SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülési segédeszközök: kellékek, amelyek megkönnyítik a vajúdást

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-01-18
Anyáink, nagyanyáink még sokágyas vajúdókban, egymástól függönnyel elválasztva élték végig a szülést, legfeljebb a kitolási szakasz idejére helyezték át őket egy elszeparált szülőszobába, ahol szigorúan fekvő helyzetben kellett világra hozniuk a gyermeküket. A mai kismamák már a legtöbb esetben barátságos körülmények között, számtalan segédeszköz igénybe vételével tehetik ugyanezt. Lássuk, milyen szülési segédeszközökkel könnyítheted meg a vajúdás folyamatát!
Szülési segédeszközök: kellékek, amelyek megkönnyítik a vajúdást

A 21. századi szülőszobának nem a csempe és a kengyel a legfontosabb tartozéka. A többnyire egyágyas szobákba legalább egy bordásfal és egy labda rendszerint befér, de ahol alternatív szülőszoba is van, ott a segítő eszközök széles kínálatából választhat az anya. Igénybevételük nem kötelező, valakinek jót tesznek, másnak inkább kellemetlen a használatuk – ebben az esetben kipróbálhatunk más eszközt, vagy csak sétálhatunk, fekhetünk, ahogy jólesik.
 

Szülési segédeszközök
 

Bordásfal

A bordásfalon nyújtózkodni lehet, így téve elviselhetőbbé a fájásokat. A legtöbb kismamának elég az is, hogy a fájások közben a kilincs helyett ebbe kapaszkodhat. Az álló helyzetben való szülés a magzat vérkeringése számára előnyös, azonban a kismama hamar kifáradhat - a bordásfalba való kapaszkodás némileg könnyíthet a terhen.


Labda

A nagyméretű labda tehermentesíti a gerincet, a rajta való gurulás, rugózás kiválóan enyhítheti a fájdalmat.


Medence

A meleg víz segíti az ellazulást, intimitásélményt ad, a vízben lebegve könnyebbnek érezzük magunkat. Van, ahol csak a vajúdást engedik a vízben, máshol arra is van lehetőség, hogy a baba ott bújjon ki. A módszer támogatói szerint az újszülöttnek is sokkal kevésbé traumatikus élmény, ha nem a hideg és zajos kórterem, hanem a számára ismerős vizes közeg fogadja a külvilágon. A szülésznő pontosan tudja, mikor emelje ki a babát a medencéből úgy, hogy ne lélegezze be a vizet.

Nézd meg ezt is: Ilyen békésen zajlik a vízben szülés - házi videó


Zuhany

Ha medence nem is, zuhany minden szülészeten van. A meleg víz sok nőnél enyhíti a vajúdás kellemetlenségeit éppúgy, ahogyan egyébként a menstruációs fájdalmak csillapítására is jó.


Étel, ital

A vajúdó nőket évtizedekig nem engedték sem enni sem inni azzal az indokkal, hogy ne legyen probléma, ha sürgősségi császármetszésre kerülne sor. Ma kórháza válogatja, hol milyen protokollt követnek, de legalább tiszta vizet a legtöbb helyen már vehet magához a kismama. Bizonyos helyeken a vércukorszint leesésének megelőzése céljából külön javasolják szőlőcukor vagy csokoládé fogyasztását.


Magnó

Tapasztalatok szerint a legtöbben relaxációs zenére szeretnek szülni, de bármit betehetsz, amihez épp hangulatod támad.


Séta

Ez ugyan nem „kellék”, de megkönnyíti a szülést. A legtöbb kismamának jobban esik sétálni, mint fekve élni végig a vajúdás egész folyamatát. Többek szerint ilyenkor a gravitáció is a baba és édesanyja segítségére van a folyamat felgyorsításában.
 

Szülőszék

Magyar Néprajzi Lexikon szerint a 18-19. században a nők többnyire guggolva, ülve vagy állva szültek. A speciálisan erre a célra kifejlesztett szülőszék akkoriban még nem terjedt el, bár a bábakönyvek javasolták a használatát. A mai szülőszékek elég alacsonyak ahhoz, hogy az anya biztonságban támaszkodhasson a lábára is. Közepükön nagyméretű nyílás található. A természetes szülés hívei nagy támogatói a szülőszéknek, mivel így az emberiség történelmében leginkább megszokott módon, a gravitáció segítségét igénybe véve hozható világra a baba, sok intézményben azonban azzal az indokkal idegenkednek a használatától, hogy a személyzet számára kényelmetlen.


Franciaágy

Ha a szülőszék nem is honosodott még meg minden szülészeten, a franciaágy alapvető kelléke minden alternatív szülőszobának. Nagy mérete lehetővé teszi, hogy az anya párja ölében, az apa aktívabb közreműködésével hozza világra a babát. A szülést követő órákban a pár meghittebben, összebújva gyönyörködhet az új jövevényben, de olyanra is volt már példa, hogy az újdonsült apuka – akit rettenetesen kimerített az esemény – egyszerűen elaludt az ágyon.

Fotó: jcall / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja