SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Altatóorvosok végeztek császármetszést elhunyt édesanyákon a Covid-járvány csúcsán

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-10-13
Egy neve elhallgatását kérő egészségügyi dolgozó az Indexnek számolt be a Covid-szülészeteken történő tragikus eseményekről a pandémia ideje alatt. Elmondása szerint előfordult, hogy a császármetszéseket altatóorvosok végezték a koronavírusban elhunyt édesanyákon az orvoshiány miatt. A megrázó eseményeknek a Babagenetika Egyesület emléket is állított.
Altatóorvosok végeztek császármetszést elhunyt édesanyákon a Covid-járvány csúcsán

Plakáttal emlékeznek a koronavírus miatt elhunyt édesanyákra, akik már nem találkozhattak gyermekeikkel

A Covid-19 vírus terjedésének következtében az egészségügyi dolgozók eddig soha nem látott kihívásokkal néztek szembe. A szakemberhiány már a járvány előtt is hatalmas problémát okozott, a második és harmadik hullám azonban akkora káoszt idézett elő az egészségügyben, amekkorát még a sokat látott szakemberek sem tudtak megfelelően kezelni.

A káoszt a tavasszal bevezetett új egészségügyi szolgálati jogviszony, valamint az egészségügyi dolgozók folyamatos átvezénylései okozták a megnövekedett betegszám mellett. Mindez a szülészetekre is hatalmas kihatással volt, mivel azoknál a kismamáknál, akik terhességük alatt kapták el a Covidot, előfordult, hogy számos komplikáció lépett fel. Rengeteg koraszülést okozott a vírus, és a középidős vetélések száma is megnőtt.

Sajnos akadtak olyan édesanyák is, akik soha nem ölelhették át újszülött gyermeküket, mivel a vírus következtében még azelőtt elhunytak, hogy megszülhették volna a kisbabájukat. Ilyen esetekben az orvosok mindent megtettek, hogy megmenthessék a babákat. Ezeknek az édesanyáknak az emlékére állított plakátot a Babagenetika Egyesület, amely az ARC kiállításon is megtekinthető.
 

Arc kiállítás plakát

A plakátota www.BURIBA.com ügynökség vezetője, Barbara Burián készíttette csapatával. Kép forrása: Babagenetika Egyesület / Facebook


A nőgyógyászok gyorstalpalót tartottak a császármetszésről az altatóorvosoknak

„Számos kismama halt meg koronavírusban, mielőtt kisbabáját világra hozhatta volna. Az orvoshiány miatt a halott édesanyák hasából altatóorvosok vágták ki az élő gyermeküket” – láthatjuk a sokkoló feliratot a Babagenetika Egyesület plakátján. Az állítást az az egészségügyi dolgozó is megerősítette, aki névtelenül nyilatkozott az Indexnek.

„Az újabb és újabb hullámok alkalmával egyre több kismama került lélegeztetőgépre, és sajnos voltak olyanok, akiknek az életét már nem lehetett megmenteni, viszont ott volt a hasukban egy picit élet, akiért ugyanúgy mindent meg kellett tennünk. Az orvoshiány miatt a nőgyógyászok kénytelenek voltak gyorstalpalót tartani az aneszteziológusoknak (altatóorvos) arról, miként kell egy császármetszést elvégezni.

Többször is előfordult, hogy altatóorvosok végezték el a császármetszést és emelték ki az élő babát az elhunyt anyukák hasából.

A plakát is ezt a jelenetet mutatja be, én személy szerint négyszer láttam ilyet a pandémia alatt. De tudomásunk szerint számos kórházban hajtottak végre ilyen beavatkozást. Leírhatatlanul megrázó belefogni egy ilyen kockázatos beavatkozásba úgy, hogy az édesanya már nem él” – mondta a lapnak a dolgozó, aki a történtek óta több kollégájával együtt úgy döntött, elhagyja az egészségügyi pályát. Véleménye szerint csak egy hajszálon múlott, hogy nem omlott össze az egészségügy a járványhelyzet alatt. Elképesztő hiányosságokkal kellett dolgozniuk, ő például az első hullám ideje alatt még védőfelszerelést sem kapott, egy másik kórház dolgozója segítette ki.

„Ekkor már nagyon megrendült a hitem, és végül arra jutottam, hogy többé nem akarok részese lenni ennek a rendszernek. Jelenleg a legtöbbünknek pszichológusra van szükségünk, a poszttraumás stressz ugyanis sokunk életében megjelent” – tette hozzá a volt egészségügyi dolgozó.


Az orvosok már többet tudnak a terhesség alatti koronavírus-fertőzésről

Az orvosok eleinte úgy vélték, hogy a koronavírus nem lehet veszélyes a méhben fejlődő magzatokra, hiszen őket a méhlepény megvédi, a tapasztalatok azonban mást mutattak. Ha az édesanyánál a Covid-fertőzés következtében légzési nehézségek lépnek fel, az oxigénhiányhoz vezethet, ami keringési zavarokat okozhat a babáknál, és ez a szerveikre is kihathat.

A koronavírus vérrögképződéshez is vezethet, ami szintén nagy veszélyt jelent a magzatra. Olyan is előfordult már, hogy az édesanya tünetmentes volt, az újszülött viszont fejlődési rendellenességekkel jött világra.

A koronavírussal fertőzött kismamák esetében nem csak a testi tünetek okozhatnak problémákat, hanem komoly lelki károkat is okozhat a babáknál és az anyukáknál az esetleges szülés utáni szeparáció. Ilyenkor kimarad az aranyóra, ami nagyon fontos a baba lelki fejlődése szempontjából, hiszen ha nem érintkezik születés után az édesanyával, a stresszhormon megugrik a szervezetében, ami hátráltatja az adaptálódását.

A Covid-osztályon szülő kismamákhoz a párjuk vagy családtagjaik sem mehettek be, ami szintén hatalmas lelki teher volt számukra. Ezek a tényezők mind növelhetik a szülés utáni depresszió kockázatát, ami mint tudjuk, rendkívül veszélyes is lehet.


Sokan nem fordultak orvoshoz, mert féltek attól, hogy Covid-szülészetre kerülnek

Sevcsik M. Anna szerint sokan inkább elbagatellizálták a tüneteket, vagy nem fordultak orvoshoz, mert féltek attól, hogy egyedül kell világra hozniuk a babájukat a Covid-osztályon.

„A járvány alatt sokakban ott volt a félelem, hogy mi lesz, ha Covid-osztályon kell szülniük, ahová az édesapák vagy más kísérők nem mehetnek be. Emiatt volt, akik elbagatellizálta a tüneteket, ami számos problémához vezetett. Nagyon fontos lenne az ellátást olyan mederbe terelni, hogy ne kelljen ilyen eszközökhöz folyamodni. Olyan környezetre van szükség, amely a dolgozóknak és a családoknak egyaránt biztonságos. Ezért is készítettük el ezt a plakátot figyelemfelhívásként. Noha az alkotás sokkoló, a helyzet az, hogy a valóság még inkább az. Elengedhetetlen, hogy ebben az időszakban fokozott empátiával forduljunk egymáshoz.”

A kismamák számára mindennél fontosabb tehát, hogy odafigyeljenek a megelőzésre, hiszen a koronavírus-fertőzés súlyos, sokszor tragikus következményekkel járhat a babákra és az anyukákra nézve is. Aki teheti, várandósan kerülje a tömeget, tartsa be a higiéniai előírásokat és használjon maszkot zárt térben, ha pedig tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz, még akkor is, ha fél attól, hogy a párja nélkül kell szülnie, hiszen a tünetek elbagatellizálása sokkal többe kerülhet ennél!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja