyon kíváncsiak voltak.

,,Lufikkal, finom ebéddel és ajándékkal vártak. Régóta szerettem volna egy fotelt, amiben kényelmesen tudok szoptatni, ezt kaptam tőlük. De a legnagyobb ajándék persze az volt, hogy újra megölelhettük egymást.”

A család egyébként semmit sem titkolt el a gyerekek elől: tudták, hogy császármetszéssel született meg a testvérük, és azt is, hogy lélegeztetőgépre került az anyukájuk, ezért nem tudnak most telefonon beszélni. Barbara azt mondja, a gyerekeken akkor jött ki igazán a feszültség, amikor ő hazaért.

,,Egyik éjszaka a kislányom elmondta, hogy mennyire félt, amikor kórházban voltam. Egymás karjaiban sírtunk mind a ketten. A kisfiamon pedig azt vettem észre, hogy sokkal bújósabb és minden pillanatban próbál vigyázni rám.”

Léda most 7 hetes. A karácsonyt mindannyian karanténban töltötték. Barbara azt mondja, nemcsak az újrafertőződéstől fél, hanem az influenzától is, mert a szervezete még nem olyan erős, mint volt.

A vírus sok változást hozott az életében, és mint mondja, sok mindenre tanította.

,,Hálás vagyok, hogy meggyógyultam és hogy van egy gyönyörű családom, akikkel mindenben számíthatunk egymásra. Csak ez a fontos az életben. A többi dolog, amikre korábban problémaként tekintettem, tulajdonképpen nem is probléma. Ez a betegség segített abban, hogy erre rájöjjek.”

Barbara azért mesélte el mindezt, hogy más, hasonló helyzetben lévő kismama erőt meríthessen a történetéből.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja