SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megvágták egy budapesti szülészeten a baba arcát császármetszés közben

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-01-15
Egy édesanya kétségbeesetten kért segítséget a Facebookon, miután harmadik gyermeke születésekor az orvos vágást ejtett a baba arcán. Bár több kommentelő szerint nem kell aggódni, a család a plasztikai sebésszel történt konzultáció után jogi segítséget is keres.
Megvágták egy budapesti szülészeten a baba arcát császármetszés közben

(A fotó illusztráció)

Dobóczy-Veres Andrea nyilvános posztjában arról ír: harmadik gyermeke születésekor magzatvízszivárgás miatt mentek be este a kórházba. A szülészorvos másnap reggel 8-kor jelent meg, délre pedig már el is döntötte, hogy a gyermek császármetszéssel fog megszületni. A műtét során azonban egy nagyjából 1,2 centiméteres vágás keletkezett a kislány arcán. A szülők elsősorban ennek kezeléséhez, a későbbiekben pedig az ügy jogi útra tereléséhez kértek segítséget.

A Másállapot a szülészetben Facebook-csoport tagjait megosztotta a történet. Míg néhányan arra az álláspontra helyezkedtek, hogy ez azért nem egy akkora ügy, és az orvos nyilván nem „direkt csinálta” (persze, hogy nem, ezért beszélünk műhibáról, nem pedig bűncselekményről), meglepően sokan számoltak be saját személyes tapasztalatról is. Egyik babának a lábát, másiknak a karját, harmadiknak a fülét vágták meg császármetszés közben. Az érintett anyukák egybehangzó véleménye szerint a sebhely néhány hónapon belül szinte teljesen el fog tűnni.

Egy budapesti plasztikai sebész napokon belül felvette a családdal a kapcsolatot, s díjmentesen vállalta a kicsi ellátását. Mivel - szerencsére - izom- és idegsérülés nem történt, jelenleg egy speciális sebkezelőkrémmel ápolják a kislány arcát, később pedig hegkorrekcióra lesz szükség.

Magyarországon ritkán olvasunk hasonló esetekről, külföldről azonban olykor hozzánk is elérnek császármetszés során elkövetett műhibák hírei. 2017 júliusában a skóciai Inverness városában történt hasonló szerencsétlenség, az így megvágott kislány fején lévő heg az ottani orvosok szerint soha nem fog eltűnni. Az ügy nagy port vert fel, a magyar sajtó is foglalkozott vele.

A most szóban forgó esetben - ahogy manapság a legtöbb császármetszés előtt - az édesanyával aláíratták a papírt, hogy beleegyezik a műtétbe, és ez a dokumentum részletezi a lehetséges kockázatokat. Ott valóban szerepelt, hogy a has felnyitása közben megsérülhet az újszülött is. A család mégsem gondolta, hogy ilyen helyzetbe kerülnek, és (amint azt sok kommentelő véleménye is tükrözi) mivel a kislány élete nem forog veszélyben a legtöbben arra sarkallnák őket, hogy csak legyintsenek, örüljenek hogy gyermekük egészséges.
Andrea, az édesanya fontosnak érezte hangsúlyozni: posztjával nem az országos futótűz, a hangulatkeltés vagy a kommentháború volt a célja. A hibát vétő orvos és a kórház nevét épp ezért, szándékosan nem hozták nyilvánosságra, hiszen nem céljuk bárkire ráhúzni a vizes lepedőt. Mindössze segítséget kértek, hiszen egy kislány arcáról van szó, egy helyes pofiról, melyet akár egy életre elcsúfíthat egy megmaradó heg. Gyógyítása esztétikai jellegű beavatkozás, mivel a kislány életét és egészségét nem veszélyezteti és mint ilyen, költséges műtét lehet.
Emiatt fordult a család az ismerősökhöz a közösségi médián keresztül. Elsősorban plasztikai sebészt kerestek, aki véleményezné a sebesülést, és csak másodsorban nyomozzák annak lehetőségeit, hogy a kórház vállal-e, vállalhat-e valamilyen jogi (és ezzel együtt anyagi) felelősséget a kérdésben. A család elért egy specialistát, így egy szakvéleményt már kaptak a kislány sérüléséről. Az egyik esztétikai és gyermekklinika orvosa, Dr. Novoth Béla rámutatott, hogy előre lehetetlen megjósolni, mennyire fog meglátszani később a heg, de valószínűleg nem fog eltűnni magától. Legkorábban 6 hónapos korban elvégezhető a lézeres kezelés. Sokan szurkolnak és kívánnak sok szerencsét a kislánynak és családjának, szerkesztőségünk is hozzájuk csatlakozik.
 

Műhibaperek a szülés körül

Hazánkban – ahogy a fejlett világban mindenhol – meredeken emelkedik a császármetszések aránya. Míg nyugaton ennek egyik oka az úgynevezett lifestyle choice, vagyis „életstílusbeli választás”, amelynek során egyre több nő dönt úgy, hogy így szeretné világra hozni gyermekét, Magyarországon inkább a műhibaperektől való félelem motiválja az orvosokat. Indokolatlan császármetszés miatt ugyanis szinte soha nem jelentenek fel senkit, ha azonban a műtétre nem vagy túl későn került sor, és a gyermek ezért sérülten jön a világra, a per garantált. Többek között ez is az oka annak, hogy hazánkban ma már nagyjából minden harmadik gyermek így jön világra, arányuk pedig egyes budapesti kórházakban az 50 százalékot is meghaladja.

Olvass tovább >> A kórháztól függ, mekkora a császármetszés esélye

Fotó: Engin_Akyurt / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja