SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Orgazmus, szülés közben

Novák Julianna [cikkei] - 2011-07-01
Négy felnőtt gyerek anyjaként és szüléskísérésben tizenöt éves tapasztalattal rendelkező dúlaként van némi rálátásom erre a nagyon izgalmas témára. Saját élményem nincs, a szüléseim során nem éltem át orgazmust, inkább valamilyen halvány testi örömérzetet.
Orgazmus, szülés közben

Az első gyerekem születése spontán burokrepedéssel indult, majd szép lassan folytatódott ötperces összehúzódásokkal, amiket nagyon élveztem. Másfél óra múlva kaptam egy adag oxitocin-injekciót(!), amitől nagyon felerősödött és felgyorsult a folyamat, ezt már kevésbé élveztem. Mintha kizökkentem volna saját magamból. Ez az állapot újabb másfél órán át tartott, végül a burokrepedés után alig három óra elteltével megszületett a fiam. Nagyon jó, semmihez sem hasonlítható érzés volt a kicsusszanása, de mivel jókora gátmetszést kaptam, nem éltem át semmiféle orgazmusra emlékeztető érzést. Az eufória inkább lelki szinten érintett, hiszen a testem sajgott, a gátvarrás sok-sok öltése nagyon fájdalmas procedúra volt, a sebgyógyulás is eltartott több hónapig. Nem sokkal a szülés után mégis azt mondtam  - még a szülőszobán -, hogy „jöhet a következő”.

Mármint gyerek és szülés. Jöttek is sorban, nagyon hasonló élményekkel: burokrepesztéssel, oxitocin infúzióval, gátmetszéssel, hanyatt fekve, ahogy az a kórházak legtöbbjében még ma is szokás. A negyedik gyerekem születésekor a beavatkozások sorában már szerencsére nem szerepelt gátmetszés, de orgazmus-élményben akkor sem volt részem, akkor még nem is tudtam, hogy létezik ilyen. Fantasztikus volt, hogy a negyedik szülésem után nem sokkal törökülésben, minden gát környéki fájdalom nélkül tudtam szoptatni, és gond nélkül, fürgén mozogni. A három korábbi szülésemnél mindez nem így történt. A négy gyerekem összesen kilenc óra alatt jött a világra, és akkor még nagyon örültem, hogy ilyen könnyen és gyorsan szülök. Ma már nem így látom, hiszen nem magától, nem a természet rendje szerint történt mindez ennyire gyorsan. Ha tehetném, újraszülném őket akár egyenként kilenc óra alatt is, beavatkozások nélkül, háborítatlanul, a saját közös erőnkből, a saját ritmusunkban.

Az otthoni és a kórházi szülések kísérése során értettem meg, hogy a nők egy jelentős része mitől érezhet gyönyört is a fájdalom mellett szülés közben, és hagyományos kórházi körülmények között miért nehéz vagy szinte lehetetlen az orgazmus átélése. Megbizonyosodtam arról, hogy mi nők tudunk szülni magunktól is, ha békén hagynak, ha a segítők csak a háttérben figyelve vannak jelen. Ha nincsenek fölösleges rutinbeavatkozások, és úgy élhetjük meg szabadon a folyamatot, ahogy az nekünk jó és biztonságos, akkor orgazmust, vagy ahhoz hasonló élményt is átélhetünk, bárhol is történjen az életadás. A fájdalom mellett a gyönyör is megjelenhet, hiszen a szülés tulajdonképpen a szexualitás része, a szülés is egy szexuális kapcsolattal kezdődik. Az általam ismert háborítatlanul szülő nők többsége arról számolt be, hogy nagyon hasonlóan érezték magukat szülés és szeretkezés közben. Hasonló tudatállapotban voltak, és hasonló hangok törtek elő belőlük. Nem volt bennük félelem.

Valójában minden szülés orgazmikus élmény lehet, hiszen amikor az anya életében először végre megöleli újszülött gyermekét, akire olyan sokat várt, és akiért keményen megdolgozott a vajúdás során, azt az euforikus örömöt túlzás nélkül nevezhetjük lelki és szellemi orgazmusnak. Még akkor is, ha testi szinten csak csekély számban érzékelhető szexuális gyönyörélmény. Nagyon sok múlik a szülő nők tájékozottságán, a segítőik hozzáállásán, no meg a szülés környezetének intimitásán, háborítatlanságán.

Vajon a két alábbi orvosi szemléletmód közül melyik teszi lehetővé, hogy a nők orgazmust vagy ahhoz hasonló gyönyörérzést éljenek át a szülésük során?

1.) A holland G. Kloosterman professzor (1915-2004) a szülészet fáradhatatlan hőse volt.
Megakadályozta, hogy Hollandia az agresszív, aktív szülésirányítás útjára lépjen, amely világszerte oly csábítónak bizonyult a szülészek szemében.



Megközelítését összegezve ezt írta:
„Az átlagos nő spontán vajúdása olyan esemény, amelyet olyan bonyolult és egymáshoz tökéletesen hangolt folyamatok fémjeleznek, hogy azt bármilyen beavatkozás csak eltéríti az optimálistól. A kísérők egyetlen feladata, hogy tisztelettel forduljanak e lenyűgöző folyamat felé, ezzel eleget téve az orvoslás legfőbb szabályának: Nil nocere! Ne árts!”

Forrás: Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában – Katarzis vagy krízis?
(Alternatal Alapítvány 2008 – 208.old.)


2.) Egy hazai orvos válasza arra a kérdésre, hogy nála/vele lehet-e beavatkozások nélkül, háborítatlanul szülni, ha amúgy minden rendben van:

„Nem tudom, mit képzelnek maguk terhesek, minek variálnak ennyit! Vegyék végre tudomásul, hogy egy először szülő nő egyszerűen nem képes kinyomni a gyerekét! És én igenis adok oxitocint, ha nem a vajúdás, akkor a kitolás alatt biztos, és könyökkel is segítek, nagy gátmetszést csinálok, hogy biztos kiférjen az a gyerek, és el ne képzelje senki, hogy majd orvos létemre letérdelek valami kínlódó nő elé!”

 www.orgasmicbirth.com
Fotó: www.flickr.com

Novák Julianna


Novák Julianna
Dúla, szülésfelkészítő, mentálhigiénés szakember, fókusztréner és perinatális szaktanácsadó

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szulosuli.hu
             http://www.module.hu
             http://www.tavam.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
A szerkesztő ajánlja