SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szűréssel előzzük meg a bajt!

Családinet [cikkei] - 2011-07-06
Hazánkban a kismamáknak rengeteg lehetőségük van gyermekük esetleges betegségeinek kiszűrésére, megelőzésére. Sokszor a probléma könnyen kezelhető, különösen ha időben észleljük és azzal helyesen szakemberhez fordulunk. Tájékozódjunk az elérhető szűrésekről védőnőnknél, gyermekorvosunknál és nőgyógyászunknál is!

Szűréssel előzzük meg a bajt!

Fiút szeretnétek vagy lányt? Mindegy, csak egészséges legyen! - halljuk számtalanszor családoknál. Gyermekünk egészségéért mindent megteszünk, édesanyaként odafigyelünk táplálkozásunkra, mozgásunkra, a család pedig ránk figyel, óv minket minden nehézségtől, problémától. A fogantatástól az újszülöttkorig számos lehetőség áll a szülők rendelkezésére, hogy megfelelő időben fel tudják ismerni a betegségeket

Down-szűrés

A várandósság boldog időszakában nem azért beszélnek a szakemberek a jövendő kismamáknak a szűrés lehetőségéről, mert olyan nagy okuk van félni a Down kór előfordulásától! Erre még 38 éves korban is csak 1% körüli esély van, ugyanakkor a kismamák már 30-32 évesen is ettől rettegnek.

Azért beszélünk a Down kór szűréséről, mert szerencsére ma már nagyon jó szűrőmódszerek állnak rendelkezésünkre. Hazánkban azonban nincs egységes, finanszírozott szűrési rendszer, sok helyen, sokféle módszerrel szűrnek, és ami a lényeg: sokféle színvonalon. A megfelelő szűréssel azonban nagyon jó eséllyel felismerhetjük a veszélyeztetett magzatokat.  Megfelelő szűrésnek azt a kombinált tesztet nevezzük, amikor (1) jó körülmények között akkreditált ultrahangos szakember végzi a tarkóvastagságot mérő ultrahangot, amit (2) megfelelően végzett biokémiai vizsgálatok egészítenek ki (PAPP-A és bétaHCG), (3) a végeredmény pedig egy nemzetközileg akkreditált kockázatbecslő programmal számított esély-hányados. Ha az érték 1:250-nél kisebb szám, aggodalomra nincs okunk. A szűrés után kapott eredményt, az esély-hányadost genetikus szakember, tanácsadás keretében magyarázza el számunkra.  Hazánkban egy oktatóprogram segítségével bármelyik képzett ultrahangos szakember elsajátíthatja a tarkómérés rejtelmeit. A szűrés elvégzése azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnhet. Csak a magzat egy bizonyos helyzetében, megfelelő fejtartás és megfelelő nagyítás mellett, jó készülékkel lehet tizedmilliméter pontosságú mérést végrehajtani - ehhez pedig megfelelő képzettség szükséges. A jelenleg ilyen képesítéssel rendelkező szakemberek listája itt található meg: https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=1

Minden kismamának azt tanácsoljuk, válassza a szakértelmet, így a Down szűrés hatékonysága 85% fölötti!

Újszülöttkori anyagcsereszűrés

Tudta Ön, hogy Magyarországon 2007 ősze óta a nemzetközileg is legkorszerűbbnek tartott módszerrel 26 anyagcsere betegségre vizsgálják meg újszülött kisbabáját?

A módszert tandem tömegspektrográfiának nevezzük. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált vérben megjelenő anyagok mennyisége és tulajdonságai alapján észlelik, hogy a szokásossal megegyező, vagy attól eltérő anyagcsere-helyzet áll-e fent.


Egy kis szúrásból, amit az újszülött sarkán ejtenek még a kórházban (általában a 2-3. napon) annyi vért csöpögtetnek egy szűrőpapírra, hogy az elég legyen a vizsgálatokhoz. Ez csupán néhány cseppet jelent.

A vizsgálattal évente 48-50 olyan beteget ismerünk fel, akinek betegsége súlyos fogyatékossághoz vezetne. Egy részüknél a korán bevezetett kezeléssel, vagy diétával teljes értékű életet, tünetmentességet tudunk biztosítani. Ráadásul a betegségek szinte kivétel nélkül lappangva öröklődnek, tehát testvérek között halmozódnak. Ezért figyeljünk családunkra, a következő gyermek 25%-ban ismét beteg lehet!

Újszülöttkori hallás-szűrés

Az új protokoll szerint   az újszülöttek hallásszűrését kötelező elvégezni a szülészeti intézményben. Sajnos ennek a nagy jelentőségű vizsgálatnak az elvégzésére nincs mindenütt lehetőség a készülék hiánya miatt.

A veleszületett halláskárosodás meglehetősen gyakori, ezer újszülöttből 2-3-t érint. A szűrővizsgálaton azonban tapasztalatok szerint jóval több, a gyermekek 5-12%-a „akad fent”. Bár ijesztő lehet a szám, a szűrés lehetőséget ad arra, hogy a felfedezett problémák az esetek egyre nagyobb részében kezelhetők legyenek. Az újszülöttkori halláskárosodás nagy része idegi eredetű, ezek legnagyobb része genetikai okra vezethető vissza. Tipikus esetben a halláscsökkenés lappangva öröklődik, tehát testvérekben halmozódik. Gyakran van veleszületetten halláskárosodott szülőknek halló gyermeke! A másik nagy halláskárosodást okozó veszélyt, bizonyos várandósság alatti vírusfertőzések jelentik, amelyekre a halláskárosodás diagnosztizálásakor már nem rendelkezünk megfelelő felismerési és kezelési lehetőségekkel (Citomegalovírus = CMV).

A hallásszűrés tehát fontos megelőzési lehetőség! Kérdezze meg az újszülött osztályon, hogy milyen lehetőségek vannak a vizsgálat elvégésére, hogy nyugodtan várhassa gyermeke megfelelő beszédfejlődését.

www.ogyei.hu

Fotó: ronny: Unser Sonnenschein 

Szűréssel és védőoltással az egészséges családokért
A megelőzés és táplálkozás egy időben kezdődik
Bántalmazás- és baleset-megelőzés

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja